Pappans hämnd efter skandalen – sonen borta från Hans Rausings testamente
Det var ett stycke svensk entreprenörshistoria som gick i graven med Hans Rausing. Han var son till Tetra Paks grundare Ruben Rausing och den stora patriarken i Rausing-släkten.
Han avled den 30 augusti 2019. Nu har Expressen avslöjat innehållet i testamentet som Hans lämnade efter sig – och det innehåller en väldigt pikant detalj.
Hans Kristian Rausing inte med i pappa Hans testamente
Enligt Expressen låg Hans samlade förmögenhet på 110 miljarder kronor, men majoriteten av hans pengar finns placerade i olika stiftelser. Därför ligger hans dödsbo “bara” på 507 miljoner kronor. Godset Wadhurst Park i England ingår också däri.
Testamentet anger att Hans egendom ägs gemensamt med hustrun Märit, som också får ärva lejonparten som änka. Men dottern Lisbet får, enligt Expressen, samtliga datorer, arkiv, dagböcker, brev, e-post och andra dokument som efterlämnas.
Det finns också ett tillägg i testamentet, som finns där ifall Märit skulle ha avlidit före sin make. Då skulle Lisbet ärva Wadhurst Park och allt personligt lösöre förutom bilarna. Hon ärver detta, skriver Hans, ”som erkännande för hennes utomordentliga insatser, speciellt inom området organisation, finans och industri”.
Hustrun Eva dog i en överdos
Mellandottern Sigrid finns också nämnd i tillägget. Hon hade fått lägenheten i Whitelands House i London-stadsdelen Chelsea.
Men här kommer den där pikanta detaljen. Yngste sonen Hans Kristian Rausing nämns nämligen inte med ett ord i testamentet.
Skandalen som Hans Kristian ställde till med är välkänd. Hans och avlidne hustrun Eva fastnade i ett allvarligt drogmissbruk. Eva hittades till slut död i parets hem i London-stadsdelen Belgravia. Läkarna kunde konstatera att Eva dött i en överdos, och Hans Kristian dömdes för brott mot griftefriden eftersom han underlåtit att begrava sin hustrus kropp.
Hans Kristian Rausing – så lever han nu
Hans Kristian lyckades resa sig ur fördärvet, bli kvitt sitt missbruk och gifte 2014 om sig med konstexperten Julia Delves Broughton. Han bor nu, precis som sina syskon, i London.
I Sigrids självbiografi Malström berättar hon om sin brors tuffa tid, i ett stycke som Expressen återger.
”Under Hans och Evas långa återfall fantiserade jag ofta om att kidnappa min bror. Jag ville ta honom till en avlägsen plats, avgifta honom och tvinga honom tillbaka till livet. Jag tänkte på vem som kunde hjälpa mig, jag tänkte på läkare, jag tänkte på lås. Jag kände en viss skuld inför mina fantasier, men också skuld för att det var min bror jag fantiserade om att kidnappa, inte Eva. Skuld för att jag inte gjorde tillräckligt och skuld för att jag gjorde för mycket.”