Populärt: Drottning Silvia Kronprinsessan Victoria Prins Daniel Prinsessan Madeleine Marius Borg Höiby Norska kungahuset

TV-profilen anmäld efter skandalscenerna i Allsång på Skansen: "Det var dumt"

06 aug, 2024, 09:00
author Albin Bramstedt
Albin Bramstedt
Pernilla Wahlgren.
Pernilla Wahlgren har fullt upp i Allsång på Skansen. Karin Törnblom
Kändisen hamnade i rejält blåsväder efter det oväntade tilltaget – som programledaren inte var förberedd på.
Annons
Då slutar Pernilla Wahlgren med ”Allsång på Skansen”Brand logo
Då slutar Pernilla Wahlgren med ”Allsång på Skansen”

Allsång på Skansen är ett av svenskarnas absolut mest omtyckta program, genom alla tider.

Artister såsom Zara Larsson, Peter Jöback och Miss Li har alla ställt sig på Sollidenscenen och förgyllt publikens kväll. Somrarna präglas verkligen av det fantastiska programmet som producerat flera oförglömliga ögonblick.

Men det är inte bara artisterna som gör allsången sevärd. Gästerna har genom åren satt stora avtryck – och programledarna har nåt närmast legendarisk status bland det svenska folket.

Annons
Pernilla Wahlgren.
Pernilla är inne på sin andra säsong som allsångs-ledare. Mickan Mörk/TT

Just nu är det Pernilla Wahlgren som är programledare och hon sköter rollen galant.

Däremot blir inte avtrycken från gästerna alltid så bra, något som Jonas "Skansen-Jonas" Wahlström fick erfara för några år sedan. Han gjorde nämligen något förbjudet – i direktsändning.

Sträckte upp handen i luften

Det var under ett avsnitt 2003 där Skansen-Jonas skulle in och skoja med publiken. På scenen stod "den evige allsångsledaren" Lasse Berghagen och förde en dialog med djurvetaren.

Annons

Runt två miljoner tittare såg programmet. Som vanligt sändes det på en tisdag. Men det skulle snabbt bli konstig stämning, skrev Expressen.

Skansenakvariets chef, Jonas Wahlström, berättade ett skämt om en struts för Berghagen, men gjorde samtidigt kopplingar till nazismen.

Jonas Wahlström.
Jonas Wahlström gjorde det förbjudna i sändning. Peter Wixtröm / Aftonbladet / TT

Dessutom sträckte han upp handen i luften – likt en nazisthälsning. Detta fick flera tittare att reagera, som anmälde programmet till granskningsnämnden för radio och tv.

- Detta är allvarligt, det är dåligt omdöme av Jonas att göra en sådan sak, sa programmets dåvarande producent Meta Bergqvist till Sydsvenskan.

Annons

Ångrade orden

Jonas Wahlström kommenterade sitt agerande för Expressen. Skansen-ikonen bekände bland annat sin ånger över att ha sagt "Heil Hitler".

– Det är bara jag som är ansvarig. Det fanns inte i manus, så varken Lasse Berghagen eller någon annan i produktionen ska klandras. Jag sa det spontant.

- Det var dumt. Jag ska inte göra om det, avslutar han.

Foto: Peter Wixtröm / Aftonbladet / TT, Karin Törnblom, Mickan Mörk/TT

Annons