Populärt: NYTT! Korsord Drottning Silvia Kronprinsessan Victoria Prins Daniel Prinsessan Madeleine Prinsessan Sofia Marius Borg Höiby

Vindrottningen Allegra Antinori växte upp i ett renässanspalats – i Florens

01 nov, 2018, 19:00
AlbieraAlessia-Allegra-Antinori
Svensk Damtidning träffade Allegra Antinori som tillhör den italienska adelsfamiljen Antinori. Familjen har haft en enorm betydelse för den italienska vinodlingen och har en imponerande meritförteckning även internationellt. Deras vinhistoria sträcker sig minst 600 år bakåt i tiden och den anrika släkten har regerat Toscana och än i dag äger familjen Antinori renässanspalatset som ligger i gathörnet vid Piazza degli Antinori och Via degli Antinori.
Annons

Det världsberömda vinhuset Antinori höll nyligen i en trevlig vinprovning på Teatergrillen i Stockholm. Ett antal sommelierer fick nöjet att provsmaka sex olika röda viner.

Allegra vindrottning från Italien

De tre systrarna Albiera, Allegra och Alessia är den 27:e generationen som i obruten kedja driver familjens vintraditioner vidare. De tillhör en av de äldsta adelsfamiljerna i Florens och växte upp i familjens renässanspalats i centrala Florens och i Villa Antinori, fem kilometer utanför staden.

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev och få kungliga nyheter från hela världen!

Få nyhetsbrev med massor av tips på rolig läsning, spännande nyheter inom kungligt och nöje, repotage och mycket mer till din e-post varje vecka. Nyhetsbrevet är helt gratis!

Ja tack. Jag vill ta emot marknadsföring från Aller Media i form av nyhetsbrev och specifika erbjudanden baserade på profilering. För mer information se Aller Medias integritetspolicy.

Loven tillbringades på vingårdarna i Chianti Classico och Bolgheri.

Handelsfamilj i Florens

Familjen Antinori har enligt historien odlat vin ända sedan 1184, och de har alltid enbart använt druvor från de egna ägorna. Allt började 1385 med Giovanni di Pietro Antinori som var son i en handelsfamilj i Florens, en stad som då var drabbad av fattigdom och pest. Under Giovannis livstid övertogs makten av den inflytelserika adelssläkten Medici som lyckades skapa rikedom och stabilitet i flera hundra år framöver. Än idag fylls vi av beundran inför konst- och byggnadsverk från Florens tidiga konstnärer och arkitekter. Även Giovanni fattade ett viktigt beslut. Vid sidan av bankaffärer och handel med siden skulle familjen Antinori bedriva handel med vin.

Läs mer: Lederhosen och ölstånkor när Jordberga slott bjöd på Oktoberfest

Systrarna Albiera, Allegra och Alessia.

År 1506 förvärvade Niccolò Antinori renässanspalatset som idag ligger i gathörnet vid Piazza degli Antinori och Via degli Antinori. 1753 exporterades de första Antinori-flaskorna till Storbritannien och i Toscana fortsatte man undan för undan att förvärva fler vinodlingar och små markegendomar. Några exempel är Paterno, Santa Maria, Poggio Niccolini och år 1850 den 47 hektar stora vinodlingen Tignanello. 1863 grundade bröderna Piero och Ludovico tillsammans med sin svåger Guglielmo Guerrini Fattorie dei Marchesi Antinori som bestod av familjens fyra största egendomar.

Annons

Ung visionär

I dag äger de vingårdar över hela världen, men det är i Italien familjeföretaget har sin huvudsakliga verksamhet. Förr var det arrendebönderna som gjorde vinet, men Piero Antinori var ung och visionär och såg till att han som landägare också blev producent. Han investerade allt i vingården och moderniserade. Med sina nya idéer revolutionerade han Toscana, och hans döttrar har också stora planer för framtiden. En stor succé i mitten av 1970-talet blev den så kallade supertoscanaren Tignanello.

Reser över hela världen

Det var Allegra som introducerade vinerna på Teatergrillen och berättade om de olika årgångarna. Hon reser ständigt jorden runt, träffar folk, nätverkar och har vinprovningar. Det går lättare nu när de två barnen är stora. Vivia,17, studerar i Montpeiller i södra Frankrike och Niccolò,19, i England. Sonen föddes samma dag som farfadern avled.

– Han hette Niccolò och min son fick sitt namn efter honom, berättar Allegra.

Annons

Hennes äldsta syster har två barn i tjugoårsåldern. Så nästa generation i familjeföretaget är säkrad.

Läs mer: Vi hyllar! 9 modeikoner genom tiderna

Provsmakar på vin.

– Att marknadsföra våra produkter betyder allt i den stora konkurrens som råder. Kvalitetsvin är målet. Därför kan inte alla år säljas, eftersom vissa säsonger inte blir bra nog. Torka är ett stort problem.

Systrarna tog nyligen över ledningen efter sin berömde far, Marchese Piero Antinori.

Allegra i en hästhage.

Vinet blev en fullträff. Genom sin livsgärning har Piero Antinori lyft hela Toscana till gamla höjder som vinregion. Hemligheten bakom familjens obrutna framgångar ligger i ett konsekvent utvecklingsarbete i kombination med tradition och frånvaron av kompromissande vad gäller kvalitet. Personalen, inklusive säsongsarbetare, uppgår till 850 personer och alla druvor är handplockade. Familjen är medlem i Primum Familiae Vini, som är en sammanslutning av de främsta familjeägda vinproducenterna i världen, där endast tolv familjer får vara med.

Annons

Trappa designad som en korkskruv

En anfader var god vän med Leonardo da Vinci. Den mångkunnige konstnären tillverkade en sinnrik vinpress, som i dag står i vinhusets eget museum. Att Antinori i dag är ett mycket modernt vinhus trots sin långa, anrika historia visar inte minst det futuristiska huvudkontoret i Chianto Classico. Byggnaden, som tog tio år att färdigställa, har bland mycket annat en stor invändig trappa som är byggd som en korkskruv. Dit vallfärdar såväl arkitekturintresserade som vinentusiaster.

– Pappa arbetar ännu mer än vad vi systrar gör. Han är åttio år och har druckit vin länge!

Vill man pröva ett vin från Antinori här i Sverige, är det inget problem. Det är bara att gå till Systembolaget. Huset Antinori har aldrig för ett ögonblick förlorat känslan för vad som är viktigt – jorden och druvorna – och just det har lagt grunden för deras enorma framgångar.

Läs mer: Herman Lindqvist: Dags att avskaffa konseljvinet, undrade kungen

Foto: Privat

Annons