Populärt: NYTT! Korsord Drottning Silvia Kronprinsessan Victoria Prins Daniel Prinsessan Madeleine Prinsessan Sofia Marius Borg Höiby

Sofia Geite avslöjar sin barnhemlighet i sändning – kollegan Martin Järborg chockad

28 mar, 2024, 17:30
Sofia Geite och Martin Järborg
Sofia Geite avslöjar en hemlighet i sändning – och Nyhetsmorgon-kollegan Martin Järborg blir genuint förvånad.
Annons

Sofia Geite har etablerat sig som något av en tittarfavorit hos alla som följer Nyhetsmorgon. Hon får ofta bilda radarpar med en annan östgöte, Steffo Törnqvist, men i veckan rattade hon sändningen tillsammans med Martin Järborg.

Martin fick då känna på Sofias lekfullhet.

Steffo Törnquist om första tiden som farfar: ”Ren kärlek”Brand logo
Steffo Törnquist om första tiden som farfar: ”Ren kärlek”

Sofia Geite avslöjar barnhemlighet i Nyhetsmorgon

I onsdags var det nämligen dymmelonsdag. Det är ett slags mjukstart på påsken, med rötter fler hundra år tillbaka i tiden. På dymmelonsdagar brukar man i vissa delar av landet fästa lappar på ryggen på ovetande vänner och bekanta.

Annons

Så gjorde Sofia på Martin – utan att han såg något. Det är en hemlighet som har sin rötter i när Sofia var barn.

– I Söderköping firade vi med att sätta lappar på ryggar på vännerna. Det är en gammal tradition. Den kan ha tagit sig in i studion idag. Man måste ju ha barnasinnet kvar. ”Sjung en sång för mig”, säger Sofia i Nyhetsmorgon.

Martin vände sig förvirrat om för att få syn på lappen som Sofia smugit dit. På den stod: "Sjung en sång för mig".

Sofia Geite och Martin Järlborg
Vilket busfrö du är, Sofia!

– På lågstadiet kunde det vara ”sparka mig”. De var lite taskigare då. Men detta är en mångårig tradition. Jag har läst på, säger Sofia.

Annons

Sofia Geite fått rätt: "Övervägande skämtsam"

Sofia har helt rätt. Kulturhistorikern Fredrik Skott, chef för Institutet för språk och folkminnens avdelning i Göteborg, berättar för Sydsvenskan att lapparna på dymmelonsdagen har funnits sedan 1700-talet. Den har en koppling till gamla tiders häxtro.

– Jag ser det som en övervägande skämtsam tradition snarare än att märka ut personer som häxor. Skämtet och allvaret har ofta gått hand i hand, så var det i äldre tider och så är det nu. Som barn kan man både vara rädd för spöken och vampyrer och klä ut sig till dem, säger Fredrik till tidningen.

Annons