Populärt: Drottning Silvia Kronprinsessan Victoria Prins Daniel Prinsessan Madeleine Marius Borg Höiby Norska kungahuset

Drottning Silvia inte sig lik – blir tydligt på nya bilden

13 okt, 2024, 06:00
Drottning Silvia
Vi är vana att se Silvia i sin formella drottningroll – men ibland förvånar drottningen oss, när rätt tillfälle ges.
Annons
Silvias stora glädje på viktiga uppdragetBrand logo
Silvias stora glädje på viktiga uppdraget

48 år har gått sedan Silvia Sommerlath sa "ja" till vår kung. Sedan den dagen har hon jobbat outtröttligt med att representera Sverige.

Och detta har inte ändrats av det faktum att Silvia i år fyller 81. Hon reser fortfarande land och rike runt, och tidigare i veckan styrde hon skutan mot Gotland.

Här hade drottningen två fartfyllda dagar som vi nu får se på bild. Och här kan man också konstatera att drottningen tar ut svängarna – och gör något vi inte ser varje dag!

Så brukar vi se drottning Silvia

Att vara kunglig innebär att följa en rad riktlinjer och etikettregler som också innebär att vi framför allt ser våra kungligheter på formellt vis.

Till exempel är det armkrok som gäller för Silvia och kungen på det kungliga fältet, inte handhållning – och vi har faktiskt inte sett en enda kyss från kungaparet sedan deras bröllopsdag.

Annons

Och därför sticker det ut när kungligheterna får chansen att visa sig på annat vis, och det är precis vad som hände under Silvias Gotlands-visit.

Drottningen hade nämligen en programpunk som ligger henne varmt om hjärtat – ett besök på demensboendet Hattstugan, som numera ligger under Silviahemmets regi.

Det vill säga, den stiftelse som drottningen grundande för 28 år sedan och som jobbar med en av Silvias stora hjärtefrågor:

Att ge demenssjuka, och deras anhöriga, bättre livskvalité.

Så att Silvia var vid gott mod under besöket är inte konstigt. På bild kan man se hur hon ler brett, och också kliver ur den formella drottningroll vi så ofta ser henne i.

Som här, där en glad Silvia sitter på en duo-cykel. En syn vi inte är vana vid att se, men som visar precis vilken typ av drottning Silvia är – engagerad, varmhjärtad och med en stor dos medmänsklighet:

Drottning Silvia
Drottning Silvia gav sig ut på en cykeltur under besöket! Foto: Yanan Li/Silviahemmet

Drottning Silvia sätter ord på känslorna

Drottning Silvia tog även till orda under det fina besöket och satte ord på sina starka känslor:

– Det är en stor glädje för mig att få komma hit och fira tillsammans med er!

– Det är något som jag önskar att alla i behov av stöd på grund av sjukdom borde få uppleva.

Foto: TT

Annons