Populärt: Drottning Silvia Kronprinsessan Victoria Prins Daniel Prinsessan Madeleine Marius Borg Höiby Norska kungahuset

Här kan drottningen inte längre stå upp – överöses med kärlek av folket

24 jul, 2024, 19:00
Drottning Margrethe
Drottning Margrethe är inte längre Danmarks regent – men är precis lika älskad. Nu har hon fått ett varmt mottagande, sittandes.
Annons
SE FILMEN: Kung Frederik och drottning Mary tar emot folkets enorma jubel!Brand logo
SE FILMEN: Kung Frederik och drottning Mary tar emot folkets enorma jubel!

I 52 år satt drottning Margrethe på tronen innan hon chockade alla genom att meddela sin abdikering på nyårsafton.

– Jag har beslutat att nu är tiden kommen. Den 14 januari 2024 – 52 år efter att jag efterträdde min älskade far – kommer jag att träda tillbaka som Danmarks drottning, sa hon då i sitt tal.

Nu lever Margrethe ett helt annat liv som "pensionär" där hon kan ägna mer tid åt sina intressen, så som konst.

Men varje glimt av den forna regenten är en uppskattad sådan. Det blir tydligt när Margrethe möter folkets jubel – och det sker sittandes.

Drottning Margrethe möter folkets jubel

Under fredagen anlände drottning Margrethe till Gråstens slott där hon togs emot med öppna armar av både allmänheten och familj.

Annons

Ja, en ordentlig trupp människor stod samlade utanför slottet för att välkomna drottningen. När hon väl kom in fick hon ett varmt bemötande av kung Frederik, drottning Mary och deras två yngsta barn, prins Vincent och prinsessan Josephine.

Allt utmynnande i underbara bilder som man kan se på danska Se och Hör, och här får man också se hur drottning Margrethe överöses med blommor – sittandes.

Ja, Margrethe hade en stol till sitt förfogande för att vila benen när de ryttarna turades om att överlämna blombuketter till den tidigare regenten.

Allt medan Margrethe bjöd på stora leenden – redo att ta sig an en underbar vistelse med familjen på sommarslottet.

Drottning Margrethe i Sverige

För inte länge sedan såg vi också Margrethe på svensk mark i samband med invigningen av nyrenoverade Sofiero slott.

Med sig hade hon lillasyster prinsessan Benedikte som likt Margrethe fick en exklusiv förhandsvisning av utställningarna Sagan om Sofiero – från det kungligt slott till folkets trädgård och Astrid Lindgren – fantasins landskap.

Ett besök som även hade sentimentalt värde för Margrethe och Benedikte. Deras mamma var ju svenska prinsessan Ingrid och systrarna tillbringade många barndomssomrar på slottet.

Drottning Margrethe och prinsessan Benedikte
Drottning Margrethe och prinsessan Benedikte hade det riktigt trevligt på Sofiero slott! Foto: Jonas Ekströmer/TT

Foto: TT

Annons