Populärt: Drottning Silvia Kronprinsessan Victoria Prins Daniel Prinsessan Madeleine Marius Borg Höiby Norska kungahuset

Drottning Silvia märkbart tagen – efter SVT-profilens fråga i sändning

05 okt, 2024, 19:04
Foto: SVT
Här är drottningens rörande ord.
Annons

Under lördagskvällen gick den direktsända insamlingsgalan Tillsammans för världens barn av stapeln i SVT.

Då dök ingen mindre än drottning Silvia upp, i en intervju inspelad på slottet.

Sofias pappa har flyttat till Stockholm • Victoria tar över – här är nya jobbet • Prinsessans stora gravidlycka – 3 kungliga snackisar från vecka 40!Brand logo
Sofias pappa har flyttat till Stockholm • Victoria tar över – här är nya jobbet • Prinsessans stora gravidlycka – 3 kungliga snackisar från vecka 40!

Drottning Silvias stora lycka – beskedet i SVT

Det var programledaren Mark Levengood som träffade drottningen på slottet för att prata om hennes engagemang för Världens barn.

Det var ju förra året som hon i födelsedagspresent önskade att man skänkte pengar till hennes egna insamling till Världens barn, där pengarna skulle gå till barn i Ukraina.

Drottningens insamling fick ihop över fem miljoner kronor, pengar som gick till Clowner utan gränsers fortsatta arbete i det krigsdrabbade landet. Under galan sändes ett klipp från Ukraina där vi fick följa clownerna som gav barnen en paus från den tuffa verkligheten, med skratt och underhållning.

Annons

– Föreställningarna syftar till att skapa emotionell lättnad så att barnen får en paus i vardagen – en stund som är fylld med glädje och skratt. Skratt är ett sätt att förlösa känslor oavsett om det är glädje, sorg eller rädsla vilket gör att det är ett oerhört givande sätt att arbeta i krissituationer, säger Elin Wilhelmsson, ansvarig för internationella program för Clowner utan Gränser i ett pressmeddelande.

Drottning Silvias rörande ord om barnen i SVT

Nu har Mark Levengood träffat Silvia, ett år efter hennes insamling, för att tala om hennes engagemang. Och det var en tydligt engagerad, och rörd drottning som berättade om känslorna och tyngden av att dessa barn får hjälp:

– Det är så många tragedier i Ukraina så jag tänkte att det skulle vara fint om vi så många tillsammans kunde hjälpa Ukrainas barn. Att hela Sverige och befolkningen ställde upp på ett generöst sätt var härligt att se, jag blev väldigt glad och tacksam för det, säger drottningen i SVT.

Annons

– Det som har hänt med kriget i Ukraina, vi ser dagligen vad som händer i Ukraina, från första början. Jag tror det är första gången som svenska folket ser det så nära, vad det är som händer och vilka katastrofala konsekvenser det har. Man ser barnens lidande och alla byggnader som förstörts. Det är så oerhört nära, genom alla dessa reportage och filmer kom det så väldigt nära.

När Mark Levengood tackar för Silvias insamling, som var den största genom Världens barns historia, är hon märkbart rörd.

– Det är jag som ska tacka för att ni möjliggjorde det, så tack så mycket.

Drottning Silvia i SVT
Foto: SVT

Foto: SVT

Annons