Populärt: Drottning Silvia Kronprinsessan Victoria Prins Daniel Prinsessan Madeleine Marius Borg Höiby Norska kungahuset

Här säger Anders Pihlblad fel om Victoria - kungens kommentar

08 okt, 2024, 14:00
author Ellinor Ericstam
Ellinor Ericstam
Det är inte alltid enkelt att veta vad man ska kalla de kungliga...
Annons

Under hela sitt liv har kronprinsessan Victoria utbildat sig för sin framtida roll som drottning av Sverige. Efter gymnasiet, som hon gick ut 1996, har hon studerat i i både USA och Frankrike. Men inte nog med det - hon har också fått göra praktik på FN:s högkvarter i New York och på svenska ambassaden i Washington. Inte illa!

Anders Pihlblads kryptiska besked om Victoria i TV4 – och förändringarna i NymoBrand logo
Anders Pihlblads kryptiska besked om Victoria i TV4 – och förändringarna i Nymo

Just nu har Victoria påbörjat en ny utbildning - nämligen militärstudier inom försvarsmakten. I augusti påbörjade kronprinsessan sin nya tid i skolan – något som Svensk Dam skrivit om. Delen av utbildningen som pågår just nu ser ut att vara klar i början av nästa år.

Victorias kontakt med försvarsmakten sträcker sig långt bak i tiden. Redan 2003 tjänstgjorde hon några veckor inom armén och året efter läste hon en kurs i statsvetenskap på just Försvarshögskolan.

Annons

– Min ambition är att lägga all min kraft på detta, för att i framtiden kunna representera Sverige och Försvarsmakten på bästa sätt, sa kronprinsessan när studierna började i augusti i år.

I en intervju med TV4 berättar Anders Engström, chef för officersprogrammet vid Försvarshögskolan, om Victorias utbildning. När han får frågan från reporter Anders Pihlblad om hur det är att ha kronprinsessan som student säger han att han inte gör skillnad på henne och sina andra elever.

– Det är en student av många studenter.

Pihlblad säger fel

Engström fortsätter med att rätta Anders Pihlblad – som sagt fel ord om kronprinsessan.

– Ska jag vara lite petnoga så kallar vi kronprinsessan för studerande. Kronprinsessan följer det som heter särskild officersutbildning. Det innebär att hennes arbetsgivare har bestämt vilka kurser i officersprogrammet hon ska läsa.

Dessutom fick Anders Pihlblad en pratstund med kungen själv - som berättade som vad han tyckte om din dotters nya utbildning.

– Omvärldsbilden är helt annorlunda och hon vill nog helt enkelt känna sig mer trygg och förstå och vara med i den utvecklingen. Ju mer man vet om saker desto tryggare blir man ju, säger kungen i intervjun.

– Det roliga är ett hon sitter i en grupp, vi kallar dem för elever. Det är en av det större grupperna som utbildar sig till officerare just nu. Alla har gemensamma diskussioner, man får reda på rätt mycket och får träffa många nya blivande officerare, fortsätter kungen.

Annons