SVT lurar tittarna – bluffen i nya julkalendern!
Ända sedan 1960 har det sett likadant ut.
Mörkret ligger tungt utanför fönstren, och barnen smyger upp ur sina sängar. Fortfarande i pyjamas och med håret på ända klättrar de upp och gosar ner sig i sina soffor hemmavid. Någon kanske får en skål gröt med kanel och socker, någon annan en fralla med ost och skinka, och någon kanske till och med får lyxa till det med en lussebulle. Alla för att kika på årets julkalender i SVT.
Julkalenderns historia
Den allra första julkalendern i TV var ”Titteliture”, av Barbro Svinhufvud och manus skrivit av Pelle Svanslös-författaren Gösta Knutsson. Därefter har vi bland annat haft klassikerna ”Gumman som blev liten som en tesked” som sändes både 1967 och 1973, samt ”Trolltider” som också blev en repris och sändes 1979, 1985 och 2023.
Även ”Mysteriet på Greveholm”, ”Sunes jul” och ”Pelle Svanslös” har blivit folkkära klassiker.
Men det är ett problem i årets julkalender – som annars verkligen inte brukar vara ett problem.
Årets julkalender
Julkalendern i år heter ”Snödrömmar” och handlar om de samiska systrarna Ristin och Aila som bor i en by i norra Sverige – som är utan snö.
Alla andra byar runtomkring dem har nämligen ett tjockt lager snö hos sig, men i deras by har inte en enda snöflinga fallit.
I Skåne är nog många van vid att det kan ske att marken utanför fönstret är marken bar långt in under vinterhalvåret, men i Norrbotten ser det ju lite annorlunda ut.
VIDEOS FRÅN svenskdam
Regissörens knep
I en intervju med Hänt berättar regissören Jonas Wallerström om förhållandena för inspelningen. De spelade nämligen in serien i Kåbdalis i Norrbotten, samt Stockholm och Älvsbyn, från början av september och i cirka 2 och en halv månad framåt.
– Framför allt är det ju svårt att spela in i en årstid som inte finns. Alltså snö-lös vinter. Det fick inte snöa men inte heller vara löv på träden, säger Wallerström.
Så de fick ta till ett knep för att fejka årstiden som inte finns.
Tittarnas reaktioner
Enligt Wallerström tog de bort löven från träden i efterhand för att göra så att låtsas-vintern skulle se mer ut som vinter ändå.
Men trots bluffen, och att julkalendern alltså inte har något som vanligtvis en julkalender brukar ha – snö – är ”Snödrömmar” reaktionerna från tittarna överhängande positiva, något som Svensk Damtidning skrivit om tidigare.