Superkocken Mathias Dahlgrens recept: friterad sötpotatis med riven fetaost
Rätterna är tänka som en av några smårätter som man delar på flera personer runt bordet. En liten miniavsmakningsmeny. Här är hans recept på Friterad sötpotatis med riven fetaost.
Friterad sötpotatis med riven fetaost
Ingredienser till 4 smakportioner
400 g sötpotatis
frityrolja
2 salladslökar
½ röd och/eller grön chili (spansk peppar)
1 litet knippe färsk koriander
fint rivet skal från 1 ekologisk lime
ca 50 g fryst fetaost
olivolja
salt och nymald peppar
1. Skala och skär sötpotatisen i mindre bitar.
2. Värm oljan i en kastrull eller fritös till 160 grader. Fritera potatisen tills den är gyllenbrun och mjuk – känn efter med en knivspets. Ta upp bitarna efterhand som de blir färdiga, lägg dem på ett hushållspapper och låt rinna av. Eller lyft upp korgen ur fritösen och låt potatisen rinna av i korgen. Lägg sedan över bitarna i en bunke.
3. Skär salladslöken och chilin i tunna skivor. Lägg dem i bunken med sötpotatis. Ringla över olivolja.
4. Plocka korianderbladen och skär dem grovt. Lägg ner i bunken tillsammans med limeskalet. Krydda med salt och peppar och blanda allt. Lägg upp på en eller flera tallrikar och riv till sist den frysta fetaosten över alltihop.
Tips!
Att ha en bit fetaost i frysen är ingen dum idé om man blir sugen och vill att det ska gå fort. Inte helt ovanligt att det händer…
Läs mer: Mathias Dahlgren – kocken som får köttälskare på fall med nya kokboken Rutabaga
Foto: Thron Ullberg, Bonnier Fakta, IBL