”Härligt och cosy” när kungafamiljen firar jul – med egen kock
De har en maffigare gran. Många fler rum att julpynta. Och en egen kock som griljerar skinkan.
Men på några sätt är kungafamiljens jul ändå lite lik din och min:
En helg med doftande julblommor, tända ljus och musik som sätter stämningen. Det hemlagade julgodiset är framdukat och hundarna får röda rosetter om halsen.
Ja, på Haga har man tagit sikte på en härlig och avkopplande ledighet. Och kronprinsessan Victoria är förstås som alla andra mammor och hoppas på glada och förväntansfulla barn.
Själva firandet lär dessutom ha börjat så smått redan i helgen – Victoria och Daniel brukar alltid ha en lilljulafton med barnen. En mysig tradition.
Och sedan rullar det igång, med drottningens födelsedag dan före dan. En festlig supé med klädkod smoking som firas med de närmaste på Drottningholm. Och den bjuder alltid på en överraskning, det ser kungen till: Middagen flyttar runt på slottet och dagens huvudperson Silvia vet aldrig i förväg i vilket av de 192 rummen som den ska äga rum.
I år blev det familjärt som vanligt och bland gästerna fanns kronprinsessan Victoria och prins Daniel med Oscar, Estelle och hunden Rio. Samt kungens syster prinsessan Christina med sin familj.
Kungafamiljens jul 2024 – firandet på Drottningholm
Men nu är julafton här och allt är riggat för 2024 års kungliga jul, med skinka, klappar och dans runt granen. Här spricker dock vår jämförelse med dig och mig för kungaparet jular jättestort: Stensalen är kungaparets festligaste vardagsrum och bara den gula mattan är på 51 kvadrat.
Att mattan ligger där är för övrigt tur, för Stensalen har – just det, stengolv. Kallt alltså, som på hela Drottningholm, det har prinsessan Christina berättat i sin bok Dagar på Drottningholm. (Härlig julläsning som vi kan rekommendera!)
Annars ståtar julklappsrummet med tre soffor – två gröna Josef Frank och en röd antik – som ramar in den öppna spisen. Och det är hemtrevligt, trots den ståtliga storleken och trots att de vävda tapeterna är från drottning Kristinas kröning år 1650:
– Ja, det är märkligt, det spelar ingen roll om vi är två eller många, det känns alltid härligt och cosy, sa drottning Silvia i SVT i fjol.
Vem som delar ut julklapparna? Svar: Det gör tomten – med lösskägg och allt. Ett uppdrag som brukar hamna på kungens adjutant. Alla barnen står i slottsfönstret och håller span ut mot parken och så dyker han upp med sin lykta och med säcken på ryggen. En tradition som har levt kvar ända sedan Hagasessorna var små och firade hos gammelfarfar Gustaf V.
Vi lär dock inte få se någon repris på det numera väldigt omtalade juldramat där tomten plötsligt försvann. Detta sedan slottsvakten hade anat oråd: En skäggig man på fel plats! Och så blev den stackars tomten haffad.
Det äter kungafamiljen till jul
Vi hoppas att han fick skinka och köttbullar som plåster på såren! Såna småbarnsfavoriter är ju en hit även på det kungliga julbordet, även om det också är känt för sin skaldjurslyx, med hummer och ostron.
Det blir heller ingen jul utan drottningens Weihnachtsstolle – den berömda tyska kakan med mandlar och konjaksmarinerad frukt. Den har hängt med i alla år – precis som den fina traditionen att drottningen samlar familjen och läser högt ur julevangeliet.
Så nu gör kungafamiljen alltså som många av oss andra och checkar ut för lite helgvila. Ja, i alla fall nästan alla. För mycket talar för att det åtminstone är fyra som jobbar på julafton.
Detta är ju den dag på året då kronprinsessfamiljen alltid brukar hälsa på hos några av dem som har jourtjänst och håller Sverige rullande, medan vi andra lutar oss tillbaka och firar jul.
Se kronprinsessan Victoria i SVT på julafton
Vid det här laget har Estelle och Oscar varit hos tullen, polisen, lokaltrafiken och hos brandmännen. Och några julaftonsjobbare lär alltså få kungligt besök även i år.
På julaftonskvällen kan vi sedan höra Victoria läsa julevangeliet i tv (SVT1 klockan 19.45). Och på juldagen är det kungens tur att ta plats i rutan: Då sänds hans årliga jultal (SVT1 klockan 19.45).
Kungaparet bryter dessutom sin julledighet på Annandagens eftermiddag: Då är det 20 år sedan tsunamin, och strax före klockan 16.00 anländer de till Uppsala domkyrka för att hedra alla dem som miste livet.
– Det är en händelse som ingen glömmer, säger kungen.
Det blir en nationell minnesgudstjänst – på kungaparets initiativ – och den direktsänds i Sveriges Television.
Foto: Philip Bergman, Victor Ericsson och Sara Friberg/Kungliga Hovstaterna, Ralf Turander/Bonnier Fakta, TT, Rikard Collsiöö/SVT, Johannes Söderberg/SVT.