SVT bekräftar: Därför stoppas tågresorna i På spåret
Vart är vi på väg.
På spåret har i flera decennier lockat ressugna och vetgiriga svenskar hemma i tv-sofforna. Tillsammans med deltagarna i burarna kastar man sig ut i världen, besöker olika platser och försöker svara på kluriga frågor.
– Det är få saker som är så beständiga. Många av dem som börjar titta nu är kanske runt 25, och det betyder att ”På spåret” har funnits i hela deras liv. Det har blivit som en vuxenritual att börja titta, och särskilt i oroliga tider vill man att saker ska vara trygga, har programledaren Kristian Luuk sagt till Aftonbladet.
Kristian Luuk har, tillsammans med parhästen Fredrik Lindström, i närmare 15 säsonger varit den trygga punkt som stavas ”reseledare”. Med van hand har de rattat programmet och aldrig blundat för att även bjuda på lite kuriosa om resmålen.
Tittarilska efter ändringen i På spåret
På spåret är ett program som fortsätter att engagera det svenska folket, och när ett program blir så populärt är det också väldigt vanligt att folk ha åsikter och kritik om innehållet.
Den senaste tiden har flera tittare upplevt att bilresorna blivit fler än någonsin, något som även Aftonbladets ständige På spåret-tittare och kritiker Jan Olov Andersson noterat.
”Åtskilliga har hört av sig och tycker programmet kanske skulle byta namn till ”På vägen”, då allt färre resor går på räls. Och… normalt brukar tågresorna dominera, den här säsongen ”vinner” bilresorna hittills med 11-4”, skrev han den 23 december.
SVT om bilresorna i På spåret
Jan Olov Andersson har i flera säsonger undrat över tågfrågan och raljerat över programnamnet. För två år sedan reflekterade han över om det kanske var så att tåg inte går till alla ställen.
Och mycket riktigt, när SVT bestämmer resmål tänker man primärt på destination och sekundärt på transportmedel. Så att det inte blir tåg alla gånger har sin förklaring.
– Vi försöker åka tåg i så hög utsträckning som det bara går. Däremot väljer vi inte städer utifrån tåg, utan vi väljer ut vilka städer vi vill åka till och undersöker sen om vi kan filma på tåget, säger På spårets projektledare Samuel Wiklund till Svensk Damtidning.
– Vi jobbar stenhårt på att lösa tåg till alla städer. Det läggs mycket tid på det, men vi kan inte styra i vilka städer det finns tåg rent fysiskt. Säger tågbolagen stopp kan vi inte göra så mycket mer.
”Inget nytt”
Samuel Wiklund betonar att man faktiskt kan vara på rätt spår, även om man inte åker tåg. Han säger också att det inte är aktuellt med något namnbyte och att På spåret kommer finnas kvar även nästa säsong.
Och att det blir en del bilresor är inget nytt! Enligt Samuel Wiklund har det ända sedan På spårets begynnelse dokumenterats resor på det fyrhjuliga transportmedlet.
– Att vi reser med andra färdmedel är inget nytt utan har skett sedan Oldsbergs tid. Då som nu sker dock majoriteten av resorna med tåg! avslutar han.
Foto: TT