Svensk Dam möter Ebba Busch: ”För barnen är jag bara mamma”
Ute är det grått, blåsigt och kallt. Att stiga in i värmen på Konditori Fågelsången i centrala Uppsala känns närmast utopiskt, sett till det förrädiska vädret.
Trots att kaféet kan stoltsera med ett bra läge, bara ett stenkast från Svandammen, är det en dag som denna inte mycket som får en att vilja kasta sig ut och inspektera stadens vackra sevärdhet.
De flesta verkar ha gått i liknande tankebanor. Kaféet är fullsmockat, gatorna relativt tomma, och i stället för att promenera runt den anrika dammen så har människor samlats inne i värmen, över en het kopp kaffe och en assiett med bakverk.
Samtidigt händer något när en partiledare sprungen från Uppsala kliver in på kaféet. Ebba Busch visar direkt att det här är hennes hemmaplan – en plats hon är väl bekant med, ett ställe där hon känner sig trygg och där flera från personalen är hennes vänner.
Snacket går i en rasande fart. Ebba hinner knappt komma in innan hon får frågor om hur det är med familjen, hur det går för barnen Birger och Elise i skolan, att det var längesen som de såg henne och att hon måste hälsa ex-maken Niklas Thor.
– Jag var ofta här under gymnasiet. Sista året i trean satt vi alltid här på vår håltimme varje fredag. Jag och mina tre bästa satt och grät igenom sista året på gymnasiet, för det var tungt av olika anledningar. Vi brukade kalla oss för ”The Chiquitas”. Haha, det låter som något oklart band, säger Ebba nostalgiskt.
Ebbas beslut med barnen
Intervjun med Ebba görs den 3 mars, dagen innan Fettisdagen, och det kryllar av semlor bland alla andra bakelser. För Kristdemokraternas partiledare faller valet på en macka, en kopp kaffe och ett klassiskt bakverk som hon helt enkelt inte kan motstå.
– Wienerbröd. Winerbrods, säger hon och gör någon snabb imitation av det svengelska uttal som kan tillskrivas Peter Habers rollkaraktär Rudolf i filmklassikern Sunes sommar.
Ebba har trotsat det gråa vädret genom att klä sig färgglatt. Runt halsen har hon en ny knallrosa scarf som hon stickat själv. Hon berättar att hon inte stickat sedan hon var gravid med Elise, men att hon och barnen nu börjat göra det tillsammans.
– Man kan väl säga att jag missbedömde hur mycket familjefrid det skulle bli att båda barnen börjar sticka samtidigt. Det är ganska pilligt att dra i gång det, säger Ebba och skrattar.
VIDEOS FRÅN svenskdam
”Tog väldigt illa vid mig”
I Ebbas liv kan man verkligen snacka om kontraster. För bara några månader sedan var hon på plats på tech-mässan CES i Las Vegas för att hålla ett tal om svensk innovation.
Efteråt hyllades hon av flera högt uppsatta personer, bland andra Carl Bildt som kallade det för en ”Fantastisk presentation av vice statsminister Ebba Busch”.
Nu sitter hon här på Fågelsången. I år firar hon tio år som partiledare för Kristdemokraterna, trots att hon i gymnasiet aldrig hade några planer på att bli politiker. Hon började engagera sig politiskt i samband med valet 2006 – och drivkraften kom från mormor Gunhild.
– Mormor var en trygg, närvarande vuxen i mitt liv. Hon betydde allt. När jag märkte hur illa hon blev bemött bara för att hon blev lite mer årsrik, då tog jag väldigt illa vid mig. Det blev startskottet, att så här kan det inte vara i Sverige, vi kan inte behandla människor illa och som om de vore barn som inte vet sitt bästa bara för att de blivit gamla.
Endast 28 år gammal utsågs hon som ny partiledare för Kristdemokraterna. För att göra ett bra jobb fann hon tre avgörande ingredienser: påläst, engagerad och erfaren. Det sista saknade hon, därför var Ebba mån om att omge sig med äldre politiker som kunde hjälpa henne med just den biten.
– Jag omgav mig med väldigt många som var avsevärt mycket äldre, frågade dem mycket och var inte rädd för att säga: ”det här vet jag inte, det här kan jag inte”. Det är kanske lite lättare när man är ung, än när man kommer in som 35 och är ny och inte kan. Ingen tycker det är konstigt att man frågar och det försöker jag skicka med till alla unga: Våga fråga.
”För barnen är jag bara mamma”
Samtidigt kommer hennes jobb med ett pris. Som partiledare och vice statsminister är hon en extremt offentlig person, vilket innebär att Ebba måste hantera att det skrivs saker om henne hela tiden – även om det handlar om något så sorgligt och sårigt som skilsmässan från Niklas Thor 2019.
