Expertens varning – stora missarna inför pensionen: ”Tufft”
Vi bad ekonomen Frida Bratt dela med sig av sina bästa tips.
– Man ska inte känna att man har missat tåget, säger hon.
När det talas pensionssparande brukar det sägas att man ska komma igång i god tid. Men även om nedräkningen mot 65 redan har börjat finns det en hel del man kan göra, menar Frida Bratt, sparekonom på Nordnet.
– Om man är över 55 år så blir det så klart tufft att hinna jobba ihop ett stort privat sparande. Men man ska inte känna att man missat tåget. Det finns faktiskt mycket du kan göra. Första steget är att skaffa sig en överblick av läget, säger hon.
Hon varnar för att det kan finnas okända fallgropar sparandet, till exempel att tjänstepension är placerad i riskabla fonder – eller att den äts upp av onödiga avgifter.
En annan risk är att du inte ens har någon tjänstepension genom din arbetsgivare.
– Det här är kanske vanligast i nya sektorer, till exempel bland konsulter. Om du är osäker så fråga på jobbet och kolla att ni har kollektivavtal, för då kan du vara säker på att ni har tjänstepension också.
Pensionsåldern påverkar mycket
På sajten minpension.se kan du se hur pensionen skulle påverkas om du fortsätter jobba efter 65 år. Det är någonting som tros öka i framtiden – och det kan göra stor skillnad ur ett krasst ekonomiskt perspektiv.
– Det kommer bli höjda pensionsåldrar och i grunden beror det på att vi blir friskare och lever längre, och därmed kan ha fler år i arbetslivet, säger Frida Bratt.
Om man är pigg nog att jobba vidare, och om arbetsgivaren går med på det, påverkar det pensionen positivt.
– Som vårt system fungerar är det alltid bra att jobba längre ur ett ekonomiskt perspektiv. Går man senare i pension kommer inbetalningarna till tjänstepensionen att fortsätta samtidigt som du skjuter upp utbetalningarna.
– För många kanske det inte handlar om att jobba vidare på heltid, utan att gå ner på deltid och trappa ner successivt, säger Frida Bratt.
Minska riskerna i sparandet
För den som har ett privat pensionssparande kan det vara hög tid att minska riskerna ju närmre man kommer pensionen. Det kan handla om att sprida ut sparandet i olika fonder, och inte lägga pengarna på riskabla aktier.
– Om pengarna faller i värde på grund av en nedgång på börsen så får du ju lägre utbetalningar, och den risken ökar ju närmre du kommer pensionen.
Hon pekar också på det så kallade efterlevandeskyddet som innebär att du har en något lägre pension mot att din partner få ett skydd om du dör. Om man riskerar en väldigt låg pension kan det vara läge att ta bort efterlevandeskyddet.
När det väl är dags att gå i pension och börja plocka ut pengarna avråder hon från att man tar ut hela tjänstepensionen de första fem åren, vilket är möjligt.
– Mitt tips är att blanda utbetalningstiden om du har sparat in tjänstepension på olika ställen. Du kan ta ut någon de första åren om du vill passa på att resa eller så, men samtidigt låta några betalas ut långsiktigt.
LÄS MER: Polisen varnar för bedragarnas nya metod: ”Avsluta kontakten”
LÄS MER: Mäklaren avslöjar – spanska staden som alla missar i bostadsjakten: ”Jättefin framtid”