Coronakändisarna – skandalerna, attackerna och de som försvann
Här är några av händelserna som definierade coronaåret 2020 – och några som du kan ha missat. Och fem coronaprofiler som försvann.
Johan Giesecke kallades "nya GW"
När coronapandemin slog till blev Johan Giesecke, den före detta statsepidemiologen, en expert som fick väldigt mycket medieutrymme.
Det var inte bara Café som drog slutsatsen ”Bevisen för att virusexperten Johan Giesecke är vår nya GW”. En ny tid behövde en ny superkommunikatör som massorna lyssnar på. Mejlkonversationer avslöjade också Gieseckes inflytande i Sveriges covid-19-strategi, vilket journalisten Emanuel Karlsten var först med att berätta.
Karlsten avslöjade dessutom att Giesecke fakturerade Folkhälsomyndigheten för sina framträdanden i SVT Aktuellt och TV4 Nyheterna, trots att detta inte ingick i hans konsultkontrakt med myndigheten.
Gieseckes förklaring?
– Det har varit lite oklart vad jag har för roll här, men det som är tydliggjort nu är att när jag inte uttalar mig direkt för Folkhälsomyndigheten så jobbar jag inte åt Folkhälsomyndigheten och då ska jag inte fakturera saker så som jag gjort, sa han till Aftonbladet och pudlade.
Men tiden gick och det blev mer och mer sällsynt att få ta del av nya uttalanden från Johan Giesecke. Även om han inte har försvunnit helt från medielandskapet.
När Svensk dam når honom har han en förklaring.
– Jag har inte så mycket att säga för jag fick så mycket att göra i mitt WHO-uppdrag, så jag hann inte med så mycket mediatid. Så enkelt är det. Jag kände i somras att det här hinner jag inte med. Det var bättre att jag återvände till det andra jag höll på med, säger han.
Anders Wallensten försvann – sanningen bakom
Wallensten är den biträdande statsepidemiologen som i början av pandemin ständigt stod vid Anders Tegnells sida. Från att ha varit okänd blev han plötsligt hyperoffentlig, och det blev en fixering kring hans person, och kanske särskilt hans trevliga utseende.
I en DN-intervju får han frågan om han utför sin offentliga roll med glädje eller känns det som att han tar en smäll för laget.
– Jag tar nog en smäll för laget, är Wallenstens svar.
Han konstaterar i samma intervju att han är ovan vid komplimangerna kring det yttre.
– Men det är en dynamik jag inte kunnat föreställa mig, säger han.
När Svensk dam kontaktar honom med en intervjuförfrågan är han ovillig att medverka.
”Vår presschef Christer Janson hälsar att Anders arbetar som vanligt i myndigheten och har mycket att göra – han har valt att inte ta pressträffar och de flesta mediefrågor under en tid”, skriver myndighetens pressavdelning.
I december gavs Wallenstens bok ”Hälsogåtan: evolution, forskning och 48 konkreta råd” ut på Bonnier fakta.
Tom Brittons prognoser landade fel
I sin yrkeskarriär har matematikprofessorn Tom Britton forskat på modeller för smittsamma sjukdomars utbredning och har dessutom publicerat böcker i ämnet. Under coronatiden aktualiserades hans kunskaper och han har i omgångar fått stort genomslag i media, bland annat för sina beräkningar om när Sverige skulle kunna uppnå flockimmunitet. Han har dock gång på gång landat fel i sina prognoser.
– Jag har uppgifter till vardags som att jag undervisar. Just nu råkar jag undervisa mycket, men det gör jag inte annars. Sedan är jag dekanus och är på en del möten. Jag håller på med pandemin, absolut. Jag tittar närmare på hur man bör prioritera i vaccineringar, säger han.
Han förklarar att han inte medvetet strävar efter att synas så mycket som möjligt i debatten.
– Den här veckan har jag gjort tio intervjuer av olika slag. Så det är många som hör av sig.
Under en tid var det inte så mycket intresse kring Tom Britton. Han har en förklaring:
– Under den första vågen var jag mycket i media. Men sen lade sig smittspridningen i somras. Då är det ingen som ringer. Nu när det kommer en andra våg så blir jag kontaktad igen. Det är relativt naturligt. Det var inte så att jag stängde av mobilen i somras. Intresset var bara inte så stort, säger han.
Nyligen har det varit fokus på att Britton medger att han inte har landat rätt i sina beräkningar.
