Populärt: Drottning Silvia Kronprinsessan Victoria Prins Daniel Prinsessan Madeleine Marius Borg Höiby Norska kungahuset

Expertens stora oro för den norska kungafamiljen: "Skadar monarkin"

15 aug, 2024, 11:00
author Albin Bramstedt
Albin Bramstedt
Det råder kris i den norska kungafamiljen – nu har experten uttalat sig i frågan.
Annons
Misstänkta våldsskandalen i norska kungahuset – detta har häntBrand logo
Misstänkta våldsskandalen i norska kungahuset – detta har hänt

Den senaste veckan har präglats av skandalrubriker hos vårt grannland. Norska kungahuset skakades efter att oroande uppgifter om Mette-Marits son, Marius Borg Høiby, kommit ut i ljuset.

Det hela började med att den norska kronprinsessan inte åkte till olympiska spelen med sin make kronprins Haakon. Men historiens utveckling har varit något utöver det vanliga.

Kroppskränkning, en förstörd lägenhet och ett kokainbruk. Ja, kronologin är lika oväntad som tragisk. I centrum står också en kvinna i 20-årsåldern som inte får glömmas bort. Det sägs nämligen vara henne som Marius gett sig på.

Marius och Mette-Marit.
Marius och Mette-Marit på middag. Lise Åserud

Kronprinsessans son är fortfarande inte dömd, utan förblir misstänkt, men i onsdags gick han ut med vad som kan anses vara ett erkännande. Han berättade nämligen att han både brukat alkohol och kokain under lördagskvällen.

Annons

Det hela har blivit en riktig soppa – som nu den svenska hovexperten Johan T Lindwall har kommenterat.

"Fullständig katastrof"

Under torsdagsmorgonen var Svensk Damtidnings chefredaktör Johan T Lindwall med i SVT:s program Morgonstudion för att kommentera den hemska situationen.

Han betonade allvaret i det som hänt.

– Det är en fullständig katastrof. Vi har inte sett något av den här magnituden tidigare, varken i ett nordiskt eller europeiskt kungahus tidigare. Vi har haft skandaler i Monaco och Storbritannien men det som nu skett i Norge är annorlunda, säger experten.

Han berättar om skandalen som skakade det svenska kungahuset 2010, men menar att det som hänt i Norge är på en annan nivå.

– Vi tyckte det var jobbigt 2010 när den så kallade skandalboken om kungen kom ut eller när prinsessan Madeleine bröt sin kungliga förlovning med sin blivande man. Men det är ingenting i jämförelse med det vi får se i grannlandet, fortsätter han.

Johan T Lindwall.
Svensk Damtidnings chefredaktör Johan T Lindwall gästade SVT. SVT

Han ger sin syn på hur Mette-Marit bör gå till väga framöver.

– Först måste hon ta avstånd från det hennes son gjort. Marius kom ju med ett utlåtande igår.

Annons

Johan T fortsätter:

– Han berättade att han var påverkad av kokain. Detta kommer offentliggöras i polisrapporten ändå, därför kunde han lika bra erkänna det nu. Polisen har tagit blodprover på honom, då kommer det framgå att han hade kokain i kroppen.

Är orolig över kungahusets framtid

Marius har ingen officiell kunglig titel, eftersom han inte är son till kronprins Haakon. Men Johan T Lindwall berättar att Marius alltid behandlats som ett barnbarn av Norges kung Harald och drottning Sonja.

– Norska kungafamiljen är mycket familjära och empatiska. Kungen och drottningen har tagit till sig Marius som att han är deras barnbarn. De har inte gjort någon skillnad på honom och de andra, säger han.

Experten ser oroligt på kungahusets framtid.

– Men man får inte glömma att han är son till Norges framtida drottning. Det är mycket allvarligt – han ska inte försätta sig i en sådan situation eller händelse.

Han fortsätter:

– Jag är bekymrad över hur de ska ta sig vidare från detta. Händelsen skadar inte bara den norska kungafamiljen, utan också norska monarkin. Det blir en otrolig uppförsbacke framåt som måste hanteras på exakt rätt sätt för att det ska kunna bli normalt igen, avslutar Johan T Lindwall.

Skärmdump: SVT

Annons