Populärt: NYTT! Korsord Drottning Silvia Kronprinsessan Victoria Prins Daniel Prinsessan Madeleine Prinsessan Sofia Marius Borg Höiby

Miljardärernas otroliga lyxliv – så lever Sveriges fem rikaste

23 jul, 2022, 07:00
AvLinus Brännström
Tipsa oss!

Tillsammans har de tillgångar på flera tusen miljarder kronor. Så här lever Sveriges allra rikaste personer – långt från offentligheten.

Annons
Här är Sveriges 8 rikaste kvinnor – hela listanBrand logo
Här är Sveriges 8 rikaste kvinnor – hela listan

SAllt fler svenskar är superrika. Ekonomijournalisten Andreas Cervenka skriver i sin nya bok Girig-Sverige – så blev folkhemmet ett paradis för de superrika att vi numera har över 500 miljardärer i landet.

Enligt honom fick Sverige över 300 nya miljardärer mellan 2019 och 2021. I fjol hade Sveriges miljardärer tillgångar på över 3 500 miljarder kronor – en fördubbling på två år.

– Den handlar om utvecklingen i Sverige de senaste 25 åren där det skett en enorm omfördelning av rikedomar, från vissa grupper av befolkningen till andra. Jag beskriver vad som hänt och varför, säger Andreas Cervenka om sin bok till Aftonbladet.

Annons

– Vi har fler ultraförmögna per capita än något annat land i världen bortsett från några få rena skatteparadis som Monaco. Och Sverige är det land i västvärlden som sänkt beskattningen av egendom mest de senaste decennierna.

På listan över Sveriges miljardärer finns en hel del nya pengar – däribland en rad Spotify-profiler som Martin Lorentzon (51 miljarder), Daniel Ek (39 miljarder), Felix Hagnö (11 miljarder) och Ludvig Strigeus (1,5 miljarder) samt Klarna-profiler som Victor Jacobsson (33 miljarder) och Sebastian Siemiatkowsi (28 miljarder).

Men i den absoluta toppen återfinns framför allt äldre pengar – och tillgångar som kommer från mer traditionella branscher.

Denise och Stefan Persson.

Han är Sveriges rikaste person

Sveriges rikaste person är utan konkurrens H&M:s huvudägare Stefan Persson, 74, som har tillgångar på svindlande 150 miljarder kronor. Han har också placerat sig på topp 100-listor över världens rikaste människor.

Annons

Stefan Persson är son till Erling Persson, som grundade H&M, och tog över som vd 1982 – en post som han hade fram till 1998. Han fortsatte dock som styrelseordförande fram till 2020.

I takt med att han lämnat de offentliga rollerna i företaget har han dragit sig tillbaka allt mer från offentligheten. Men trots att H&M vuxit och blivit ett av världens största modeföretag har Stefan Persson hela tiden sett sig som en entreprenör i ett familjeföretag, enligt ekonomijournalisten Bo Pettersson som skrivit boken Handelsmännen om H&M:s resa.

– Han är en känslomänniska som verkligen identifierar sig med sitt företag och dess utveckling. Han är delaktig, han tog över så tidigt. Hela det moderna H&M växte fram under hans ledning, har Pettersson sagt till Expressen.

Och trots att Stefan Persson har lämnat de aktiva rollerna har han fortfarande kontroll över H&M. När han för två år sedan klev av som styrelseordförande sa Jonas Alsgren, som skrivit boken The Big Boss om Stefan Persson, till Expressen:

Annons

– Han har själv betonat i dag att han kommer finnas kvar som en aktiv ägare. I praktiken är det han som kontrollerar H&M med 75 procent av röstaktierna. Han har under åren duckat kritiska frågor från journalisterna och med torsdagens beslut kan han dra sig undan än mer och styra mer i kulisserna.

Stefan Persson tillbringar mycket tid på sitt gods i England.

