Populärt: NYTT! Korsord Drottning Silvia Kronprinsessan Victoria Prins Daniel Prinsessan Madeleine Marius Borg Höiby Norska kungahuset

Sofia Rågenklints okända tragedi – som tv-tittarna inte får se

25 dec, 2021, 13:00
author Ola Brising
Ola Brising
Sofia Rågenklints okända tragedi som Fråga doktorns tittare inte får se
I våras tog hon över som programledare för ”Fråga doktorn” på SVT. Sofia Rågenklint har själv gått igenom en rad tuffa hälsoproblem.
Annons
Det här är Sofia Rågenklint!Brand logo
Det här är Sofia Rågenklint!

SI samband med att Sofia Rågenklint tog över ”Fråga doktorn” efter Susanne Axell i våras så berättade hon i Expressen:

– Jag var nog inte svår att övertala. Hälsa, natur och djur är något jag verkligen brinner för.

LÄS MER: Sofia Rågenklints relation med exmaken Patrik Isaksson i dag

Och programledaren har egna bittra erfarenheter av ohälsa. Under tonårstiden, mellan 15 - 23 års ålder, led hon av bullemi. Ingen behandling hjälpte, till slut gav kroppen upp.

Äktenskapet med artisten Patrik Isaksson

Hon blev frisk efter en period på klinik för ätstörningar, gifte sig med artisten Patrik Isaksson 2001 och fick två barn. Paret skilde sig och för sex år sedan fann hon kärlek igen i konstnären Jonas Nemeth. Då kom nästa bakslag. Sofias mamma drabbades av cancer. Efter tre års kamp dog hon för två år sedan.

– Min mamma fick lungcancer trots att hon inte rökt sedan hon var 30. Det är en aggressiv cancerform som ger begränsad livslängd... Och mamma var ju som andra i liknande situation; det sista man vill är att dö och man är beredd att gå ganska långt för att slippa det. Så jag fick se henne gå igenom omänskligt tuffa behandlingar, där man sakta löses upp och kroppen förtvinar, berättar Sofia i Amelia.

Annons

Hon säger att det var en befrielse när hennes mamma till slut gick bort, att ingen människa ska behöva uppleva sådan smärta. Men själv ramlade hon efter det ner i ett svart hål och gick in i väggen. Från att ha behövt vara stark i så många år, alltid i beredskapsläge, så rasade Sofia när tillfälle till slut gavs. Kroppen gjorde ont och hjärnan la ner:

"Trodde inte att jag skulle komma tillbaka"

– Jag fullständigt kapitulerade. Det var fruktansvärt och svårt att acceptera. Det fanns stunder då jag inte trodde att jag skulle komma tillbaka. Jag kände mig som ett kolli och grät. Ingenting av det jag gjort tidigare fungerade. Att memorera en text gick inte längre.

Allt hon kunde göra vara att vila. Det tog ett år att komma på fötter igen och återhämtningsprocessen pågår fortfarande. Programledaren styrketränar, använder crosstrainer och promenerar för att hålla sig i form, men det handlar också om en mental förändring. I psykologsamtal började Sofia se mönster i sitt eget agerande:

Annons

– Den stora aha-upplevelsen var nog att jag har haft ett medberoende, alltid velat fixa och hjälpa människor omkring mig som mått dåligt, vänner, partners eller min mamma som jag så gärna ville se lycklig och glad… Rent krasst är det lättare att hjälpa andra och fokusera på deras mående än ens eget.

Sambon Jonas har haft stor del i att Sofia efter den insikten lyckats förändra sina beteenden:

– Jag har lärt mig sätta gränser och prioritera mig själv lika högt som min partner. Det blir bättre för alla, annars är det lätt hänt att man går och bygger upp en irritation som lägger sig som ett vått täcke över relationen. Nu försöker jag påtala vad jag stör mig på. Fast om du frågade min sambo skulle han säga att jag har lite kvar att jobba på.

Foto: TT

Annons