Populärt: Drottning Silvia Kronprinsessan Victoria Prins Daniel Prinsessan Madeleine Marius Borg Höiby Norska kungahuset

Staffan Oldsberg talar ut om pappa Ingvar – fick nog och röt ifrån: "Han förstod ingenting"

01 sep, 2024, 06:00
author Alice Lövholm
Alice Lövholm
Staffan Oldsberg.
Foto: TT.
I en intervju med Aftonbladet avslöjar Staffan Oldsberg, 55, pappa Ingvar Oldsbergs mörka sidor – och berättar öppet om den trasiga relationen.
Annons
Ingvar Oldsberg är död – familjens ord om sorgenBrand logo
Ingvar Oldsberg är död – familjens ord om sorgen

Två år efter hans bortgång skiner ljuset återigen på tv-profilen Ingvar Oldsberg.

I dokumentären Oldsberg – en gränslös gigant på SVT får vi bland annat följa Ingvars son Staffan Oldsberg, 55, när han åker på en alldeles speciell resa.

I en ny intervju med Aftonbladet öppnar Staffan upp om relationen till sin pappa och varför den tog slut.

Trasiga relationen till pappa Ingvar

I den nya dokumentären beger sig Staffan ut på en resa tillsammans med pappa Ingvars nära vänner Lasse Kronér, 61, och Lennart "Hoa Hoa" Dahlgren, 72.

Resan var en gåva från den bortgångna Ingvar och gick i ren På Spåret-anda. Det hela fick gamla minnen att komma upp till ytan och i en intervju med Aftonbladet talar Staffan ut om den komplicerade far och son relationen.

Annons

– Jag tänkte: ”Vad fan är jag med här för?” För vi hade ju i stort sett ingen relation alls när jag växte upp.

I intervjun berättar Staffan om uppväxten med pappa och vad som ledde fram till att han som 30-åring valde att bryta upp helt.

Ingvar Oldsberg.
Ingvar Oldsberg gick bort den 10:e februari 2022. Foto: Christine Olsson/TT

"Valde bort honom"

Utöver Staffan fick Ingvar döttrarna Karolina, 49, och Viktoria, 35.

– Det är ju jobbigt när alla vet att min pappa är på tv, men han är aldrig med på skolavslutningar eller fotbollsmatcher. Det var alltid: ”Är det fest? Kan jag synas?” Det var viktigare. Så då, när jag blev äldre, valde jag bort honom också, berättar Staffan till Aftonbladet.

Staffan berättar hur han som liten fick följa med sin pappa på resor runt om i Sverige – men hur han då även fick bevittna Ingvars mörkare sidor.

Annons

– Varje gång han var ute som konferencier så förväntades det att han skulle med och kröka efteråt. Och det ville han med. Och då låg man där själv i något jävla rum, eller i baksätet på nån bil. Och så kom han tillbaka klockan 10 dagen efter, packad, säger Staffan.

Staffan beskriver hur Ingvars auktoritära sida ofta ledde till att han fick stå ut med dräpande kommentarer. Något som tillslut ledde fram till att Staffan valde att säga ifrån.

– Jag var väl ungefär 30 när jag sa att ”du är ett jävla rövhål” helt enkelt. Och han förstod ingenting: ”Så jävla farligt är det väl inte?”, berättar Staffan.

Staffan fick aldrig något erkännande från sin pappa när han själv började arbeta med tv – något som tog hårt på honom.

Annons

– Då, 1997, var jag på tv nästan varje dag. Jag fick aldrig en kommentar av honom. Han sa aldrig ”Fan vad bra”, eller ”Det gjorde du kanon och det var lite sämre”. Det hade jag behövt.

1997 ledde Staffan Oldsberg TV3:s version av ”Här är ditt liv” som gick under titeln ”Ett härligt liv” – men tillslut valde han att ta steget ut ur rampljuset.

– Jag tror att jag hade tagit för mycket intryck av farsan, hans auktoritära sätt och hur han var när han förhandlade. Jag var ju ändå nybakad, men tyckte att jag skulle förhandla som pappa gjorde. Men på den tiden hade han 30 år i ryggen och jag ett halvår typ, hahaha. Du vet, när man flyger för nära solen. Jag tror att jag blev för odräglig, det är inget att hymla om, berättar Staffan.

Idag arbetar Staffan med att skriva texter för olika bolag – allt från bipacksedlar i mediciner till företagspresentationer och känner sig klar med livet i rampljuset.

Foto: TT.

Annons