Äger en hel by med pub och bryggeri

Stefan Persson har barnen Karl-Johan (som i dag är styrelseordförande), 47, Charlotte, 45, och Tom, 36, från äktenskapet med sin första hustru Pamela Persson – alla barnen är mångmiljardärer även om de är långtifrån lika rika som sin pappa.

I dag är Stefan Persson gift med Denise Persson. Paret tillbringar mycket tid på godset i Ramsbury i England. Han köpte stora delar av byn Linkenholt för över 20 år sedan för 220 miljoner kronor, enligt Expressen. Bland annat äger han byns pub och bryggeri.

Annons

Stefan Persson äger också stora delar av Fågelbrolandet i Värmdö kommun i Stockholms skärgård – bland annat har han ett stort sommarresidens alldeles i närheten av platsen där kronprinsessan Victoria och prins Daniel är i färd med att bygga sitt sommarhus.

Redan 2014, när Stefan Persson köpte Malma Gård för 47 miljoner kronor, ägde familjen flera hundra hektar mark på Fågelbrolandet, enligt Nacka Värmdö Posten.

Syftet med Perssons markköp har hela tiden varit att skydda naturmark från exploatering. Det framkom inte minst då han året före, 2013, köpte exklusiva Fågelbro Golf & Country Club för 100 miljoner kronor.

– Avsikten med köpet är att försäkra mig om att den förstklassiga golfklubben finns kvar samt att därmed rädda värdefull naturmark från bebyggelse och trafik. Grundtanken med samtliga markköp på Värmdö som jag gjort är att skapa ett öppet och levande skärgårdslandskap genom att omfatta naturvård, kulturmiljövård, idrottsanläggningar, jordbruk samt framtagande av natur- och kulturstigar. Allt sker i nära samarbete med Världsnaturfonden, sa Stefan Persson då i ett uttalande.

Stefan Persson äger Fågelbro Golf & Country Club som ligger ett stenkast från huset som kronprinsessan Victoria och prins Daniel är i färd med att bygga på Fågelbrolandet.

Skjuta fasan och spela golf på egna banan

Familjen Persson donerar också hundratals miljoner till forskning via en stiftelse.

Annons

– Att vara förmögen är ett enormt privilegium. Att säga att pengar inte spelar någon roll är närmast ett hån mot dem som inte har några. Jag är väldigt tacksam för det jag har, den ekonomiska friheten är en gåva. Men med den kommer också ett ansvar, har han Stefan Persson sagt till tidningen Entreprenören.

Exakt hur ”hemlige Persson”, som han kallats, tillbringar sina dagar vet bara den närmaste familjen. Men när han klev av som styrelseordförande för H&M för två år sedan kom författaren Jonas Alsgren med en kvalificerad gissning:

– Stefan Persson kommer säkert ägna mer tid på sina gods i England där han bland annat tycker om att skjuta fasan, eller spela golf på egna golfbanan på Värmdö, sa han till Expressen.

Kirsten Rausing föder upp galopphästar.

Familjen Rausings svindlande förmögenhet

När Andreas Cervenka i sin bok listar Sveriges miljardärer kommer fyra personer från samma familj på plats två till fem. Det handlar om arvtagare till Ruben Rausing (1895–1983) och hans världsföretag Tetra Pak.

Annons

Närmare bestämt barnbarnen Kirsten, 69, Finn, 66, och Jörn Rausing, 62, som i dag kontrollerar ägarbolaget Tetra Laval – enligt Cervenka är de goda för 121 miljarder kronor var. Ännu rikare är dock deras farbror Hans Rausings änka, Märit Rausing, som är god för 130 miljarder kronor.

Hans Rausing (1926–2019) och hans tre barn (Lisbet, 62, Sigrid, 60, och Hans Kristian, 59) sålde sina delar av Tetra Pak till brodern Gad Rausing (1922–2000) i mitten av 1990-talet.

Kirsten, Finn och Jörn Rausing är Gad Rausings barn.

