Så blev SVT:s "Vår tid är nu" en succé
En stulen kyss i det galna virrvarret när krigsslutet firas på Stockholms gator 1945. Så inleds SVT-dramat “Vår tid är nu” som hade premiär under hösten. Serien har beskrivits som “en av SVT:s största satsningar någonsin” och är en sorts familjekrönika över 25 år i Sverige. I centrum står familjen Löwander och deras restaurang Djurgårdskällaren i hjärtat av Stockholm.
“En familj – tusen konflikter”, som SVT uttrycker det.
Serien innehåller, förutom dramatiska inslag som lögner, svek och kärlek, påkostade kostymer och noggrant researchade miljöer. Inspelningsplatserna går bland annat att finna i Göteborg.
– Det handlar ju om att fånga tidsandan i ett land, säger seriens regissör Harald Hamrell i serien i en intervju med radions PP3.
I “Vår tid är nu” finns det plats för allt ifrån starka matriarker (Suzanne Reuter i rollen som Helga Löwander) till raka kockar (Peter Dalle som kökschefen Stig ”Stickan” Backe ) och ett homosexuellt kärlekspar som får smyga med sin kärlek.
Idén om att låta historien utspela sig i restaurangvärlden kommer från manusförfattaren Johan Rosenlind som själv jobbat i branschen.
Och restaurangmiljön är en passande scen för berättelsen.
– På en väldigt liten yta kan man få in många skilda delar av samhället, säger manusförfattaren Ulf Kvensler.
– I matsalen glänser folk från överklassen men går man ut genom svängdörrarna till köket står det kanske en illegal flykting i disken. Det är en bra metafor för samhället.
Tittarsiffrorna har varit över förväntan. Speciellt som de har ökat under pågående säsong, vilket inte hör till vanligheterna. Första avsnittet sågs av 1 488 000 personer. Det tionde och sista snittet för säsongen sågs av 1 717 000 tittare, skriver Expressen.
– Och det är är exceptionellt högt, säger Ulf Kvensler.
Författarna har tagit intryck från utländska exempel i samma genre. Ulf Kvensler nämner bland andra danska tv-serierna “Matador” och “Krönikan”. Berättelser som följer karaktärerna noga under lång tid och sätts i ett historiskt sammanhang. Lite som publikfavoriten “Downton Abbey”
En typ av serier som det funnits sug efter i Sverige, enligt Ulf Kvensler.
– Det känns lite unikt just nu. Vi har haft mycket kriminalserier innan men det här är drama, stora känslor, stor passion, intriger och maktspel. Och det är en genre folk varit svältfödda på. Sedan finns det ett intresse för den här historiska perioden.
Författaren märker att serien gjort avtryck i det dagliga livet. ” Vår tid är nu” är den typ av serie som folk diskuterar på stan.
Ulf Kvensler har själv hört samtal på tunnelbanan som handlat om serien. I det här fallet rörde det sig om två män som diskuterade utskänkningsreglerna för sprit under 40-talet. Och det är sådana detaljer som manusförfattarna fått läsa in sig noga på för att kunna ge en trovärdig bild av 1940-talets Stockholm.
Författaren kunde konstatera att männen hade fått fel för sig men lyckades bita sig i tungan och sitta kvar på sin plats.
Men den typen av respons har Ulf Kvensler inte varit med om sedan han skrev för “Solsidan”.
– Folk spekulerar i vad som ska hända och har teorier, och vissa stämmer, säger Ulf Kvensler som givetvis inte vill röja vad som komma skall.
Den andra säsongen av “Vår tid är nu” utspelar sig under åren 1955 till 1962. Den kommer att sändas hösten 2018. Manusförfattarna Ulf Kvensler, Johan Rosenlind och Pernilla Oljelund (som skrivit för Fröken Frimans krig) skriver redan på en tredje säsong av “Vår tid är nu” med planerad sändning 2019.
I den säsongen har familjekrönikan kommit till den händelserika perioden 1968 till 1971. En period som bäddar för kärlek, uppror och kanske lite discodans.
Men i väntan på den andra säsongen så finns “Vår tid är nu” på SVT Play. Serien kommer även att göras tillgänglig på Viaplay våren 2018.
– Så jag hoppas att folk ska friska upp minnet och att de längtar efter att återse karaktärerna, säger Ulf Kvensler.
Här är skådespelarna i “Vår tid är nu”:
Helga Löwander – Suzanne Reuter
Helga Löwander är den starka matriarken i “Vår tid är nu”. Hon är änkan som ser till att grytan hålls kokande på restaurangen och att barnen gör vad de ska.
