Populärt: Drottning Silvia Kronprinsessan Victoria Prins Daniel Prinsessan Madeleine Marius Borg Höiby Norska kungahuset

Tragiska beskedet – Mellostjärnan drabbad av Alzheimers: "Vill inte"

09 aug, 2024, 22:00
author Alice Lövholm
Alice Lövholm
Kim Kärnfalk.
Kim Kärnfalk drabbad av alzheimers. Foto: TT.
Friends-stjärnan Kim Kärnfalk, 49, har drabbats av svåra sjukdomen – berättar nu.
Annons
Gunilla Perssons chockbesked – bekräftar alla misstankar!Brand logo
Gunilla Perssons chockbesked – bekräftar alla misstankar!

Kim Kärnfalk, 49 år, har drabbats av Alzheimers sjukdom.

Hon slog igenom med gruppen Friends i Melodifestivalen – idag arbetar hon som radiopratare.

I en direktsändning slås hon av det första tecknet på att något är fel när hon plötsligt får en blackout.

Drabbats av svåra sjukdomen

1999 erbjöds Kim Kärnfalk att ersätta Paula Pennsäter – en av gruppen Friends ursprungliga sångerskor. Tillsammans med Nina Inhammar ställde hon upp i Melodifestivalen två år i rad.

År 2000 med låten När jag tänker på i morgon. Året därpå kom det stora genombrottet med låten Lyssna till ditt hjärta som vann tävlingen. Tillsammans med Nina fick Kim representera Sverige i Eurovision Song Contest 2001.

Gruppen kom senare att utvecklas till duon Nina & Kim. På senare år är det radion som stått i fokus för Kim som sedan en tid tillbaka arbetar som journalist på P4 Väst. I en ny intervju bryter radioprataren tystnaden om sin sjukdom.

Annons

– Det här är inte helt lätt att prata om eftersom det då blir så verkligt, och jag vill verkligen inte ha det här, säger Kim Kärnfalk till Bohusläningen.

Fick en blackout

Det var under ett förmiddagsprogram som den före detta artisten plötsligt fick en blackout. Något hon beskriver som "otroligt obehagligt" i intervjun med Bohusläningen.

Kim blev långtidssjukskriven efter att man trott att symptomen var tecken på utmatningssyndrom. Efter ett besök på sjukhuset ville man göra djupare undersökningar. Efter en remiss till minnesmottagningen och en väntan på 4-5 månader fick Kim tillslut motta det tunga beskedet – hon hade drabbats av Alzheimers sjukdom.

I intervjun beskriver Kim hur både hon och hennes man bröt ihop – de kunde inte tro det var sant.

Annons

– Det var det värsta beskedet att få, absolut värsta, man ville bara ut därifrån, säger hon.

Trots det tunga beskedet berättar kim att hon efter en tid kände en form av märklig lättnad. Hon var inte bara trött eller utbränd – någonting var faktiskt fel.

Kim.
Kim Kärnfalk och Nina Inhammar uppträdde under Melodifestivalens mellanakt i fjol. Foto: Christine Olsson/TT

– Jätteviktigt att veta vad som var fel och vad man behöver förhålla sig till, berättar Kim för Bohusläningen.

Numera är Kim sjukpensionär och äter bromsmediciner mot sjukdomen som inte går att bota. I intervjun berättar hon att hon inte längre kommer kunna arbeta på ett vanligt jobb. Istället vill hon spendera så mycket tid som möjligt med sin familj. Hon fokuserar även på sitt musikskapande.

– Jag vill ta vara på min tid. Vill välja rätt saker att hålla på med. Vi har precis skaffat en valp, Rufus, en Golden retriever. Jag älskar djur och jag älskar hundar. Jag har varit hundlös i fem, sex år. Nu ville jag uppleva det här igen. Vi blir också strax farmor och farfar. Det finns så mycket för mig att uppleva, berättar Kim.

Foto: TT.

Annons