Populärt: NYTT! Korsord Drottning Silvia Kronprinsessan Victoria Prins Daniel Prinsessan Madeleine Marius Borg Höiby Norska kungahuset

Per Morbergs viltköttbullar

20 dec, 2018, 12:00
AvLouise Andersson
Per Morbergs viltköttbullar tillför det där lilla extra på julbordet och går att variera med både färs och tillbehör.
Annons

Per Morbergs viltköttbullar – recept

4 portioner

600 g älgfärs (eller annan viltfärs) eller 400 g älgfärs + 200 g fläskfärs

½ dl ströbröd

2 dl vispgrädde

1 liten gul lök

1 ägg

1 ½ tsk salt

2 krm svartpeppar

smör och olja till stekning

Gräddsås

1 gul lök

½ morot

2 dl viltfond

3-4 dl vispgrädde

japansk soja efter smak

smör och olja till stekning

salt och svartpeppar

Tillbehör

pressad potatis

rårörda lingon

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev och få kungliga nyheter från hela världen!

Få nyhetsbrev med massor av tips på rolig läsning, spännande nyheter inom kungligt och nöje, repotage och mycket mer till din e-post varje vecka. Nyhetsbrevet är helt gratis!

Ja tack. Jag vill ta emot marknadsföring från Aller Media i form av nyhetsbrev och specifika erbjudanden baserade på profilering. För mer information se Aller Medias integritetspolicy.

Gör så här

1. Blanda ströbrödet med grädden och låt svälla.

2. Skala och finhacka löken. Fräs den mjukt i smör och olja i en stekpanna på medelvärme tills den blir knappt gyllenbrun. Låt svalna. Blanda färsen väl med löken, ströbrödsblandningen och ägget och krydda med salt och peppar. Provstek gärna en klick färs för att kolla konsistens och kryddning.

3. Forma små bullar och bryn dem på hög värme i smör och olja i stekpannan. Sänk värmen och efterstek dem i 3-5 minuter.

4. Skala och hacka löken och moroten till såsen. Fräs hacket i smör och olja i en kastrull på medelvärme tills det fått färg. Tillsätt fonden och grädden. Låt sjuda tills såsen tjocknar något. Sila såsen och smaka av med soja, salt och peppar.

Servera viltköttbullarna med gräddsåsen, pressad potatis och rårörda lingon.

Per Morberg är en känd svensk skådespelare, kock och kokboksförfattare. Aktuell med sin senaste bok Morberg lagar vilt: jagat, fiskat, plockat.

 

Läs mer

Stjärnkocken Leif Mannerströms framgångsrecept

Superkocken Mathias Dahlgrens recept: friterad sötpotatis med riven fetaost

Annons