Populärt: NYTT! Korsord Drottning Silvia Kronprinsessan Victoria Prins Daniel Prinsessan Madeleine Prinsessan Sofia Marius Borg Höiby

Larmet från svenskparadiset: ”Så mycket enklare att vara alkoholist i Spanien än i Sverige”

19 feb, 2022, 09:30
AvMax Byström
Tipsa oss!
Erik ”Ea” Petersson är en av tiotusentals svenskar som bosatt sig på spanska solkusten med drömmen om en friare tillvaro.
Men livet började kretsa kring alkoholen.
Äktenskapet kraschade och till slut började varje dag med ett glas vin.
– Det här är baksidan för oss som flyttar hit med drömmen om det kontinentala vardagsdrickandet, säger han.
Annons
Flytta till solen! 5 saker du måste veta – expertens viktiga rådBrand logo
Flytta till solen! 5 saker du måste veta – expertens viktiga råd

För många svenskar som hittar ett andra hem i Spanien innebär det mer sociala kontakter, träning, aktiviteter och sköna dagar i solen. Men för en del slutar det i en tragedi.

Erik ”Ea” Petersson flyttade hit för 20 år sedan med drömmen om ett friare liv, ett liv utan pekpinnar – där man sköter sig själv och lämnar andra ifred.

– Jag köpte allt det där. Och i bakhuvudet fanns tanken om att på kontinenten dricker man när man vill. Jag kan sätta mig på ett café på morgonen och beställa en croissant och ett glas vitt vin. Ingen höjer på ögonbrynen. Och det är ju fantastiskt – men vi är ju några som inte klarar av det.

Annons

I dag har han varit nykter i tre år. Han bor fortfarande kvar i Málaga, på spanska solkusten. Han tar en dag i taget och går på möten med den internationella gemenskap för alkoholister som hjälper honom att hålla sig nykter.

”Hade alltid en ursäkt att dricka”

Resan dit blev smärtsam. Två år efter flytten till Spanien kraschade äktenskapet.

– Jag drack vin i tid och otid det blev mer och mer. Jag hade alltid någon ursäkt för att dricka. Om en kompis kom förbi la man sig vid poolen och öppnade en vinare och några bira. Om jag tog en fika var det ju inte kaffe och bulle, utan det var mer vin.

Så småningom började det sociala nätverket domineras av andra personer med samma problem – och Erik började isolera sig i sitt drickande.

– Det hände flera gånger att om jag var bjuden på en middag på kvällen så drog jag hem redan vid fyra. Hemma kunde jag dricka i min egen takt. Jag undvek att träffa folk och kände att jag lika gärna kan sitta hemma och lyssna på gamla klassiska rocklåtar och dricka vin.

Annons

Till slut handlade allt om alkoholen. Oavsett vad han gjorde planerades dagarna kring var, när och hur han kunde dricka.

Vita veckor slutade men belöningsfylla

– Jag tog några vita veckor ibland, men det var det klassiska mönstret: Hade jag varit nykter i två veckor så började jag omedelbart med att belöningssupa och så var det igång igen med nya krafter, berättar han.

Han understryker att alkoholism är en sjukdom och att de flesta absolut kan hantera en kontinental alkoholkultur. Men samtidigt finns risken där, och man ska vara uppmärksam på sitt beteende.

– Det är så mycket enklare att vara alkoholist i Spanien än i Sverige. Du får tag på sprit dygnet runt.

– Om du har alkoholproblem i Sverige så är det inte bra att tänka nu ska jag flytta till Spanien och bli kvitt det.

Själv har han valt att gå ut och tala öppet om sin sjukdom – för att på så vis hjälpa andra. Han har varit på hundratals möten och han vet hur utbrett problemet är.

Annons

Politiker och kändisar bland de som söker hjälp

– Det är ju många ensamma äldre män och kvinnor som flyttar hit och här finns ju många möjligheter att dricka. Bara i den by där jag bor finns 5-6 svenska ställen. Du behöver aldrig känna dig ensam. Det är väldigt lätt att träffa vänner. Om du då har anlagen för den här sjukdomen, och dina nya vänner kanske också har det, då kan det bli ett problem.

– Det här är baksidan för oss som flyttar hit med drömmen om det kontinentala vardagsdrickandet.

Att det finns en gemenskap för svenska nyktra alkoholister i landet är samtidigt en fördel för den som försöker ta sig ur ett missbruk.

– Vi finns här för att hjälpa till och vi har varit med om det mesta. Jag har säkert varit på 250 möten och folk skulle inte tro vilka människor som söker hjälp. Det kan vara politiker, kändisar, vilka som helst. Man ska inte skämmas, det är bara en sorglig sak – och vi finns där för att hjälpa dig, säger Erik.

Annons

LÄS MER: Ockupanter tog över Johannas drömhem på spanska solkusten: ”Helt hjälplös”

LÄS MER: Dolda kostnaden i bostadsjakten på spanska solkusten – stora risken: ”Viktigt att förstå”

LÄS MER: Mäklaren avslöjar – spanska staden som alla missar i bostadsjakten: ”Jättefin framtid”

Annons