Populärt: Drottning Silvia Kronprinsessan Victoria Prins Daniel Prinsessan Madeleine Marius Borg Höiby Norska kungahuset

Ulf Kristerssons plötsliga beslut med hustrun Birgitta – nu har de bestämt sig

23 sep, 2024, 19:00
Ulf Kristersson och Birgitta Ed har fattat ett hastigt beslut.
Annons

Ingen har kunnat undgå att Ulf Kristerssons hustru Birgitta Ed blivit präst. I stort sett vart hon än går har hon prästkragen på sig; oavsett om det är Nobelmiddag, filmpremiär eller möte med världsledare.

5 saker du vill veta om Birgitta EdBrand logo
5 saker du vill veta om Birgitta Ed

Birgitta har flera gånger fått kritik för att hon ständigt bär sin prästkrage. Själv tycker hon inte att det är några konstigheter och ett möte med exempelvis en världsledare är inget undantag.

– Jag är alltid präst och bär prästskjorta i alla sammanhang. Det har jag gjort sedan den dagen jag prästvigdes, har Birgitta sagt.

Annons
Birgitta Ed och Ulf Kristersson
Birgitta Ed och Ulf Kristersson har hamnat i blåsväder. Pontus Lundahl/TT

Birgitta Ed i blåsväder

Men nu har Birgitta och hennes prästkrage hamnat i ropet igen. Nyligen publicerade Ulf Kristersson en bild på Instagram, där Birgitta och prästkragen satt framför flera ölflaskor av olika sorter, samtidigt som inlägget belyste regeringens nya lagar kring gårdsförsäljning av alkohol.

Bilden väckte kraftiga reaktioner. Till slut plockades den bort och Birgitta Ed gick ut och berättade att den ursprungliga bilden togs i ett helt annat sammanhang

Annons

– Det är en dålig bild och jag har också plockat bort från dess ursprungssammanhang, säger hon till Ekot.

Kritiken mot Birgitta och Ulf

Teologen Joel Halldorf säger till Expressen att Svenska kyrkan inte är nykterhetsrörelse och att en företrädare för kyrkan kan beblanda sig med alkohol.

Däremot är han mer kritisk till budskapet.

– Det som blir problemet är sammanblandningen av roller. Sitter hon där som en representant för Svenska kyrkan eller regeringens politik? Reklamspot för mikrobryggerier?

Annons

– Det tror jag skapar en viss förvirring i kommunikationen. Används hon för att marknadsföra regeringens politik, säger Halldorf.

Birgitta Ed
Birgitta Ed med sin prästkrage. Anna-Karin Nilsson/Expressen/TT

Foto: TT

Annons