Populärt: Drottning Silvia Kronprinsessan Victoria Prins Daniel Prinsessan Madeleine Marius Borg Höiby Norska kungahuset

Chris tillsagd av kungen – efter beteendet med Madeleine: "Såg lite tagen ut"

12 okt, 2024, 07:30
Prinsessan Madeleine, Chris O'Neill och Carl Gustaf
Chris O'Neill är i en speciell situation. Trots att han är gift med en prinsessan föredrar han att hålla en låg profil – vilket stundvis är en svår ekvation...
Annons
3 anledningar: Därför trivs inte Chris O'Neill i SverigeBrand logo
3 anledningar: Därför trivs inte Chris O'Neill i Sverige

2013 sa Chris O'Neill "ja" till prinsessan Madeleine – men han tackade bestämt nej till en prinstitel.

Något han härledde till att han inte har någon ambition att jobba som kunglighet. I stället vill han fokusera på sitt liv som affärsman – och stötta Madeleine från sidolinjen.

Men det är ibland lättare sagt än gjort. De senaste åren har Chris uteblivit från många stora kungliga sammanhang som han tidigare deltagit i, och en gång gjorde han en oväntad tvärvändning.

Madeleine och Chris nya liv

Sedan i somras ser situationen för Chris och resten av prinsessfamiljen väldigt annorlunda ut sett till de senaste åren. Numera bor de i Sverige – vilket innebär en helt annan vardag.

Något som redan märks i hur prinsessan Madeleine, och även Chris, tacklar det kungliga rampljuset. Till exempel närvarade de båda vid riksmötets öppnande i september.

Annons

Det här var första gången på sju år som Madeleine var med, och första gången på nio år för Chris. Men nu, när makarna bor i Sverige, kommer vi alltså få se mer sådant här.

Som hovexperten Herman Lindqvist sagt till Svensk Damtidning:

– Madeleine kommer helt säkert att börja representera kungahuset i olika officiella sammanhang.

– Det kan handla om invigningar och officiella ceremonier och så vidare. Hon kommer säkert att synas lika ofta som prinsessan Sofia gör nu.

Och det verkar som att Chris också planerar att synas mer. Något det finns flera morötter till. Hans frånvaro på stora kungliga händelser har ju tidigare väckt uppmärksamhet – särskilt den där speciella sommardagen 2015...

Chris O'Neills tvärvändning

Det var i samband med prinsparets gudstjänst i Slottskyrkan inför deras bröllop som situationen uppstod. Först hade hovet meddelat att Chris skulle utebli – men sedan dök han ändå oväntat upp i kyrkan.

Något som fick Svensk Damtidnings chefredaktör Johan T Lindwall, som då var hovreporter på Expressen, att reagera. Som han skrev i sin krönika:

"När Chris nu i dag gick förbi mig på bänkrad 21 inne i Slottskyrkan såg han faktiskt lite tagen ut och då inte av högtidens stund. Jag tror snarare att svärfar kungen en gång för alla hade förklarat för honom vad som gäller".

Följt av:

"Tror nog att det var en av de sista gångerna - på länge - som Chris tänker strunta i en stor kunglig högtid".

Chris O'Neill stänger bagagedörren till en bil
Chris O'Neill innan gudstjänsten som hölls inför prinsparets bröllop – där beskedet först var att han skulle utebli. Foto: Patrik C Österberg/TT

Foto: TT

Annons