Populärt: Drottning Silvia Kronprinsessan Victoria Prins Daniel Prinsessan Madeleine Marius Borg Höiby Norska kungahuset

Modeexperten om prinsessornas dopklänningar!

01 dec, 2017, 16:02
author Ellen Myrgård Lindén
Ellen Myrgård Lindén
Annons

Johanna Lejon är webbredaktör på ELLE och var tidigare reporter på Svensk Damtidning, med stort fokus på kungligt mode. Här är hennes omdömen om prinsessornas dopklänningar!

 – Wow! Jag hade tippat på svensk design för Sofia! Och ja, nog blev det svenskt alltid, faktiskt så svenskt det kan bli. Sofia gick sin egen väg, som så ofta förr, och satsade på folkdräkt. Ett historiskt val och faktiskt en liten chock.

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev och få kungliga nyheter från hela världen!

Få nyhetsbrev med massor av tips på rolig läsning, spännande nyheter inom kungligt och nöje, repotage och mycket mer till din e-post varje vecka. Nyhetsbrevet är helt gratis!

Ja tack. Jag vill ta emot marknadsföring från Aller Media i form av nyhetsbrev och specifika erbjudanden baserade på profilering. För mer information se Aller Medias integritetspolicy.

Vilken hyllning till Dalarna! Dräkten, en Älvdalendräkt, är uppsydd av en släkting till Sofia på 1950-talet.

Annons

 

–Madeleine skippade svensk design, precis som hon brukar, och satsade istället på internationell flärd. Valentino, mannen som designat både hennes brudklänning och de klänningar hon burit på sina egna barns dop, ligger återigen bakom Madeleines klädval. Klänningen, i silke med lång ärm och krage, är SÅ fin och helt i linje med Madeleines nya stil, lite brittisk, lite konservativ. Hårsmycket var pricken över i och påminner faktiskt en hel del om det smycke som Victoria bar i håret under Leonores dop, det som var en blinkning till Silvias hårkreation från Carl Philips dop 1979. Också kappan, i rosa päls, är från Valentino.

Annons

– Hur tjusig är inte Victoria? Hon klär verkligen rött och ser nästan drottninglik ut i sin röda kjol med vidd. Dräkten, dentudelade, påminner en hel del om hertiginnan Kates röda Catherine Walker-kreation. Hårsmycket kommer ifrån svenska Corinne.

– Silvia var strålande vacker i isblå klänning och matchande kappa. Hårsmycket, med flor, kommer från den kungliga favoriten Philip Treacy. Som vanligt, då det vankas dop, bar hon pärlor. Så smakfullt och tjusigt.

Annons

– Prinsessan Estelles urfina klänning i grått, med kort ärm och plisserad kjol, kommer från Tartine et Chocolat. Koftan i rött är pricken över i och matchar mamma Victorias outfit precis lagom mycket.

– Dopets lugnaste småtting var prins Oscar som satt som ett litet ljus i mammas famn. Hans skjorta och kavaj kommer från Mimirose.

Annons

 

– Dopets charmtroll var onekligen prins Alexander! Och vilket litet gull han var iförd sitt lilla blå set, ett arv från pappa prins Carl Philip! Carl Philip bar kläderna 1981 och de är minst lika fina i dag, 36 år senare. Hur härligt är det inte att Carl Philip, precis som Victoria, sparat plagg och väljer att låta sina egna plagg bära dem? Hållbart – och mysigt nostalgiskt!

Foto: IBL

Annons