– Ifall man bara låter de som vet att de har rätt uttala sig så kommer det att bli väldigt tyst. Det är svårt att sia om hur det kommer gå i framtiden. För det ena är det en ny sjukdom och för det andra vet vi inte hur svenskar agerar exempelvis en månad från nu. Det är inget man kan räkna sig fram till, säger han.
Cecilia Söderberg-Nauclér hamnade i blåsväder
En spricka uppstod tidigt i debatten om Sveriges ställningstaganden under corona.
På ena sidan hade vi Folkhälsomyndigheten och på den andra de forskare som gjorde sig kända som ”de 22”. Idag kallar de sig Vetenskapsforum covid-19.
En av dessa personer är Cecilia Söderberg-Nauclér, professor och forskare vid Karolinska institutet.
Hon hamnade i rejält blåsväder när hon i en intervju med en Aftonbladet-reporter svarar på frågan om ”Anders Tegnell och hans kollegor borde bytas ut” med: ”Absolut. Omedelbart”.
Därefter kritiserade hon publiceringen och menade att hon inte alls hade krävt Tegnells avgång. När Aftonbladet publicerade ljudklippet framgår det att hon svarar jakande när reportern frågar om Tegnell bör avgå.
– Här hör man att Söderberg-Nauclér betonar det som följer på frågan från reportern. Så det är ganska anmärkningsvärt att hon valde att kritisera publiceringen, säger Medieombudsmannen Ola Sigvardsson i ”Journalistenpodden”.
Efter turbulensen har Söderberg-Nauclérs namn fortsatt synas i de debattartiklar som Vetenskapsforum covid-19 skriver.
För Svensk dam berättar Söderberg-Nauclér att hon fortsätter att jobba som forskare. Pandemin har också lett till nya forskningsprojekt. Hon är i allra högsta grad aktiv i expert-nätverket.
– Jag tycker inte att svenska journalister har skött sitt jobb i pandemin. Så jag pratar mest med utländska journalister. Jag har medverkat i amerikansk, engelsk och dansk tv de senaste två veckorna, säger hon, och konstaterar att nätverket publicerar lika många debattartiklar som tidigare.
– Debatten i Sverige ger ingenting om den inte kan hållas på en saklig och vetenskaplig nivå. Personangrepp hör inte debatten till. Det handlar om att rädda människoliv och förhålla sig till vetenskapliga data och utifrån dessa lägga en strategi för att i möjligaste mån skydda vår befolkning. Det har inte våra myndigheter och vår regering klarat av att göra. Därför har vi ett fortsatt allvarligt läge för Sverige, säger hon.
Under några veckors tid under våren var hon med på Twitter, men har idag stängt ner sitt konto.
– Det var värdelöst att vara på Twitter. Det ger ingenting i en sakdebatt. Jag var med där i tre veckor och fick 5800 följare och tyckte det var fullkomligt slöseri med tid, säger hon.
Söderberg-Nauclér tycker fortfarande inte att hon har krävt Anders Tegnells avgång.
– Jag tycker inte att jag har krävt det. Jag har sagt att ja, på tredje gången han frågar så tycker jag att han har en poäng. Okej, ja det vore bra att omedelbart bli av med honom, då kunde vi få någon annan på hans position som det gick bättre att samarbeta med. Men det var ingenting som jag hade haft en avsikt att kräva, säger hon och fortsätter:
– Jag hade inte själv tänkt tanken, då blir det ju svårt att kräva någons avgång. Ett sådant uttalande måste ha en avsikt, och det hade jag inte, säger hon.
Bröt reglerna – för att träffa älskarinna
Den brittiska epidemiologen Neil Ferguson var med och tog fram de strikta karantänsreglerna i Storbritannien. Som han sedan bröt mot själv.
Han gjorde också det på ett ganska spektakulärt sätt. Han hade ett förhållande med den gifta 38-åringen Antonia Staats, som åkte från en annan del av London hem till honom medan det rådde lockdown.
När det blev känt tvingades han lämna sin post som regeringens coronarådgivare.
– Jag gav dem öppet mål i viss utsträckning. Och det var mitt eget fel. Jag kallade det för bristande omdöme. Men det var ett misstag. Något jag inte ägnade så mycket tanke då, säger han till brittiska Guardian.
Senare rapporterade brittiska The Sun att Antonia Staats levde i ett öppet förhållande. Och att hennes make hade en älskarinna.
I Guardian-intervjun förklarar Ferguson, som hållit låg profil, att han egentligen har fortsatt som rådgivare, men att han inte har gått på möten.
