Populärt: Drottning Silvia Kronprinsessan Victoria Prins Daniel Prinsessan Madeleine Marius Borg Höiby Norska kungahuset

Skansen-Jonas tvingas sluta efter beskedet: ”Känns nästan lite pinsamt”

02 aug, 2024, 13:00
author Albin Bramstedt
Albin Bramstedt
Jonas Wahlström.
Jonas Wahlström har länge varit en älskad tv-personlighet. Robert Eklund, Aftonbladet
Jonas Wahlström berättar nu om det tråkiga beslutet – han kan inte fortsätta.
Annons
Jonas Gardells & Mark Levengoods löfte efter skilsmässanBrand logo
Jonas Gardells & Mark Levengoods löfte efter skilsmässan

Jonas "Skansen-Jonas" Wahlström, 72, har sedan lång tid tillbaka varit en av Sveriges absolut mest omtyckta djurvetare.

Wahlström har under många år framträtt i diverse tv-sammanhang där han ofta ackompanjerats av levande djur. Hans roll brukar vara att upplysa allmänheten om både vanliga och ovanliga sådana. Inte minst i folkliga program såsom Allsång på Skansen och Nyhetsmorgon.

Jonas Wahlström.
Han kommer med det tråkiga beskedet. Robert Eklund/TT

Han har även varit med i ett barnprogram om Skansen-Akvariet.

För detta har han blivit en riktig legendar bland det svenska folket. Det är nog inte många som hade misstagit honom, och den soliga personlighet han besitter, för någon annan.

Annons

Men i veckan gick han ut med ett tråkigt besked – det är snart dags för pension.

"Vill inte vara kvar i all evighet"

Ända sedan 1978 har Jonas Wahlström varit ägare till Skansen-Akvariet. Men det är inte bara tv-framträdanden som kommer upphöra. Jonas lämnar hela sitt livsverk till dottern Ana, efter att hon gett besked om att hon är villig att ta över. Redan nu är hon involverad i driften och agerar vice vd.

Det är en vemodig Jonas som kommenterar beslutet till Aftonbladet.

– Det stämmer. Allting har sin tid. Det innebär inte att det blir i morgon. Men snart är min epok slut och jag vill inte vara kvar i all evighet.

Jonas Wahlström.
Djurvetaren kommer vara mycket saknad. Peter Wixtröm / Aftonbladet / TT

Han säger att åldern är en stor anledning till beslutet.

– Jag kommer nog sluta inom ett år. Men det finns inget bestämt datum, så vi får se exakt när det blir. Men jag tycker det är lämpligt, jag är ju ändå 72 år. Det känns nästan lite pinsamt att jag är det och folk frågar ”jobbar du fortfarande?” och undrar om jag är en sådan som hänger mig kvar så länge så att de till slut får bära ut mig. Men så mycket ska jag inte ställa till med. Haha! fortsätter han.

Annons

Började som åttaåring

Han kommer bli mycket saknad. Men jobbigast är det nog ändå för honom. Vemodigheten lyser verkligen igenom under intervjun med tidningen.

– På ett sätt känns det lite vemodigt. Men är man 72 år får man faktiskt trappa ner. Men jag har varit där i hela mitt liv. Jag började på Skansen som åttaåring så jag har varit där i 64 år. Det är nog inte många som har varit på samma arbetsplats så länge. Det är på Skansen som jag har fått min uppfostran och min kunskap. En del tror att jag är zoolog eller veterinär eller till och med Skansen-chef. Men det är jag inte. Jag gick ut nian med dåliga betyg, säger Jonas.

Han berättar att de roligaste minnena genom åren har med djuren att göra – och att det kanske främst var alla tokiga björnar som rymde från Björnberget.

Foto. Robert Eklund, Aftonbladet, Peter Wixtröm / Aftonbladet / TT

Annons