Samuel Fröler: "Jag försöker vara en närvarande pappa"
Vid fyllda 60 år är Samuel Fröler en av våra absolut största skådespelare. Dessutom har han den där glimten i ögat och ungdomligheten som gör att han alltid kommer att kunna spela stilig hjärtekrossare.
Hur många är exempelvis sexiga i raggsockor och vindpinat hår? Det är denne man. Men även om många kvinnor föll handlöst för hans charm i populära tv-serien Skärgårdsdoktorn är han en familjefar av stora mått. Och många barn har det blivit.
– Jag har sex barn, säger Samuel Fröler och ler sitt sympatiska leende.
Samuel var 29 år och i början av karriären när han fick sin äldste son, Jakob, tillsammans med dåvarande hustrun Anna-Stina. Därefter följde ytterligare två barn, Amanda och August, i rask följd.
Vid 32 års ålder ck Samuel sitt genombrott med rollen som flygaren Gösta Nilsson i Lars Molins tv-succé Tre kärlekar. Efter det kom berömmelsen. Äktenskapet höll dessvärre inte. Efter skilsmässan träffade Samuel så småningom nuvarande sambon Susanne Jonsson, som han har ytterligare tre barn med.
– Det är roligt med en stor familj. Vi försöker göra så mycket som möjligt med barnen och vill inte att de bara ska sitta och hålla på med sina mobiler. Jag försöker att vara en närvarande pappa och är mer delaktig som pappa än vad min egen far var. Min mor drog det tyngsta lasset med oss barn. I dag lever man mer i ett socialt kollektiv och gör mer saker tillsammans än vad man gjorde förr, säger Samuel.
Familjen bor i innerstan och har behov av att åka ut i naturen. Då beger de sig till sitt älskade lantställe, där det finns gott om projekt.
– Jag gillar att fixa och snickra. Lite praktisk är jag nog allt. I filmen Den goda viljan spelade Samuel den prästvigde
Henrik Bergman.
– Som prästson kunde jag definitivt relatera till rollen, även om Henrik inte alltid var så genomsympatisk, säger Samuel, som växte upp som yngst av fem syskon på prästgården i Reftele i Småland.
Mamma Anna-Greta var småskollärarinna och pappa Lennart var en omvittnat folkkär präst som brann för sitt yrke. Hemmet var öppet för vem som helst som hade vägarna förbi.
– Av far har jag fått humanism och empati. Han var en god förebild. Jag har nog också präglats av att jag har en bror som har Downs syndrom. Att växa upp med ett syskon som inte är som andra gör att man får en empatisk känsla för det annorlunda, vilket är till en oerhört stor glädje.
Hemma i Småland odlades kreativiteten tidigt. Samuel och hans syskon växte upp med en socialt engagerad far, som bland annat var med och grundade hembygdsföreningen i Madesjö. När det firas jubileum reser Samuel dit och läser dikter. Han är bygdens stolthet. Skådespelare blev han egentligen av en slump.
– Jag hade planer på att hålla på med reklam, berättar Samuel, som efter gymnasiet inte visste vad han ville göra utan reste till sin systers familj i Västerås, där han praktiserade på ett fritidshem tills en dag då en dörr öppnades till en värld han handlöst förälskade sig i.
– Min syster Margareta höll på med amatörteater och hon frågade om jag ville hänga på. Jag var tjugo år och kände på något sätt att jag kom hem. Det var roligt och utvecklande.
Han har medvetet varit sparsam med intervjuer, men är mycket sympatisk och trevlig när han berättar för Svensk Damtidning om sig själv och sitt arbete i samband med pressvisningen av säsong två av serien Modus. I rundbågade glasögon och poetsvart kavaj ser denne framgångsrike skådespelare mer ut som den lugna, intellektuella kulturpersonen han ju är snarare än den bekymrade polis som söker med ljus och lykta efter USA:s president som i tv-serien Modus försvinner spårlöst under ett besök i Stockholm.
Det är inte helt lätt att frammana bilden av honom som hårdkokt deckare. Han ser lite för snäll och trevlig ut.
– Jag spelar inte den sortens polis i serien. Vi är kriminalare och har inte pistol, förklarar Samuel Fröler, som annars ha- de anmält sig till skyttekurs för att lära sig skjuta skarpt. Han går helhjärtat in för att lära sig de yrken hans karaktärer har.
– Det är detaljerna som gör rollen och därför har jag varit noga med att det ska se trovärdigt ut. Även en läkare ska kunna se på exempelvis Skärgårdsdoktorn och tro på den. Jag har lärt mig mycket genom åren, såväl att flyga som Gösta Nilsson i Tre kärlekar som att rädda liv som Johan Steen i Skärgårdsdoktorn och att dirigera en symfoniorkester som chefsdirigent Adam Lagerwall i filmen Till det som är vackert.
Lite musikalisk vana får man ju säga att Samuel Fröler hade redan innan. Han har spelat in era skivor. Debutalbumet heter Blunda mig till ljus igen och singeln (När ska vi ta) Semester är perfekt att lyssna på när ledigheten faller på.
Foto: IBL