Under pandmins gång har vi också skakats av flera skandaler. Här är några:
Politiker ville bli smittad – slickade på rulltrapperäcke
Tidigt under pandemin reste lokalpolitikern Urban Persson till Stockholm från Storfors. Detta eftersom han ville bli smittad av corona.
Persson sitter i kommunfullmäktige för det lokala partiet och gjorde resan tillsammans med en kvinnlig läkare som han känner.
– Hon åkte i tjänsten och ville bli sjuk före andra. Det är logiskt tycker jag. Jag hängde på, som en rolig grej. Jag hade inget att förlora eller vinna på det, sa han till Aftonbladet.
Då hade Folkhälsomyndigheten redan gått ut med en avrådan från onödiga resor till Stockholm och övriga storstäder.
Urban Perssons sätt att försöka bli smittad av corona var minst lika anmärkningsvärt som resan i sig.
– Jag testade i och för sig att slicka på ett rulltrapperäcke i tunnelbanan, men det bet inte, sa han till tidningen Värmlands folkblad.
Förslaget från Trump – spruta in rengöringsmedel i lungorna
President Donald Trumps inställning till coronahanteringen har minst sagt varit ifrågasatt.
Under en daglig presskonferens i april kom han med ett märkligt förslag som överraskade många.
När Bill Bryan, en representant från departementet för inrikes säkerhet, förklarade hur desinfektionsmedel som handsprit rengör ytor från coronaviruset fick Trump en idé.
– Jag har sett hur desinfektionsmedlet slår bort det på mindre än en minut. En minut. Finns det ett sätt att använda det som en injektion, som att städa upp inifrån? Det vore intressant att titta närmare på det, sa president Trump då.
– Man ser vad det gör med lungorna, det har en stor effekt på lungorna. Så det vore intressant att kolla in det. Man skulle behöva använda läkare, men det låter... det låter intressant tycker jag, fortsatte han.
Han blev givetvis omedelbart kritiserad för sitt ovetenskapliga uttalande.
Ebba Busch bröt mot coronaråd – gick på fest
I slutet av september gick Ebba Busch på födelsedagsfest. Bara dagar efter att Löfven bett svenska folket att undvika hemmafester. Det blev en tillställning som förevigades på bild där man ser Ebba Busch krama och kindpussa andra festdeltagare. Omkring 25 personer hade samlats hemma hos en pr-kvinna som fyllde 40 år.
Festdeltagarna satt också nära varandra under middagen.
Ebba Busch, som blev rejält kritiserad, sa senare att hon inte borde ha gått på festen.
”Här har jag försökt göra en bedömning på förhand genom att till exempel sitta med nära vänner och i övrigt hålla avstånd. Merparten av bjudningen ägde rum utomhus. I efterhand kan jag tycka att det hade varit bättre att avstå, och det har legat till grund för de bedömningar jag gjort därefter”, skrev hon i ett sms till Aftonbladet.
Skidortens skandalparty med visselpipor
I mars blev skidorten Ischgl, i Tyrolen, starkt förknippad med coronaviruset, eftersom busslaster med turister tog smittan därifrån till sina hemländer, bland annat till Sverige.
I början av mars kunde man konstatera att en bartender bar på smittan. Sedan visade det sig att 15 personer i bartenderns närhet också varit smittade med covid-19.
Därefter har ett flertal covid-19-fall i Skandinavien kopplats till Ischgl, enligt sajten Politico.
En händelse med ”vandrande visselpipor” i Ischgl har blivit ikonisk i negativ bemärkelse.
– Vid ett tillfälle beställde vi 100 shots. De bars in på ett stort fat med visselpipor. Alla bartendrar går runt med visselpipor som de använder för att hålla festen i gång och vid ett tillfälle lånade jag en. Senare fick jag veta att alla bartendrar var smittade av corona, sa Jenni Carlend, till danska tidningen Information. Hon var en av personerna som hade testat positivt för corona efter en skidsemester i Ischgl.
Coronailskan mot Bianca Ingrosso
I juli festade Bianca Ingrosso och andra influencers under en helg i Båstad. Delar av resan kunde man få uppleva på Biancas Youtube under titeln ”Festa med oss i Båstad”. Andra influencers som dök upp under festandet var Chloé Schuterman, Josefine Caarle, Moa Mattsson och Hanna ”Hannalicious” Friberg.
Under vloggen dök det upp hundratals kommentarer från upprörda följare, rapporterade Aftonbladet i samband med händelsen.
”Det är skrämmande. Har man glömt att vi har pandemi?” och ”detta är definitionen av egoism och respektlöshet”, skrev några personer på sociala medier.
