Populärt: Drottning Silvia Kronprinsessan Victoria Prins Daniel Prinsessan Madeleine Marius Borg Höiby Norska kungahuset

Victorias anställda talar ut – händelsen med kungen som förändrade allt

14 jun, 2024, 22:00
author Vendela Lönnqvist
Vendela Lönnqvist
TT
Nu berättar den kungliga anställda om nerverna!
Annons

Då och då delar kungen ut medaljer till framstående framgångar inom allt ifrån kultur till innovation.

Wow: Kungen, Silvia, Frederik & Mary träffar rymdlegendarerna!Brand logo
Wow: Kungen, Silvia, Frederik & Mary träffar rymdlegendarerna!

Victorias anställda får medalj

Under torsdagen är det dags för Christer Lindarw att få kungens medalj.

Christer har under många år arbetat på kungliga uppdrag där han fått äran att designa bland annat kronprinsessan Victorias och prinsessan Estelles klänningar.

Christer Lindarw belönas med medalj

Men under torsdagen var det någonting annat han belönas för – nämligen hans framgångar inom underhållning.

Christer blev ju som bekant ett med Sverige under hans tid i ”After Dark”, vilket vid tiden gjorde honom till Sveriges främsta dragshowartist.

Utbildade sig till designer – blev dragshowartist

Men han har många äss i ärmarna. Redan innan sin musikkarriär utbildade han sig till designer, och på 90-talet låg han bakom bröllopskreationer till Linda Philipssons, Per Gessles, Lisa Nilssons och Björn Skifs kändisbröllop.

Annons

Men på senare år har han arbetat för våra kungligheter. Vid kungens firande för hans 50 år på tronen var det Christer som hade skapat båda Victorias klänningar, och under danska kronprins Christians 18-årsfirande hade Estelle på sig en klänning designad av Christer Lindarw.

Och det är ett riktigt hästjobb att designa åt våra kvinnliga kungligheter.

– När jag designar så är det lite olika. Jag gör ju en skiss till slut, men mitt största arbete att designa är egentligen det som sker i huvudet i några veckor innan, har Christer sagt till Svensk Damtidning.

– Jag tänker och tänker, kollar på tyger i butiker, känner efter, ritar, skissar och funderar. När jag sitter ner och tecknar ner en skiss är nästan allt klart i huvudet, då ändrar jag inte så mycket.

Får medalj av kungen – berättar om nervositeten

Men under torsdagen var det hans musikaliska framgångar som stod i fokus under medaljutdelningen.

Christer berättar om känslorna när inbjudan dök ner i brevlådan i en intervju med Efter fem.

– Jag blev nervös bara jag såg kuvertet från kungliga slottet. Jättefint kuvert. Jag trodde kanske att det var någon sekreterare som skrev till mig angående kronprinsessans klänningar som jag har gjort på senaste tiden. Men så såg jag att jag skulle få en medalj för allt framstående inom underhållning. Alltså jag har varit jätterörd faktiskt. Det är verkligen ärorfyllt, säger en glad Christer Lindarw.

Annons