Suzanne Reuter, född 1952, är en av Sveriges mer folkkära skådespelare och har ofta hyllats för sin humor och timing. Talanger som hon fått utlopp för i allt från tv till teater och film. På meritlistan finns roller i bland annat “Lorry”, “Svensson, Svensson” och filmen “All inclusive”.
Peter Löwander – Adam Lundgren
Mellanbrodern i serien. Återvänder hem efter kriget och har med sig Suzanne, en fransk judinna som räddats från ett koncentrationsläger. Vill modernisera restaurangen och ta in verksamheten i en ny tid.
Skådespelaren Adam Lundgren, född 1986, har hunnit med en del roller i karriären. Bland annat i TV-serien “Torka aldrig tårar” och filmen om Håkan Hellström “Känn ingen sorg”. När “Vår tid är nu” sändes på tv spelade Adam Lundgren i “Gösta Berlings saga” på Göteborgs stadsteater.
Stig “Stickan” Backe – Peter Dalle
Pragmatisk köksmästare som pekar med hela handen.
Peter Dalle, född 1956, blev känd för en bredare publik i TV-serien “Goda grannar” på 1980-talet och slog igenom ordentligt med “Lorry” där hans uppfinnare från Sundbyberg är något av en svensk klassiker. Har sedan dess regisserat åtskilliga långfilmer och spelat fars bland annat.
Karamelodiktstipendiat och belönad med guldmask för bästa manliga biroll i “Himlen är oskyldigt blå” 2011.
Gustaf Löwander – Mattias Nordkvist
Äldste brodern i serien. Försöker blidka gästerna på restaurangen oavsett politisk härkomst och vinna mamma Helgas gunst. När de andra syskonen vill modernisera försöker konservativa Gustaf bromsa. Blir också invecklad i tveksamma affärer.
Mattias Nordkvist, född 1978, ingår i den fasta ensemblen på Göteborgs Stadsteater. Där har han bland annat medverkat i “Förnuft och känsla”, “I väntan på Godot”, “Mariella” och “En handelsresandes död”.
Nina Löwander – Hedda Stiernstedt
Yngsta dottern i familjen. Har högtflygande planer för familjens restaurang och en romans med kökspojken Calle.
– Jag håller henne väldigt kär. Hon är väldigt viljestark, drivande, passionerad, älskar musik, brinner för väldigt mycket och vägrar att förhålla sig till förväntningarna på henne, säger skådespelerskan om rollen till Aftonbladet.
Spelas av Hedda Stiernstedt, född 1987,som har varit med i en rad TV-serier och filmer sedan 2011. Bland annat syns hon i “Monica Z”.
Calle Svensson – Charlie Gustafsson
Kökspojken som jobbar sig uppåt i restaurangvärlden har lånat vissa drag från Tore Wretmans liv. En klassisk klassresenär.
– Tanken ”det här är inte möjligt” existerar liksom inte i hans värld – han utgår ifrån att det bara gäller att jobba hårt, säger Charlie Gustafsson om rollen till Yle.
Spelas av Charlie Gustafsson, född 1992, upptäcktes redan som 7-åring. Vid det här laget har han hunnit med en rad roller i TV-serier och filmer.
Astrid Löwander – Caroline Söderström
Gift med Gustaf. Spelas av Caroline Söderström som också hon ingår i Göteborgs stadsteaters fasta ensemble. Här har hon bland annat medverkat i “Babel”, “Att begära Tre systrar” och “Faust”.
Margareta “Maggan” Jonsson – Josefin Neldén
Servitrisen Maggan jobbar på Djurgårdskällaren. Har en hemlig kärleksrelation med kollegan Lilly. En relation som hotas av samtidens negativa syn på samkönade relationer.
Spelas av Josefin Neldén, född 1984, som precis som flera av de andra skådespelarna hämtats från Göteborg. Filmdebuterade i Ulf Malmos “Tjenare kungen” 2005 och nominerades till en guldbagge för bästa kvinnliga biroll för rollen som Lena i filmen “Känn ingen sorg” 2014.
Lilly Lindström – Karin Franz Körlof
Lilly är servitris och har en kärleksrelation med Maggan.
Spelas av Karin Franz Körlof, född 1986, är skådespelare på Dramaten. Blev 2016 nominerad till en guldbagge för bästa kvinnliga huvudroll för sin roll som Lydia i Pernilla Augusts filmatisering av “Den allvarsamma leken”. Spelar även med i Björn Runges kommande film “The wife”. Utsedd till en av tio “shooting stars” vid filmfestivalen i Berlin 2017.
Av: Henrik Högström
Artikeln publicerades först på Allers.