Populärt: Drottning SilviaKronprinsessan VictoriaPrins DanielPrinsessan MadeleineMarius Borg HöibyNorska kungahuset

Anställd avslöjar kungens beteende framför turisterna – chocken under mötet

21 jul, 2024, 07:30
Vendela Lönnqvist
TT
Nu kliver en av kungens anställda fram och avslöjar hur det ligger till.
– Vad som helst kan hända, säger Sollidens fastighetsansvarig Kjell Jonasson.
Annons
Här avslöjas Estelles & Silvias relation • Chockerande prislappen på Madeleine & Victorias skor • Chris överraskar alla – 3 kungliga snackisar från Victoriadagen 2024!Brand logo
Här avslöjas Estelles & Silvias relation • Chockerande prislappen på Madeleine & Victorias skor • Chris överraskar alla – 3 kungliga snackisar från Victoriadagen 2024!

Sollidens slott är mångt och mycket en mystisk plats. Här har kungligheter huserat sedan flera år tillbaka och idag fungerar det som sommarbostad åt den svenska kungafamiljen under deras vistelser på Öland.

Anställda avslöjar hemligheten bakom Sollidens slott

Med mystiskt menas att det endast är dem, nära och kära samt personalen som vet hur det faktiskt ser ut bakom portarna till slottet.

– Det är mycket större än ett vanligt hus. Men det är mycket enklare än vad ni tror. Det är en sommarvilla. Men ja, det är ett spännande hus, säger Kjell Jonasson, 56, fastighetsansvarig för Solliden, till Aftonbladet.

Kjell är den längst arbetande personen på Sollidens slott. Han har jobbat där sedan nionde klass och kan alla hemliga gömställen.

Annons

”Vad som helst kan hända”

Intill ligger Slottsparken, som varje sommar får ungefär 70 000 besökare. Vardera person betalar 140 kronor i inträde och då får de ta del av välskötta trädgårdar, Hagasessornas lekstuga, konstutställningar och John Taylors koloniträdgård.

Trots den välbevarade parken är varje dag annorlunda.

– Vad som helst kan ju hända. Man ska serva, fixa, laga. En vanlig dag för mig kan vara ute vid Kaffetorpet, vid sjön eller nere vid båthuset. Vi har djur och allt möjligt, säger Kjell Jonasson.

Kungen överraskar turisterna

Det hålls också i guidade turer ledda av Carolina Thaysen. Vissa grupper har extra tur och kan skymta en och annan kunglighet på tennisplanen.

– Någon gång har det hänt att de har spelat här när jag har gått förbi med en grupp. Då får man vara schysst och prata om någonting som är på andra sidan, så att de får spela i lugn och ro, säger Carolina Thaysen.

Det gör kungen i sin trädgård

Det finns även de som får ett nära möte med kungen. Då och då har det hänt att han kommer ut på grusplanen framför slottet. Kjell beskriver ögonblicken som ”ett sus som går genom parken”.

På frågan om vad kungen gör i trädgården, svarar Kjell:

– Går med hunden, tittar på sina blommor eller vad gör man i sin trädgård? Det kan hända vad som helst.

Annons