Populärt: Drottning Silvia Kronprinsessan Victoria Prins Daniel Prinsessan Madeleine Marius Borg Höiby Norska kungahuset

Avslöjat: Därför nobbade Silvia norska bröllopet – samtalet bakom stängda dörrar

02 sep, 2024, 05:00
Här avslöjas det – därför missade drottning Silvia det stora prinsessbröllopet.
Annons

350 lyckliga bröllopsgäster har lämnat natursköna Geiranger, där prinsessan Märtha Louise och Durek Verrett gifte sig i helgen.

Våra egna prinsessor och prinsar spred kunglig glans på bröllopet, men kungen och drottningen lyste med sin frånvaro. Detta är varför.

PUSS, MIN PRINSESSA! Här gifter sig Märtha Louise & Durek VerrettBrand logo
PUSS, MIN PRINSESSA! Här gifter sig Märtha Louise & Durek Verrett

Hemlighetsmakeriet kring prinsessbröllopet – därför fick ingen se gästlistan

Märtha Louises och Durek Verretts bröllop var omtalat ända sedan det stod klart att Durek gått ned på ett knä. Och när det började dra ihop sig började det givetvis tisslas och ryktas om gästlistan – vilka skulle egentligen dit?

Annons

Men bröllopet var ingen officiell tillställning, utan ett privat bröllop, så gästlistan släpptes aldrig ut till allmänheten. Istället var det de kungliga hoven själva som lät meddela vilka som skulle till Norge – och Danmark var först ut med berätta att de helt avstår.

Strax därefter kunde Svensk Damtidning via hovet meddela vilka som kommer från Sverige: kronprinsessparet och prinsparet.

Därför dök inte drottning Silvia upp på prinsessan Märtha Louise bröllop

Svensk Damtidnings chefredaktör Johan T Lindwall gästade söndagens Efter fem, för att reda ut snackisarna kring prinsessbröllopet. Då passade programledaren Anna Brolin på att fråga hur det kommer sig att kungaparet inte var där.

Annons

– Inga statschefer var på plats. Frederik av Danmark är numera kung av Danmark, han känner också Märtha Louise – men det var en oskriven regel att inga statschefer skulle dit, förklarar Johan T Lindwall och fortsätter:

– Men däremot kommande statschefer, som kronprinsessan Victoria. Och vi får inte glömma att Victoria är väldigt nära vän med Märtha Louise och har varit det i alla år. Det hade sett jättekonstigt ut om inte Victoria hade kommit. Sofia kom, för att hon är prinsessa av Sverige, och känner Märtha Louise via Carl Philip och sedan hon kom in i kungahuset.

Kronprinsessan Victoria och prinsessan Märtha Louise
Prinsessorna 1997. Erik Johansen
Annons
Kronprinsessan Victoria och prinsessan Märtha Louise
Kronprinsessan Victoria och prinsessan Märtha Louise i New York år 2000. Leif R Jansson/TT

Ja, Victoria och Märtha Louise har ett starkt band. Att Victoria skulle ta sig till hennes bröllop – trots att det varit skandalomsusat – var därför en självklarthet.

– Victoria står Märtha Louise väldigt, väldigt nära. Hon har stöttat henne under åren när hon haft problem, och Märtha Louise har funnits där för Victoria. De yngre generationerna, Haakon och Mette-Marit, står också Victoria och Daniel väldigt nära. De är väldigt sammanflätade. Så det här var väldigt naturligt, i min värld var det helt självklart att Victoria skulle åka på det här, säger Johan T Lindwall.

Kronprinsessan Victoria och prinsessan Märtha Louise
Victoria och Märtha Louise har följt varandra genom livet. Björn Sigurdsön/TT

Foto: TT/TV4

Annons