– Jag har inga problem med att bli igenkänd. Att folk vet vem jag är en förutsättning för att de ska veta vad jag står för, det jag söker förtroende för och vill ändra och förbättra i Sverige.
– Sen tror jag ingen skulle tycka att det vore roligt att något så privat, och som också är en väldigt sorglig händelse, står i tidningen och att andra människor pratar om någonting som är ens allra mest intima och privata. Jag är bara väldigt glad att barnen var så pass små att de inte kunde läsa löpsedlar eller tidningar.
Det var heller inte särskilt längesen som barnen fick veta vad deras mamma jobbar med. För Ebba har det alltid varit viktigt att hon bara kan få vara en förälder, ha en plats där hon inte blir politikern Ebba och det blev extra påtagligt i samband med senaste valet.
– Inför senaste valet klippte jag ner mina egna valaffischer i närheten av barnens skola. Jag var tvungen att rapportera det till vår lokala valledare, så att de inte skulle tro att vi var utsatta för sabotage, säger Ebba och fortsätter:
– Jag har inte på nyheterna när barnen är hemma, eller visat upp när jag varit med i tidningen. Jag tror att det har betytt ganska mycket för min egen mentala hälsa. För många andra människor är jag någon man tycker om eller inte tycker om, men i mina barns ögon har jag bara fått vara mamma. De har inte vetat någonting annat.
Ebba var nära att lämna
Samtidigt har det funnits stunder då det stormat rejält kring Ebba Busch. Inte minst den omskrivna husaffär som resulterade i att hon erkände förtal. Det var också en period som tog hårt på henne – och för första gången fundera på att hoppa av uppdraget som partiledare.
– Jag pratar sällan om det. Det har varit kopplat till säkerhet och en känsla av att det inte finns nog respekt för det som är privat och rör mina barn. Det priset blev väldigt högt 2021, då jag gick ut och slogs för mitt hus. Då var det många som tog sig friheten att klampa in på min tomt och hota och hata på ett sätt som var väldigt otäckt.
I dag har Ebba lagt händelsen bakom sig. Hon har flyttat in i huset och även om det är en hel del renovering kvar så trivs hon och barnen alldeles ypperligt. Själv är hon mest förtjust i sin trädgård, som hon älskar att gå runt och påta i.
– Jag älskar rosor och har fått ärva min mammas gamla. Jag är inte uppvuxen under några ”fancy” omständigheter, men hon var helt fantastisk med att skapa en trädgårdsoas och gjorde det som ett sätt för att komma tillbaka efter en väldigt lång sjukskrivning. Då köpte hon gamla engelska rosor som bara blommar en gång och doftar fantastiskt. Jag har fått ärva dem och de är nu i min trädgård, säger Ebba och berättar vidare:
– Annars odlar jag sånt jag kan äta: grönsaker och potatis. Det är en helig stund att välja årets potatissorter, alltid en tydlig och en udda sort. Det är väldigt närodlat, från min egen jord till mitt eget bord. Vi hade några måltider förra året då det låg kött på tallriken som jag själv hade jagat och fällt ute i skogen, med potatis och grönsaker från vår trädgård. Vi saknar en ko, haha, men annars har vi det mesta.
Ebba om turbulenta tiden
I trädgården kan hon känna lugnet. Samtidigt är världsläget mer oroligt än på länge. Efter tio år som partiledare ser hon också att mycket har förändrats och att även Sverige har det väldigt tufft just nu.
– Vi har gått från fokus på mycket frihetsreformer, valfrihet i äldreomsorg och vården, till att fokusera mycket på trygghet. Det har varit en turbulent tid för Sverige med tuffa utmaningar med stor migration, många människor som upplever hedersförtryck, många människor som känner otrygghet med en så allvarlig kriminalitet som tagit över delar av samhället, med flera all-varliga dåd och händelser. Mycket har förändrats.
”Mycket kontraster i mitt liv”
Att bolla mellan livet som tvåbarnsförälder och rollen som partiledare och vice statsminister har sina kontraster, även om Ebba försöker att tänka bort jobbet så gott det går när hon är ledig.
– Det är inte alltid det går att stänga av, som exempelvis det som hände i Vita huset. Jag står och diskar och väntar på att jag ska hämta mina barn från skolgårdsdiscot, en lugn fredagskväll, och märker hur det bara briserar. En fullständig kollaps framför världens ögon, som ser hur det ukrainska folket blir så illa behandla-de med tanke på hur Zelenskyj blir behandlad av en av världens mäktigaste män.
– Det är klart att det väller rakt in. Jag har en fysisk reaktion på det, och så behöver jag växla över och ta in det som person till mitt jobb-jag. Vad behöver regeringen göra nu? Vad innebär detta för Sverige? Vilka beslut ska vi ta? Samtidigt ska jag hämta mina barn. Det är mycket kontraster i mitt liv.
Foto: Johan Söderlund/Svensk Damtidning