Migrations- och justitieministern Morgan Johansson sågade profilernas vallfärd till Båstad.
– Jag har sett rapporter om någon stor influencerfest i Båstad som det skrivits om i media, där det är uppenbart att man betett sig på ett sådant sätt som inte är lämpligt. Det är djupt olämpligt om människor hamnar väldigt nära varandra.
Han passade också på att påminna om rekommendationerna att undvika folksamlingar och fester.
– Det handlar också om vilka signaler man skickar till omvärlden, sa Morgan Johansson då, enligt Aftonbladet.
Morgan Johanssons och Stefan Löfvens shoppande
Senare skulle Morgan Johansson eventuellt komma att ångra det utspelet.
För statsminister Stefan Löfven meddelade så sent som den 18 december 2020 i en skarp uppmaning att mellandagsrean borde ställas in på grund av pandemin och smittorisken.
Men på annandagen syntes en av hans ministrar – Morgan Johansson – ge sig ut på en shoppingtur i Lund, rapporterade SVT Nyheter.
”Jag besökte ett köpcentrum på annandagen för att handla en försenad julklapp till mina föräldrar,” skriver Morgan Johansson i ett sms.
Stefan Löfven gick då ut och kallade justitieministerns agerande ”oförsiktigt”.
Men då var hjulet i rullning. Och snart skulle Expressen avslöja hur Stefan Löfven själv julhandlar i Gallerian i centrala Stockholm den 20 december – alltså två dagar efter att regeringen lämnat besked om att ingen trängsel får förekomma på köpcentrum i jul.
Senare uppgav statsministerns pressekreterare att Löfven under december varit ute på stan för att:
”... lagat sin klocka, sökt efter reservdelar till sin rakapparat, handlat mat, besökt Systembolaget och inhandlat en julklapp till sin fru.”
Dan Eliassons resa till Kanarieöarna – avgår
Generaldirektören för myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB), Dan Eliasson, hamnade i rejält blåsväder när Expressen avslöjade att han under jul- och nyårshelgen, mitt i en brinnande pandemi, rest till Kanarieöarna i två veckor.
Detta trots att regeringen och Folkhälsomyndigheten anser att bara nödvändiga resor ska genomföras.
Dan Eliasson själv sa att han gjort resan för att hälsa på sin vuxna dotter, och att han ansåg att resan var nödvändig.
Dagens Nyheter kunde senare avslöja att Dan Eliasson gjort flera utlandsresor under pandemin.
6 januari i år avgick Dan Eliasson. Han begär själv att få lämna uppdraget som generaldirektör för MSB, i ett pressmeddelande från myndigheten.
”Eliasson tog initiativ till ett möte redan i dag med inrikesminister Mikael Damberg för att ta upp frågan om situationen efter jul- och nyårsresan till Kanarieöarna”, står det i pressmeddelandet.
Vidare står att ”Eliasson har diskuterat möjligheten att fortsätta sitt arbete som generaldirektör” och att han ”ser det som svårt givet de reaktioner som finns och därtill försvårar dessa reaktioner även för MSB att genomföra sitt viktiga uppdrag”, rapporterade Expressen.
Också finansminister Magdalena Andersson hamnade i blåsväder när Aftonbladet avslöjade att hon befunnit sig i Sälen och bland annat besökt en skiduthyrning den 20 december.
Även bland kändisarna har det hettat till kring corona. Det har varit flera bråk och attacker.
Läckbergs bråk med Hedda Care-kollegor
I april hamnade Camilla Läckberg i ett rejält ordbråk med sina medägare av vårdbolaget Hedda Care. Företaget sålde antikroppstester till privatpersoner i pandemins inledningsskede, vilket Camilla Läckberg förklarade för DN gjordes mot hennes vilja när tillvägagångssättet kritiserades.
Kritiken mot Hedda Care handlade då inte främst om priset för ett antikroppstest. Folkhälsomyndigheten och WHO avrådde också från att använda tester av den typen för individer.
– Det har känts otroligt frustrerande för mig att ensam få bära hundhuvudet för något jag inte ens står bakom, sa Läckberg till DN.
VD:n för Hedda Care, Sara Löfgren, gick till motattack och sa:
– Det är förstås lockande att skicka över våra konversationer kring detta. Men jag jobbar inte så, sa Löfgren.
Detta fick Camilla Läckberg att själv hota med att hon skulle kunna visa upp sms-konversationer där hon motsätter sig försäljning av antikroppstester.
