Populärt: Drottning Silvia Kronprinsessan Victoria Prins Daniel Prinsessan Madeleine Marius Borg Höiby Norska kungahuset

Drottning Silvias uppmaning till Christer Sjögren: "Kunde inte säga nej"

06 aug, 2024, 17:00
author Albin Bramstedt
Albin Bramstedt
Christer Sjögren och drottning Silvia.
Båda Christer Sjögren och drottning Silvia är för tillfället aktuella för olika uppdrag. Expressen, Karin Törnblom
Orden fick artisten att helt ändra sin planering – påverkade hans framtid.
Annons
TV: Christer Sjögren om äktenskapskrisen med hustrun BirgittaBrand logo
TV: Christer Sjögren om äktenskapskrisen med hustrun Birgitta

Drottning Silvia är just nu i Frankrikes huvudstad Paris för att heja fram våra svenska atleter i de olympiska spelen. Hon har synts ihop med guldmedaljörerna Sarah Sjöström och Armand "Mondo" Duplantis, men även suttit på läktaren under Henrik von Eckermanns tråkiga miss.

Väldigt trist för den duktiga ryttaren.

Men roligare har Christer Sjögren, som under tisdagen ska uppträda i Allsång på Skansen.

Christer Sjögren.
Christer Sjögren har varit artist i nästan hela sitt liv. Karin Törnblom/TT

Dansbandslegendaren brukar vara mycket uppskattad när han träder in på Sollidenscenen, vilket säkert kommer vara fallet även ikväll.

Annons

Men artisten kom tidigare i somras med ett tråkigt besked – hans band Vikingarna gjorde sin sista konsert. Detta berättade 74-åringen nyligen i en intervju.

"Kan ju inte säga nej till det"

Dansbandsveckan i Malung är för tusentals svenskar sommarens höjdpunkt.

Årets spelningar var dessutom mycket speciell. Ett av Sveriges genom tiderna största dansband, Vikingarna, tackade för sig – efter drygt 60 år på vägarna.

I en vemodig intervju med Dansbandsnytt berättade bandets sångare, Christer Sjögren, om åren som musiker, och hur det var att spela i olika folkparker på 70-talet.

– När man har varit med så länge som jag så tänker man ju också på storheten med ett enormt antal folkparker vilket gav arbetstillfällen för oss musiker. Det är ju en så unik kultur egentligen. Och sen när det försvinner, det ena dansstället efter det andra så är det istället så att Dansbandsveckan i Malung växer…

Christer Sjögren och kungligheterna.
Kung Carl Gustaf och drottning Silvia med Christer Sjögren vid SVT:s hyllning till ABBA på Cirkus i Stockholm Karin Törnblom/TT

Han berättar också om en speciell händelse med drottning Silvia, som fick Vikingarna att återförenas.

Annons

– När vi hade ett uppehåll för 30 år sedan så fick vi en förfrågan från hovet när drottning Silvia skulle fylla 50 år, och då tänkte vi att vi ju inte kunde säga nej till det.

Nytt liv i dansbandsmusiken

Christer är aktuell som soloartist i Pernilla Wahlgrens Allsång på Skansen. Där står han ensam som representant för dansbandskulturen.

– Det känns roligt och jag har ju varit med där rätt många gånger under den här resan. Så det ser jag fram emot.

Sångaren berättar även för tidningen att han märkt av ett ökat intresse för dansband.

– Det är ju bara så kul alltså! För musik och dans är ju glädje. Och för oss som utövare som startade väldigt tidigt och har ägnat våra liv åt musiken, så är det en ynnest att få glädja människor. Och även om det är nya tider så är det så roligt att intresset för dansmusiken växer igen, på ett lite annat sätt och i en ny tid, avslutar Christer.

Foto: Expressen, Karin Törnblom/TT

Annons