Populärt: Drottning Silvia Kronprinsessan Victoria Prins Daniel Prinsessan Madeleine Marius Borg Höiby Norska kungahuset

Ted Gärdestads dotter rasar mot dokumentären om hans liv: "Inte värdig"

03 jul, 2024, 10:00
author Alice Lövholm
Alice Lövholm
Ted Gärdestad och Sara Zacharias.
Nu stoppar Sara Zacharias dokumentären om pappa Ted. Foto: TT.
Nu stoppar Sara Zacharias dokumentären om hennes pappa Ted Gärdestad.
Annons
SE FILMEN: Här återförenas ABBA på Kungliga slottet!Brand logo
SE FILMEN: Här återförenas ABBA på Kungliga slottet!

2018 släpptes spelfilmen om hans liv – Ted: För kärlekens skull.

Ted Gärdestad är en av Sveriges mest folkkära artister och skapade tillsammans med sin bror Kenneth Gärdestad låtar som går varma än idag.

Kanske är det sommaren vi förknippar han allra mest med. Låtar som Oh, vilken härlig dag spelas ofta på sommaren, både på radio och hemma på altanerna i landet.

Det var också då han valde att avsluta sitt liv – en midsommarhelg för 27 år sedan.

Sedan 2015 har en dokumentär producerat. En dokumentär om hans liv – som nu stoppas av hans nära och kära.

Annons

Dokumentären stoppas

Dokumentären med namnet Min bror, Ted skulle haft biopremiär den 16 augusti i år. I måndags kunde Expressen meddela att filmen stoppats.

"Filmen kommer inte att gå upp på bio i nuläget, allt är skjutet på framtiden”, meddelade Louise Bodin på Lobo PR, som också arbetar med Folkets bio, i ett mejl till Expressen.

Anledningen bakom är Teds egna barns åsikter kring dokumentären. Hans dotter Sara Zacharias uppger för Dagens Nyheter att både hon och hennes bror Marc Zacharias har valt att stoppa filmen.

Annons
Ted Gärdestad.
Nu stoppas dokumentären om Ted Gärdestads liv. Foto: KENNETH THORÉN KTH

"För dålig"

– Filmen håller för låg kvalitet. Den är helt enkelt för dålig. Den är inte värdig min pappa, säger hon till Dagens Nyheter.

Sara berättar också hur både hon, hennes bror och Universal som alla tre äger rättigheterna till Teds musik fick veta om att dokumentären fanns för bara fem veckor sedan.

– Det var då de hörde av sig till både mig, min bror och till Universal publishing. Varken vi eller förlaget har känt till det här tidigare. Vi nekade dem då rättigheterna, säger hon.

Sara menar på att konflikten handlar om att de inte har hört av sig tidigare och frågat dem om rättigheterna till musiken.

Expressen har sökt både Sara, Marc och producenten för dokumentären Håkan Lagher utan framgång.

Foto: TT.

Annons