Stora delar av familjen Rausing flyttade till England i början av 1980-talet och de räknas också som en av Storbritanniens rikaste familjer.

Innan Hans Rausing gick bort 2019 berättade Expressen att han och Märit, som alltså är Sveriges näst rikaste person enligt boken Girig-Sverige, hade en lägenhet i Chelsea i London och ett gods i Sussex på över 350 hektar där de bland annat ska ha fött upp hjort och vildsvin.

Hans Kristian och Eva Rausing hade ett äktenskap som kantades av missbruk.

Miljardärens hustru låg död i månader

Märits och Hans tre barn är betydligt mer offentliga än de stormrika kusinerna Kirsten, Finn och Jörn.

Annons

Lisbet Rausing bor i London och är historiker. I London bor också systern Sigrid Rausing som är antropolog, förläggare och författare. Syskonen ägnar sig också åt olika välgörenhetsprojekt.

Deras lillebror Hans Kristian Rausing har fått stor uppmärksamhet för sitt tidigare drogmissbruk. Sigrid Rausing fick ta över vårdnaden om Hans Kristians och hans hustrus Eva Rausings barn efter att socialtjänsten hotat med att omhänderta dem.

2012 blev det rubriker över hela världen då Eva Rausing hittades död i parets hem i London – det framkom senare att hon legat död i flera månader och att Hans Kristian var oförmögen att hantera detta.

Han täckte henne med sängkläder och plast och dömdes senare för brott mot griftefriden. Det visade sig att Eva Rausing dött av en hjärtattack till följd av ett långvarigt drogmissbruk.

Två år senare gifte Hans Kristian Rausing om sig med konstexperten Julia Delves Broughton som han driver en välgörenhetsorganisation tillsammans med. Paret köpte ett hus i Chelsea av oligarken Roman Abramovitj för 380 miljoner kronor, enligt Expressen.

Finn Rausing hälsar på kungen i ett sällsynt offentligt framträdande.

Drog sig tillbaka efter planerad kidnappning

Hur Kirsten, Finn och Jörn Rausing lever är mer höljt i dunkel. Utöver sitt engagemang i familjeföretaget är Kirsten Rausing i alla fall en av av galoppvärldens mäktigaste personer. Hon började föda upp hästar redan i tonåren och efter att ha lämnat Sverige uppges hon numera driva stuterier i England och Irland.

Annons

Finn Rausing, som har tre barn, är den enda av syskonen som bor i Sverige. Han är skriven i en 380 kvadratmeter stor våning på exklusiva Strandvägen i Stockholm tillsammans med hustrun Cecilia Rosenlew, 61. Han äger tretton fordon privat – däribland en Polestar 1 från 2021, en Porsche 718 Boxster GTS från samma år och en Alfa Romeo 4S Spider från 2018.

Jörn Rausing på sin fars begravning.

Yngsta syskonet Jörn Rausing, som också han har tre barn, bor i Surrey i England. I slutet av 1980-talet framkom det att den danska Blekingegadeligan hade planerat att kidnappa Jörn Rausing och kräva 25 miljoner i lösensumma – avslöjandet gjorde att den redan skygga familjen drog sig tillbaka ännu mer.

Annons

Herrgård och paradvåning på Strandvägen

Den sjätte personen på listan över Sveriges rikaste personer, nummer tre om man slår ihop familjen Rausing, är affärsmannen och kungavännen Melker Schörling, 74. Enligt Cervenkas sammanställning är han god för 107 miljarder kronor.

Kerstin och Melker Schörling.

Melker Schörling var vd för Securitas och senare Skanska innan han framför allt började ägna sig åt investeringar. I dag är han storägare i företag som Hexagon, Assa Abloy och Nibe – Schörling har också haft styrelseuppdrag i en lång rad bolag men 2017 drog han sig tillbaka av hälsoskäl.

