SVT:s miss har skapat panik bland tittarna – tvingas ta bort allt: "Olyckligt"
SVT har stått för en miss som har skapat panik hos tv-tittarna.
Mycket kan gå fel i en direktsändning. Tungor kan slinta, grodor kan hoppa ur munnar, tekniken kan strejka. Och alla kan trilla dit – även gänget på SVT:s superproffsiga nyhetsredaktion.
Missen i SVT har skapat panik
Så var fallet när Karin Fagerlund skulle rapportera om branden på vindkraftverket i Burgsviks hamn på Gotland. Så här lät den dråpliga felsägningen.
– På Gotland brinner ett kärnkraftverk, troligen på grund av överhettning, säger Karin i sändningen.
En brand i ett kärnkraftverk vore självfallet en potentiell megakatastrof. Ett Tjernobyl i vardande. Lägg då till att det inte finns några kärnkraftverk på Gotland.
Charlotta Friborg, ansvarig utgivare på SVT, kommenterade saken för Expressen.
– En olycklig felsägning i en våra kortsändningar, säger Charlotta.
SVT utfärdade en rättelse nästkommande dag. Man plockade också bort sändningen från webben.
"Brinner det i ett kärnkraftverk?"
Dessförinnan hade många vittnat om chocken de kände när plötsligt fick höra att ett kärnkraftverk stod i lågor.
"Hustrun fick panik, tills hon började fundera '- Men vad heter kärnkraftverket på Gotland?'"", skriver en användare på Twitter.
"Inte ens jag, som ändå följer svensk energiförsörjning rätt noga, visste om att vi redan har kärnkraftverk på Gotland", skriver en annan användare, skämtsamt.
"Här borde presentatören ifrågasatt rimligheten i det som nyss lästes upp, stanna upp, kanske be om korrigering, höra med kontrollrummet, men allt går med automatik idag", skriver en tredje.
VIDEOS FRÅN svenskdam
Branden på vindkraftverket kom förresten till som en konsekvens av stormen Hans.
– När vinden är stark har bromsarna blivit överhettade och fattat eld som sedan spridit sig in i maskinrummet, säger Henrik Johansson, insatsledare på räddningstjänsten, till TT.
– Där finns mycket elektronik, så det är brännbara saker. Under de 15 år vi haft vindkraftverk har något vindkraftverk brunnit ungefär vart fjärde år, berättar han.