Steffos besvikelse – efter oväntade avslöjandet om Nobelfesten
Nobelfesten närmar sig med stormsteg. Den 10 december öppnas portarna till Blå Hallen i Stadshuset upp för en kväll med god mat, prisutdelningar och kunglig glans.
Birgittas död – nära inpå Nobel
Och självklart kommer hela kungafamiljen vara på plats, ett extra speciellt år nu när även prinsessan Madeleine och Chris O'Neill medverkar.
Dagarna inför Nobel blev dock inte riktigt som tänkt. De senaste dygnen har prinsessan Birgittas död prytt omslagen i pressen och kungen gick samma kväll som dödsbeskedet kom, den 4 december, ut med några ord om sin syster.
– Med stor sorg har jag i dag tagit emot beskedet att min syster, Prinsessan Birgitta, har avlidit. Min syster var en färgstark och rättfram person som kommer att saknas djupt av mig och min familj. Tillsammans med hela min familj sänder jag i dag mina kondoleanser till prinsessan Birgittas barn och barnbarn.
VIDEOS FRÅN svenskdam
Nobelkocken gästar "Nyhetsmorgon"
Men förberedelserna inför Nobel pågår än.
Några som är fullt upptagna är festens kockar, men under fredagen gästade tidigare Årets kock-vinnaren Jessie Sommarström "Nyhetsmorgon" för att diskutera förberedelserna inför Nobel.
Hon har nämligen fått det ärofyllda uppdraget att ansvara över nobelbanketten.
Steffos besvikelse efter avslöjandet
Även om Jessie inte kan avslöja hela menyn för Nobel, fick programledarna Steffo Törnquist och Sofia Geite en liten aning om vad gästerna kommer bjudas på.
– Jag kommer göra en gröt på svensktklippt korn, säger Jessie när Steffo frågar om en ledtråd.
Svaret imponerar inte på Steffo.
– Du ser väldigt besviken ut, men du vet att det är vissa saker som är viktiga för mig. Jag kommer göra fullkornsgröt för att det är viktigt att vi äter mer fullkorn, kontrar kocken med.
"Har du funderat igenom det här?"
Steffo har svårt att släppa det faktum att gästerna kommer serveras gröt på Nobel.
– Men alltså gröt, har du funderat igenom det här ordentligt?, säger han och fortsätter:
– Alltså kommer gröt vara… alltså…nej… jag orkar inte med det här, det måste ju vara gröt med någonting till.
Jessie lugnar Steffo genom att förklara att gröten kommer vara en lyxigare variant. För henne är det viktigt att få i gästerna fullkorn, eftersom det är den största orsaken till bristande kosthälsa hos befolkningen idag.
– Det handlar om att skapa förändring och det handlar om att ta små steg som tillslut blir stora kliv och vi behöver driva en viss förändring och jag tror att det här är ett steg i rätt riktning.