Han bor med hustrun Kerstin Schörling, 72, på den 575 kvadratmeter stora herrgården Edeby utanför Nyköping som han köpte av släkten von Eckermann i början av 1990-talet för 32 miljoner kronor. Paret har också 281 kvadratmeter stor våning på exklusiva Strandvägen i Stockholm.

Annons

Stormrika döttrarna står kungabarnen nära

Expressen skriver att Melker Schörling lämnade över makten över sitt ägarbolag till hustrun och döttrarna Märta Schörling Andreen, 37, och Sofia Schörling Högberg, 43, när han drog sig tillbaka. I Girig-Sverige – så blev folkhemmet ett paradis för de superrika uppges systrarna Schörling har tillgångar på 10,5 respektive 11 miljarder kronor.

Systrarna lever tillbakadragna liv. Enligt Expressen bor den anonyma Sofia Schörling Högberg i Djursholm med maken Anders Högberg – när de gifte sig 2005 fanns kronprinsessan Victoria och prins Daniel bland gästerna.

Sofia Schörling och Anders Högberg syns sällan i offentligheten.

Märta Schörling är skriven i en våning på 298 kvadratmeter på Strandvägen i Stockholm tillsammans med sin make, rikemanssonen Linus Andreen, 50. När paret gifte sig i Saint-Tropez på Franska rivieran 2016 fanns prinsessan Madeleine bland gästerna. Märta var tidigare gift med österrikaren Christian Sieber.

Annons

Paret har flera fordon – bland annat en blå Porsche Cayenne Turbo av årsmodell 2018 som är skriven på Linus.

Linus Andreens pappa är kungavännen Robert Andreen, som även han finns med på listan över Sveriges miljardärer. Han beräknas ha tillgångar på 3 miljarder kronor.

Märta Schörling och Linus Andreen tillsammans med prins Daniel och kronprinsessan Victoria.

Friherren har tillgånger på över 70 miljarder

Näste person på listan över Sveriges mest förmögna är industrimannen och friherren Carl Bennet, 70, som uppges ha tillgångar på 76 miljarder kronor. Nyligen angav Forbes en ännu högre siffra – 82 miljarder.

– Det är inte bra när klyftorna ökar. Men om du tittar på min förmögenhet så är den teoretisk och den har skett i områden som har stått pandemin nära. Vi tillverkar produkter som räddar liv och det har omvärlden värderat högt, sa Bennet till SVT i januari i år.

Annons

Han växte upp på godset Fjerrestadstorp utanför Helsingborg och jobbade själv, både med lantbruket och i skogen, sin ungdom.

– Jag lärde mig tidigt vikten, och glädjen, i lagarbete. Tillfredsställelsen att göra rätt för sig. Tryggheten i att kunna lita på folk. Och att själv vara ärlig, berättade Carl Bennet för Expressen i fjol.

– Pappa, godsägaren Bengt Bennet, stod för de praktiska och strävare kunskaperna. Att visa respekt, vara grundlig, aldrig sätta sig över andra människor, inte rida på titlar och ärvda tillgångar.

Miljardären Carl Bennet har kallat för ”röde baronen” efter att ha talat på första maj. ”Jag är politiskt obunden i mittfåran, med en humanistisk och liberal grundsyn”, har han sagt till Kvällsposten.

Svärsonen kronprins i affärsimperiet

Carl Bennet är huvudägare av en rad stora bolag – däribland Getinge som tillverkar respiratorer och hjärtlungmaskiner.

Annons

– Vi går för högtryck. Produktionen har flerdubblats. Jag är stolt över att vara en del av lösningen till den värsta världskrisen under vår livstid, sa han till Expressen när coronapandemin rasade som värst.

I dag är han skriven i en villa på 319 kvadratmeter i Älvsborg i Göteborg tillsammans med hustrun Nina Bennet, 71, som han träffade i mitten av 1970-talet och gifte sig med 1981. Paret har dottern Anna Bennet, 36, tillsammans och det är hennes make, Dan Frohm, som pekats ut som som kronprins i Carl Bennets affärsimperium.

