Populärt: Drottning Silvia Kronprinsessan Victoria Prins Daniel Prinsessan Madeleine Marius Borg Höiby Norska kungahuset

Här visar drottning Silvia sin sorg öppet – med kungen vid sin sida

28 sep, 2024, 13:04
Kungaparet sörjer – det har gått 30 år sedan förlisningen av M/S Estonia.
Annons

Den 28 september har det gått 30 år sedan en av de största katastroferna i svensk historia, fartyget Estonias förlisning. På Kungliga Djurgården i Stockholm uppmärksammas årsdagen med en minnesceremoni – i närvaro av bland annat kungaparet.

Här visar de sorgen öppet.

Här hedrar kungen och drottning Silvia offren i EstoniakatastrofenBrand logo
Här hedrar kungen och drottning Silvia offren i Estoniakatastrofen

Drottning Silvia och kungen på minnesdagen av Estonia

Drottning Silvia och kungen anlände till Djurgården sorgklädda i svart.

Kung Carl Gustaf och drottning Silvia anländer till 30-årsminnet av M/S Estonias förlisning, vid Estoniamonumentet
Stefan Jerrevång/TT
Foto: Helena Wiklund/Svensk Damtidning
Annons

Kungaparet är märkbart berörda, och visar öppet sin sorg när de hedrar alla de 852 personer som omkom i den tragiska olyckan. De är placerade på första rad, i mitten, omgivna av statsminister Ulf Kristersson, Estlands ambassadör Toomas Lukk och talman Andreas Norlén, bland annat.

Till vänster om kungen sitter Henrik S Järrel, son till Stig Järrels och ordförande i Estoniagruppen. Drottning Silvia hade Lennart Berglund, ordförande för stiftelsen Estoniaoffren och Anhöriga (SEA), till höger.

Annons
Statsminister Ulf Kristersson (M) anländer till 30-årsminnet av M/S Estonias förlisning, vid Estoniamonumentet.
Statsministern anländer. Stefan Jerrevång/TT
Drottning Silvia och kung Carl Gustaf deltar vid 30-årsminnet av M/S Estonias förlisning, vid Estoniamonumentet
Stefan Jerrevång/TT
Annons
Drottning Silvia och kung Carl Gustaf deltar vid 30-årsminnet av M/S Estonias förlisning, vid Estoniamonumentet, intill Galärvarvskyrkogården på Djurgården
Stefan Jerrevång/TT

Kungens tal under Estonias minnesdag

– Deras namn och öde, vill vi aldrig glömma. Ja, så står det ingraverat i Estoniamonumentet här på Djurgården. Namn på människor som för alltid finns i våra hjärtan, och ett öde som lever kvar i våra minnen. Det är så viktigt att vi minns, för att hedra de som omkom, de som överlevde, och alla andra anhöriga. Och för att dra lärdom av katastrofen, så att något liknande aldrig sker igen. Det är vi skyldiga de som drabbades när Estonia förliste den 28 september 1994.

Annons
Kung Carl Gustaf håller tal vid 30-årsminnet av M/S Estonias förlisning, vid Estoniamonumentet
Stefan Jerrevång/TT

– Idag har 30 år gått, men det känns fortfarande så nära. Kanske på grund av den enorma förlusten, 852 omkomna, varav 501 svenskar. Och kanske på grund av chocken, och det nationella trauma som olyckan orsakade. Få händelser har skakat Sverige så djupt, eller kanske känns det nära för att vi så tydligt kommer ihåg ögonblicket då nyheten nådde oss. Det är i stunder som denna vi påminns om hur viktigt det är att samlas, finna tröst i varandra och bevara minnena. Vid monumentet kan vi mötas och föra vidare berättelserna om de vi saknar. För så länge våra älskade finns kvar i våra tankar, förblir de alltid hos oss, sa kungen i sitt tal.

Annons
Blomsterkransar vid Estoniamonumentet
Foto: Helena Wiklund/Svensk Damtidning
Kungaparets blomsterkrans vid Estoniamonumentet
Kungaparets krans gick i vackert blått. Foto: Helena Wiklund/Svensk Damtidning
Annons

Stämningen var dämpad, och sorgen stor.

– Det är viktigt tycker jag att man uppmärksammas den här dagen. Jag tycker inte att de ska glömmas bort, alla de som fick sätta livet till i den här katastrofen. Dessutom var det väldigt många som lämnades kvar, där ute till havs, säger en av arrangörerna, och anhörig, Lennart Nord till Sveriges Radio.

Foto: TT och Helena Wiklund/Svensk Damtidning

Annons