Populärt: Drottning Silvia Kronprinsessan Victoria Prins Daniel Prinsessan Madeleine Marius Borg Höiby Norska kungahuset

Ulf Dageby är död – blev 80 år gammal

17 jul, 2024, 13:15
author Albin Bramstedt
Albin Bramstedt
Ulf Dageby.
Ulf Dageby sörjs nu av familj, kollegor och musikälskare. Anders Deros / Aftonbladet / TT
Nu rapporterar Göteborgs-Posten om den tragiska nyheten.
Annons
Olle Jönssons okända fadäs i ”Allsång på Skansen”Brand logo
Olle Jönssons okända fadäs i ”Allsång på Skansen”

Nationalteaterns tidigare medlem Ulf Dageby har gått ur tiden, det rapporterar Göteborgs-Posten. Han var känd både som musiker och sångare för det kultförklarade bandet. Men han var även en mycket duktig kompositör.

Artisten blev 80 år gammal och ska enligt uppgifter från Göteborgs-Posten ha hittats i sitt sommarhus på Skaftö på tisdagen.

Ulf Dageby.
Ulf Dageby hade ett liv som präglades av att stå på scen. Jonas Ekströmer/TT

Tillsammans med rockbandet Nationalteatern stod han för flera oförglömliga hitlåtar. "Kolla kolla", "Livet är en fest" och "Men bara om min älskade väntar" kommer länge finnas kvar i svenskarnas kollektiva minne.

Annons

Nu har en bekant till Ulf, Birger Hult från Nöjet AB, kommenterat den tragiska händelsen.

– Det måste hänt hastigt. Vi träffades senast i förra veckan för en fika i Majorna. Vi planerade inför kommande spelningar men pratade även om sådant som vänner gör, säger Birger Hult till GP.

Skrev flera av bandets låtar

1969 anslöt Ulf Dageby till nationalteatern, som då också var en teatergrupp, och skulle sedermera skriva flera av bandets låtar.

"Barn av vår tid", "Rövarkungens ö" och "Hanna från Arlöv" är några av Ulfs mest framstående verk.

Ulf Dageby.
Ulf Dageby under en hyllningskonsert för Pugh Rogeldt. Peter Wixtröm / Aftonbladet / TT

Men 1982 lämnade artisten Nationalteatern för att istället påbörja en solokarriär. Han solodebuterade 1983 med albumet "En dag på sjön". Det kommande året släppte han "Lata rika" där låten "El Dorado" blev plattans mest kända låt.

Annons

"En stor människa med ett hjärta av guld"

Ulf var dessutom medverkande i 2013 års upplaga av TV4:s program Så mycket bättre. Hans egentolkade alster från programmet var bland andra "Snart kommer natten", "On and On" och "Babel on".

Den Göteborgsfödde-aritsten sörjs nu av både familj och kollegor. I en text som godkänts av Ulfs familj skriver Nöjet AB bland annat:

”Det är med stor sorg vi meddelar att vår vän och kollega Ulf Dageby har gått bort. Ulf var inte bara en makalös musiker och låtskrivare, utan också en stor människa med ett hjärta av guld. Hans kreativitet och passion för musiken berörde oss alla och hans arbete har lämnat ett oförglömligt avtryck i våra liv och i musikhistorien.”

Foto: Peter Wixtröm / Aftonbladet / TT, Jonas Ekströmer/TT, Anders Deros / Aftonbladet / TT

Annons