Gunilla Persson sågade Anders Tegnell
Hollywoodfrun Gunilla Persson sågade statsepidemiologen Anders Tegnell i början av sommaren genom att kalla statsepidemiologen för ”svammelpelle”.
– Hela världen har lockdown. Nu börjar det öppna upp sig här och var och på vissa ställen har det öppnats upp för att virusets spridning är mer eller mindre under kontroll. I den så kallade civiliserade världen är Sverige det enda landet som inte har haft lockdown. Man ser folk går på restauranger, partyn och nattklubbar. Vad är det för bullshit, sa Persson och fortsatte med sin attack.
– Hela världen är kritisk mot Sverige. På det sätt man hanterar äldrevården. Man låter gamla människor självdö. Det är en utrensning av de äldre och de kostar väl staten för mycket pengar, antar jag. Det är inte någon som verkligen gör något åt det och slår näven i bordet och säger ”det här måste sluta nu”. Jag kallar den här Anders Tegnell för en jädra svammelpelle, avslutar hon.
Det är i dagsläget oklart om Tegnell har nåtts av Gunilla Perssons attack. Eller om han medvetet besvarat med tystnad.
Tommy Körberg rasade mot Jill Johnson
Jill Johnson hade över tio miljoner kronor i tillgångar i sitt aktiebolag 2018. Hon valde ändå att ansöka om stipendier som Konstnärsnämnden delar ut på grund av coronakrisen.
Detta fick Tommy Körberg att rasa.
– Har man omsättning på miljoner i sitt bolag ska man inte hålla på att söka massa stöd. Det är det dummaste jag varit med om. Ge det till dem som bättre behöver det. Det är ett jävla ofog, sa Körberg till Aftonbladet.
Han räknade upp Jill Johnson som exempel eftersom hon var en av de artister som fått pengar och som hade stora tillgångar i bolaget.
– Det är väl hon som kallar sig för ödmjuk, hennes främsta egenskap är ödmjukhet. Det har hon sagt i någon intervju. Då säger jag bara, hur fantastisk tycker hon att hon är? Lämna tillbaka dina pengar! Eller skicka dem vidare till någon som behöver dem, sa Körberg.
Jill Johnson saknade förståelse gällande kritiken och svarade Aftonbladet.
”Jag är väldigt överrumplad och oerhört ledsen över personangreppet gällande min moral”, skrev hon i ett sms till tidningen.
Jonas Gardells attack mot Amanda Lind: ”Avgå”
”Amanda Lind, du måste avgå. Nu. Vi måste få en riktig kulturminister. En som kan något, det allra minsta, om branschen”.
Så lät det när Jonas Gardell skrev en text på Expressens kultursidor i augusti.
Han uttryckte ett missnöje att butiker och varuhus kunde fyllas med besökare medan kulturbranschen tvingades ställa in arrangemang.
– Du har uppenbart inte kunnat hävda dig i regeringen. Vi kan inte ha en så svag främsta företrädare för oss, skrev han.
I Per Schlingmans och Lili Assefas podd svarade Amanda Lind att hon blev irriterad och kanske också arg eftersom det han sa stämmer inte, menade hon.
– Anklagelser att jag inte skulle ha kunskap, det är något jag fick höra när jag tillträdde som kulturminister. Vem är hon; vad kan hon om kulturpolitik? Och jag känner men gud, jag har ju jobbat tio år med kulturpolitik, sa hon enligt Aftonbladet.
Hatet mot Amelia Adamo
I mars sa medieprofilen Amelia Adamo, 73, att hon skulle fortsätta leva som vanligt under coronapandemin, och att ”70 är det nya 50”. Trots att hon tillhör en riskgrupp.
Hon fick utstå hat och hård kritik, förklarade hon. Hon menade faktiskt att det var värsta hatstormen hon upplevt i sitt liv.
– Jag är inte rädd av mig, möjligen rädd att folk ska skälla på mig. Men jag kan tycka att denna plötsliga omsorg för de äldsta i samhället känns sådär. Det handlar väl mer om att vi inte ska ta vårdplatser för andra, man vill bara inte säga det rakt ut, sa Amelia då till Expressen.
Men efter de starka reaktionerna så valde hon att pudla.
– Jag förstår att vi äldre måste hålla oss inne. Jag har backat in i min karantän och lyder, sa hon senare, och konstaterade att hon var överraskad av hatmejl och upprörda röster på sociala medier.
LÄS MER: Silvia har valt sida – så är relationen till svärsönerna egentligen