Populärt: Drottning Silvia Kronprinsessan Victoria Prins Daniel Prinsessan Madeleine Marius Borg Höiby Norska kungahuset

Drottningens tydliga utseendeförändring – finns en förklaring

24 sep, 2024, 19:00
author Alice Lövholm
Alice Lövholm
Drottning Mary.
Foto: TT.
Drottningens förändring går inte att förneka. Här är förklaringen!
Annons
Drottning Margrethe inlagd på sjukhus – så mår hon nuBrand logo
Drottning Margrethe inlagd på sjukhus – så mår hon nu

Tidigare i år var drottning Mary och kung Frederik av Danmark på besök på Grönland. Det blev ett kärt återseende med favorit ön och deras första besök som kungapar sedan drottning Margrethe abdikerade från tronen.

De som var uppmärksamma kunde däremot se en tydlig utseendeförändring...

Drottning Marys tydliga förändring

Grönland har en speciell plats i kung Frederik och drottning Marys hjärtan. Frederik har tidigare beskrivit sin kärlek till miljöerna och invånarna i ett tal.

Annons

– Kan du förlora ditt hjärta för ett folk och ett land? Ja, det kan jag bekräfta. Grönland har en mycket speciell betydelse för både min familj och för mig. Drottning Mary och jag är därför otroligt glada över att vara här med prins Vincent och prinsessan Josephine, sa han.

Drottning Mary.
Drottning Mary har bytt ut en detalj på den grönländska nationaldräkten, något som har sin förklaring. Foto: Ida Marie Odgaard

Kungaparet fick sällskap av barnen prins Vincent och prinsessan Josephine och hela resan dokumenterades.

Under besöket bar drottningen en traditionsenlig grönländsk nationaldräkt, något hon även gjorde när hon och Frederik besökte ön efter deras bröllop 2004.

Annons

En detalj på nationaldräkten var däremot utbytt – drottningens breda sidenband runt midjan hade bytts ut från ett rött till ett blått.

En förändring som har sin förklaring.

"Det visar..."

Danska Billedbladet har gått till botten med varför drottningen bytt ut sitt sidenband. I DR-programmet "Frederik X - Kungen av Grönland" reder Rosannguaq Rossen som är expert på folkdräkter ut saken.

– Det finns några sidenband man kan välja. Jag såg att Mary hade ändrat sitt sidenband till blått nu istället för rött, och det visar symboliken i att bli lite äldre, säger Rosannguaq.

Tv-programmet sammanfattar drottning Mary och kung Frederiks första resa till Grönland som kungapar och deras stora kärlek till ön.

Foto: TT.

Annons