Populärt: Drottning Silvia Kronprinsessan Victoria Prins Daniel Prinsessan Madeleine Marius Borg Höiby Norska kungahuset

Här kan Silvia inte dölja känslorna – sorgliga sanningen bakom mötet

17 okt, 2024, 05:00
author Alice Lövholm
Alice Lövholm
TT.
Drottning Silvias senaste uppdrag träffade henne nära i hjärtat – här berättar hon om familjesorgen.
Annons
Här hedrar kungen och drottning Silvia offren i EstoniakatastrofenBrand logo
Här hedrar kungen och drottning Silvia offren i Estoniakatastrofen

Drottning Silvia, 80, är en hårt arbetande drottning. Bara den här veckan har hon sex olika uppdrag inplanerade i den kungliga kalendern.

Under onsdagen väntade ett extra känslosamt åtagande som säkerligen berörde drottningen på djupet.

Drottning Silvias känslosamma möte

Det var inga konstigheter att just Silvia närvarade vid seminariet "Vårdens utveckling vid Alzheimers sjukdom och andra demenssjukdomar", vid det Svenska Läkaresällskapet under onsdagen.

Drottning Silvia har länge engagerat sig för att hjälpa demenssjuka. I år är det 28 år sedan Silviahemmet öppnades – där Silvias stora engagemang var en avgörande faktor till att stiftelsen blev verklighet.

Drottning Silvia har länge engagerat sig för att hjälpa demenssjuka. 2020 lämnade hon överlämnade hon Silviahemmets 100:e certifikat till Lotsens vård-och omsorgsboende i Nynäshamn. Foto: Patrik Österberg/TT

Silviahemmet grundades för att sprida kunskap om sjukdomen som drabbat två av Silvias närstående. För bara ett år efter öppningen tvingades Silvia ta farväl av sin mamma Alice Sommerlath som gick bort i Alzheimer. I oktober 2020 gick hennes bror Walther Sommerlath bort i samma sjukdom.

Annons

Onsdagens kungliga uppdrag rörde säkerligen upp starka känslor hos drottningen då temat för dagen ligger nära hennes hjärta.

"Det är en väldigt sorglig sak"

Drottningen har genom åren ställt upp i flera intervjuer där hon berättat öppet om sitt arbete och vad som driver henne framåt.

– Det är en väldigt sorglig sak när en person blir dement och sjuk, och jag känner många familjemedlemmar som är i en sådan situation och hur svårt det är. Men jag tycker ändå det är fint att se vad det har blivit av det här allvarliga beskedet att mamma var sjuk, att vi har kunnat gå vidare och hjälpa andra, säger drottningen till TT.

– Om jag skulle bli sjuk i Alzheimer så hoppas jag att allt det arbete jag lagt ner under mer än 25 år på att utveckla kunskapen om demenssjukdomar, också kan hjälpa mig och min familj i ett sådant läge. Att de inte blir rädda och kan stå vid min sida, och att de inkluderar mig, sa drottningen i en poddintervjun med Henrik Frenkel.

Foto: TT.

Annons