– Det är inte så komplicerat utan jag tar det steg för steg. Vi har ingen generationsväxling, bara ett engagemang från nästa generation. Jag kör vidare som vd för moderbolaget och Dan har gått med i styrelserna, både i de bolag där vi är huvudägare och i ägarbolaget, sa Carl Bennet till Expressen i fjol.

Omdebatterade miljardären på listan

Nästa placering på listan är omdebatterad. Enligt Girig-Sverige – så blev folkhemmet ett paradis för de superrika är fastighetsmagnaten Roger Akelius, 77, Sveriges åttonde rikaste person – den femte rikaste om man räknar familjen Rausing som en – men själv hävdar han att inte ens är miljardär längre.

Annons

– Det var många år sedan jag var miljardär, sa Akelius nyligen till Dagens industri och hävdade bestämt att han inte har uppemot 80 miljarder kronor som boken påstår.

Roger Akelius blev känd för sina böcker om ekonomi och skatteplanering på 80-talet.

Han bor sedan länge på Bahamas och där finns också stiftelserna som han fört över i princip alla sina tillgångar till.

– Jag har haft väldig tur när det kommer till företag under 55 år. Jag har kanske använt en halv procent av pengarna för eget bruk. Man kan lämna allt till barnen men då förstör man deras liv. Jag har avsatt fem procent och det ska gå till stipendier och utbildning i flera generationer. Då är det 95 procent kvar och det har jag redan gett till stiftelsen, sa han till Göteborgs-Tidningen tidigare i år.

Annons

– De pengarna räcker fint, men de mår mycket bättre om de får upptäcka livet genom arbete. Men självklart betalar jag mycket som utbildning, hus och bilar så länge de behöver det, fortsatte Akelius om sina barn.

Roger Akelius började jobba som elvaåring och gjorde sin första fastighetsaffär som trettonåring. Han har berättat att han aldrig går på middagar eller fester, att han inte har någon tv och att han jobbat alla påsk- och julhelger sedan han var liten.

– Jag har gjort ungefär tre normala arbetsliv, har han berättat i Sveriges Radios Söndagsintervjun.

Skänkte 700 miljoner kronor till krigets offer

På 1980-talet blev han känd för sina böcker om skatteplanering. På 90-talet grundade han sedan sitt fastighetsbolag som, när det var som störst, ägde 50 0000 hyreslägenheter i storstäder över hela världen.

På senare tid har Roger Akelius gjort sig känd för att skänka bort enorma summor pengar genom sina stiftelser. Så sent som i våras, när kriget i Ukraina startade, bestämde han sig för att dubblera alla donationer upp till 10 miljoner kronor som in till Sverige för UNHCR och Unicef i Sverige under mars månad.

Roger Akelius har skänkt bort stora delar av sina enorma förmögenhet.

Det slutade med han donerade 700 miljoner kronor till krigets offer.

– Som gammal företagare gillar jag att slå rekord. Det förra rekordet var ju 600 Mkr för en insamling i Sverige – något jag inte trodde vi skulle slå. Men det här blev ju som att en stavhoppare går från 6 meter till 18 meter. Vi kom ju upp i över 1,7 miljarder kronor – ett belopp som var otänkbart när vi startade, det är väldigt mycket pengar, sa han till Dagens Industri efter insamlingen.

Annons

Tidigare har han sagt att det är ”normalt hyfs” att hjälpa personer som har det sämre än en själv.

Fotnot: Förmögenheterna är hämtade från Andreas Cervenkas bok Girig-Sverige – så blev folkhemmet ett paradis för de superrika och gäller för 2021. Uppgifterna i boken har hämtats från öppna källor, innehav i börsnoterade företag, Bolagsverket och medier som Forbes och Dagens Industri.

Annons