Tändstickskungen Ivar Kreuger erövrade en hel värld och slutade sitt liv i katastrof
Han var något av ett underbarn, hade privatlärare hemma i Kalmar och tog studenten som 16-åring. Men någonting gömde sig bakom den välpolerade ytan.
Familjen var välbärgad, både hans pappa och farbror ägde tändsticksfabriker men Ivar Kreuger hade egna planer. Och lyckades med bravaden att ta dubbla examina på Kungliga tekniska högskolan i Stockholm när han var tjugo. Sedan var han reslysten, grabben. Föräldrarna var säkert hur stolta som helst men det är klart att de saknade äldste sonen när han gav sig ut på en sju år lång turné världen över, till Mexiko, Sydafrika och Indien, förutom USA och Europas storstäder.
Unge Ivar fördjupade sina kunskaper, blev specialist på armerad betong och var med och byggde den första skyskrapan på Manhattan. Det sägs att anledningen till att han aldrig gifte sig berodde på att han inte fick den enda han verkligen älskat, en ung norsk flicka som han mötte när han var tjugo. Om det är sant lär vi aldrig få veta, men nog är tanken vacker ändå.
Väl hemma i Sverige bildade Ivar byggnadsfirman Kreuger & Toll med en studiekamrat. Han var 28 år. De var med och byggde Stadshuset, Stadion och NK i Stockholm. När släktens tändsticksfabriker fick ekonomiska problem på 1910-talet trädde Ivar in som en räddande ängel. Närapå född in i branschen verkar han gett sig den på att bli tändstickskung – och lyckades med den äran.
Pionjär inom affärsflyg
Under 1920-talet byggde Ivar Kreuger upp en häpnadsväckande internationell affärsverksamhet med sina tändsticksfabriker som bas. Han blev en aktad finansman som rörde sig hemtamt i salongerna var de än låg i världen. Ja, Ivar Kreuger var en av de första som använde flyget för affärsresor. Samtidigt väckte hans livsstil både beundran och förfäran.
Han stod liksom över det mesta, och var mån om att hålla fasaden utåt fri från insyn. Inte ens hans närmaste kom honom riktigt inpå livet. Förunderligt nog finns det inte ett enda fotografi där han ler, inte ens som liten.
Det gick rykten om att Greta Garbo var en av hans kvinnor, han ska ha stöttat henne ekonomiskt då hon gick på Dramatens elevskola. När de möttes var hon 15, han 40.
Han gjorde sig känd som en kvinnokarl och rörde sig gärna bland filmskådespelare, huvudägare inom Svensk Filmindustri som han var. Hollywoodstjärnan Mary Pickford och hennes kände make Douglas Fairbanks besökte Kreugers hus på Djurgården midsommarhelgen 1924. Tillsammans med Greta Garbo och Mauritz Stiller gjorde de honom sällskap på hans yacht M/Y Loris genom Stockholms skärgård. Trippen avslutades vid Grand Hotel i Saltsjöbaden där de åt middag.
Ivar Kreuger hade hus och våningar i flera länder och tycktes aldrig få nog av kvinnor. Sjukgymnasten Ingeborg Eberth fanns från och till vid hans sida un der flera decennier. Hon skrev i sina memoarer att erotik var Ivars enda hobby. Enligt henne ville han aldrig binda sig med någon och sökte sig till andra kvinnor till och med när de två reste tillsammans. Men om somrarna var de ofta ensamma på hans ö Ängsholmen i Stockholms skärgård, ”Lycksalighetens ö” som hon kallade den.
Ingeborg fick en egen bostad intill hans paradvåning på Östermalm. Ändå smög han med deras kärlek, då hon sov över fick hon gömma sig för tjänstefolket, han gjorde som sagt allt för att hålla sitt privatliv hemligt. I hans paradvåning fanns takmålningar av Einar Nerman, han som ritade Solstickan, ni vet.
I slutet av 1920-talet stod Ivar Kreuger på toppen av sin karriär, hans mytomspunna kontor, Tändstickspalatset i centrala Stockholm, stod klart 1928. Han beundrades över hela världen – men få kände till att hans företagsimperium var belånat högt över fabriksskorstenarna.
Hittades död med ett skott i hjärtat
Ivar visade alltid en säker, vänlig och optimistisk framtidstro och han var lika oklanderligt klädd som en engelsk lord, som tagen ur ”Den store Gatsby”. Han hade flera tjusiga motorbåtar, men körde dem aldrig själv. Och han använde sig av privatchaufför i stället för att ta körkort.
Men vad gömde sig under den blankpolerade ytan? I början av 1930-talet började finansiärerna säga upp lånen, vilket Kreuger alltmer desperat försökte lösa med nya banklån. Efter en misslyckad resa till New York för att låna mer pengar åkte han till sin våning i Paris vårvintern 1932.
Enligt planerna skulle han träffa den svenska riksbankschefen i Berlin några dagar senare. Men den 12 mars hittades Ivar Kreuger död i sin lägenhet på Avenue Victor Emanuel III i Paris, med ett skott i hjärtat.
Bredvid honom låg en pistol och ett brev på engelska där det bland annat stod ”I have made such a mess of things that I believe this to be the most satisfactory solution for everybody concerned”, vilket på svenska blir ungefär ”Jag har skapat sådan kaos att jag tror att detta är den bästa lösningen för alla inblandade”.
Det var en manlig medarbetare och Ivar Kreugers sekreterare Karin Bökman, som även varit hans älskarinna, som hittade honom. Och det sägs att en ung blond finska var hos honom den där sista natten. En mystisk skönhet som spelades av Regina Lund i Lars Molins tv-serie från 1998. Där tändstickskungen för övrigt spelades av Johan Rabaeus. Portvakten såg kvinnan anlända på kvällen och även då hon lämnade lägenheten på morgonen. Men polisen kunde aldrig spåra henne. Liksom det mesta i Kreugers liv är även hans död höljd i dunkel.
Än i dag är många övertygade om att Ivar Kreuger blev mördad, och det har skrivits massvis med böcker med spekulationer huruvida han var en svindlare eller en hjälte.