Populärt: Drottning Silvia Kronprinsessan Victoria Prins Daniel Prinsessan Madeleine Marius Borg Höiby Norska kungahuset

Drottningen bryter upp med sonen – tar nu farväl: "Från början till slut"

05 sep, 2024, 17:00
author Alice Lövholm
Alice Lövholm
Danska kungafamiljen.
Foto:TT.
Nu tar hon farväl av sonen.
Annons
Enorma klyftan mellan Joachim och Frederik i Danmark!Brand logo
Enorma klyftan mellan Joachim och Frederik i Danmark!

När drottning Margarethe abdikerade från den danska tronen i början av året fick Danmark en ny kung – Frederik.

Hans äldsta son kronprins Christian tog nyligen studenten. Nu tar han klivet ut i världen – och drottning Mary tvingas ta farväl av sin älskade son.

Tvingades ta farväl

I början av sommaren tog kronprins Christian studenten från Ordrup Gymnasium. Allt slit vid skolbänken var äntligen över och Christian kunde ta lite välförtjänt ledighet.

Nu börjar hösten närma sig och det har blivit dags att prova vingarna utomlands. Det blev ingen kort första resa – under onsdagen tog han sig ända till Östafrika.

Danska Billedbladet rapporterar att han ska stanna där enda till december och arbeta på två olika gårdar. När Billebladet fick en pratstund med drottningen när hon anlände till Glyptotekte där hon senare på kvällen skulle dela ut Carlsbergsstiftelsens forskningspriser.

Annons

Drottningen fick frågan hur det hade känts när hon vinkade hejdå till sin son tidigare under dagen. Drottningen skrattar till men berättar sedan hur hon gläds åt att allt Christian kommer att få uppleva och lära sig.

Se Billedbladets video här!

"Privat från början till slut"

Såhär beskriver danska kungahuset Christians resa till Östafrika:

"Den 4 september reser HKH Kronprinsen på en längre vistelse i östra Afrika. Här kommer Kronprinsen att vara delaktig i den dagliga driften av två gårdar, vilket bland annat kommer att innebära praktiska och administrativa uppdrag samt ge kronprinsen en inblick i lokal naturvård Planen är att kronprinsen ska återvända till Danmark i december.", skriver kungahuset och fortsätter:

"I kungafamiljen finns en lång tradition för att tronföljarna i ungdomen åker på långtidsvistelser utomlands och får möjlighet att utvecklas och uppleva världen. Sålunda deltog Hans Majestät Kungen 1986 i en expedition till Mongoliet med fokus på nomaderna och arbetade 1989 ett år på en vingård i Kalifornien. Hennes Majestät Drottning Margrethe gjorde också stora resor till Öst- och Sydamerika på 1960-talet. Det är Kungaparets och Kronprinsens förhoppning att det ska finnas en förståelse för att utlandsvistelsen kommer att förbli privat från början till slut. Av den anledningen publiceras inga fler detaljer om vistelsen."

Vi önska Christian all lycka på hans spännande resa!

Foto: TT.

Annons