Populärt: Drottning Silvia Kronprinsessan Victoria Prins Daniel Prinsessan Madeleine Marius Borg Höiby Norska kungahuset

Herman Lindqvist: ''Kungen är släkt med drottning Elizabeth på både mödernet och fädernet''

03 maj, 2018, 22:00
kungen släkt med drottning elizabeth
Kung Carl Gustaf har nummer 283 i den brittiska tronföljden – ungefär ... Det skriver historiker och kunglighetasexpert Herman Lindqvist i sin senaste krönika.
Annons

Det råder kunglig glädjeyra i Storbritannien över den nyfödde prinsen som nu blir nummer fem i tronföljden efter sina två äldre syskon, pappa William och farfar prins Charles.

Herman Lindqvist: ”Det är omöjligt”Brand logo
Herman Lindqvist: ”Det är omöjligt”

I gratulationskören hördes inte bullret från de långt över 5 000 personer som nu måste maka på sig i den brittiska tronföljarkön. Det finns ingen officiell turordning, men trovärdiga brittiska experter har räknat ut att så många är berättigade att ärva den brittiska kronan. Att kön till den brittiska tronen är den längsta i Europa beror på den brittiska monarkins långa och ibland invecklade historia med släktband till alla regerande och avsatta kungahus. De svenska kungligheterna i kön har dock mycket liten chans att någonsin nå den brittiska tronen. Kung Carl Gustaf, som både genom sin mor och sin far är släkt med drottning Elizabeth, hade senast nummer 283, Carl Philip var 284.

Annons

Eftersom den brittiska successionsordningen är annorlunda än den svenska kom kronprinsessan Victoria efter Carl Philip, hon hade nummer 287. Men köordningen ändras regelbundet, så de kan ha fått nya nummer de senaste dagarna. Den brittiska kungafamiljen är väl det mest brittiska man kan tänka sig, men egentligen är den tysk och hette fram till första världskriget Sachsen-Coburg-Gotha. Under kriget ansågs det olämpligt med det tyskklingande namnet på den brittiska kungafamiljen, så den tog sig namnet Windsor.

Likadant var det då för vår egen brittiska drottning Louise, gift med Gustaf VI Adolf. Hon såg mer brittisk ut än 5 o’clock tea. Men hon var född på slottet Heiligenberg utan- för Darmstadt, i den tyska familjen Battenberg. Under kriget översattes släktnamnet vackert till Mountbatten. Den mest brittiska av alla brittiska kungligheter, drottning Victoria, kejsarinna av Indien med mera, var av husetHannover och talade helst tyska med sin man, prins Albert av Sachsen-Coburg- Gotha. Drottning Victoria var kung Carl Gustafs morfars farmor.

Annons