Populärt: Drottning Silvia Kronprinsessan Victoria Prins Daniel Prinsessan Madeleine Marius Borg Höiby Norska kungahuset

Så var Sven-Göran Erikssons begravning – kändisarnas tårar

13 sep, 2024, 12:30
Fredagen den 13 september begravdes Sven-Göran Eriksson i en fullsatt Fryksände kyrka.
Annons

Torsby blir för många en outforskad pärla. De får aldrig uppleva den trolska mystiken i Finnskogen, den orörda naturen i ortens lummiga skogar eller hembygdsgårdarna där historia möter nutid.

Folkkära svenska profilerna som lämnat oss 2024Brand logo
Folkkära svenska profilerna som lämnat oss 2024

Däremot fick världen uppleva Sven-Göran Eriksson. Torsby-sonen gjorde ett starkt avtryck under sin livstid, tog hela världen med storm och såg till att folk fick jubla högt och applådera frenetiskt.

Som fotbollstränare var han oerhört framgångsrik. Längs vägen byggdes starka vänskaper till spelare, samtidigt som supportrar unisont hyllade ”Svennis” för det han gjort för det engelska landslaget.

Annons
Sven-Göran Eriksson begravning
Fotbollslegendaren Sven-Göran Eriksson begravs i Fryksände kyrka i uppväxtorten Torsby på fredagen. Svennis partner Yaniseth Alcides och familjen tar farväl vid kistan. Adam Ihse/TT

Kändistätt på begravningen

Trots att det var på de stora scenerna som Svennis blev ett namn, var det alltid Torsby som hans hjärta bankade starkast för. Det var här som han ville bli begravd, här som han ville att alla som ville skulle få komma och ta ett sista farväl.

Så blev det. Fredagen den 13 september begravdes Svennis i en fullsatt Fryksände kyrka. Hela 600 personer hade tagit sig till den anrika, tegelprydda kyrkan i nygotisk stil och samlades sida vid sida för att hedra minnet av tränarlegenden.

Annons

Bland gästerna syntes bland andra fotbollsstjärnan David Beckham och Svennis ex-flickvän Nancy Dell’Olio. De skrattade och grät, mindes gamla ögonblick med Svennis och alla år de fått tillbringa med honom.

Fryksände kyrka
Hela 600 personer hade tagit sig till den anrika, tegelprydda kyrkan i nygotisk stil för att ta ett sista farväl av Sven-Göran Eriksson. Tommy Pedersen/TT
David Beckham och Nancy Dell’Olio
David Beckham och Nancy Dell’Olio tröstar varandra i kyrkan. Adam Ihse/TT
Annons
Sven-Göran Eriksson begravning
Allmänheten kan följa begravningen på storskärm utanför kyrkan. Jonas Ekströmer/TT

Här ville Svennis sprida sin aska

Under ceremonin framfördes bland annat Elton Johns låt Candle in the Wind, där texten i refrängen ändrats till ”And your footsteps will always fall here along Frykens greenest hills”, som en hyllning till Svennis.

Annons

Sjön Fryken har alltid haft en stor betydelse för tränarlegenden. I dokumentären ”Svennis” på Prime avslöjade han att det var i Fryken som han ville sprida sin aska efter sin död.

– Det är ett vackert ställe. Det gör en lugn. Det gör mig lugn. Berget där nedanför berget, min pappa växte upp där. Om man tittar rakt fram, där ligger Torsby där jag växte upp. Åt andra hållet ligger Sunne där jag föddes. Jag har alltid tyckt att det var ett bra ställe att sova vid. Askan kan kastas i vattnet här. Det känns som hemma.

Svennis dog 26 augusti i sitt hem på Björkefors utanför Sunne, efter en längre tids sjukdom. Han blev 76 år gammal.

Svennis begravning
Efter begravningen fördes kistan med Sven-Göran Eriksson till Torsbys hembygdsgård, där kommer det senare hölls en minenstund för fotbollslegendaren. Tommy Pedersen/TT
Annons
Sven-Göran Eriksson
Sven-Göran Eriksson blev 76 år gammal. Christine Olsson/TT

Foto: TT

Annons