Populärt: Drottning Silvia Kronprinsessan Victoria Prins Daniel Prinsessan Madeleine Marius Borg Höiby Norska kungahuset

Hemligheten om drottning Silvia, 80, ute – som dolts in i det sista

31 aug, 2024, 09:00
Drottning Silvia
Situationen kring drottning Silvia har hållits hemlig – men nu kommer allt ut.
Annons
Drottning Silvia charmar alla på älskade firandet!Brand logo
Drottning Silvia charmar alla på älskade firandet!

I 47 år har drottning Silvia jobbat vid kungens sida. De är ju i den unika positionen att inte bara vara gifta utan även kungliga kollegor.

Och de största kungliga uppdragen, som statsbesök, tar de sig an tillsammans. Då ska kungaparet som enad front förstärka relation till värd- eller gästlandet.

Så var fallet i maj då kung Frederik och drottning Mary var på besök i Sverige, vilket också markerade de danska kungligheternas första statsbesök som kungapar.

Annons

Och det blev också ett kärt återseende mellan vänner – och nu får vi mer inblick i relationen, efter att det som tidigare hållits hemligt kommit ut.

Bandet mellan svenska och danska kungligheterna

Danska och svenska kungafamiljen har mycket starka band till varandra. Utöver att vara kungliga kollegor och vänner är de också släkt – drottning Margrethe är kungens kusin.

Ja, Frederik kallar till och med kungen för "onkel" och Silvia för "tant", och det svenska kungaparet tog sina danska motsvarigheter under sina trygga vingar under statsbesöket.

I två dagar umgicks kungligheterna intensivt och hann med mycket. Bland de totalt 13 programpunkterna fanns bland annat en pampig svarsmottagning på kungaskeppet Dannebrog.

Drottning Silvia och drottning Mary ler
Två drottningar – som står varandra mycket nära. Foto: Ida Marie Odgaard
Annons
Drottning Silvia och kung Carl Gustaf vid kungaskeppet Dannebrog
Drottning Silvia och kung Carl Gustaf tackades under storslagna former av sina danska gäster. Foto: IDA MARIE ODGAARD

Här tackade det danska kungaparet sina svenska värdar för det fina besöket. Och kungen och Silvia har uttryckt sin tacksamhet för sina kungliga kolleger tillbaka. Inte minst med generösa gåvor.

Hemligheten om drottning Silvia ute

Tidigare har de gåvor som Silvia och kungen gav till Frederik och Mary under statsbesöket hållits hemliga, men nu visar danska kungahuset själv upp presenterna.

Ja, numera måste hovet redovisa gåvorna kungaparet får under statsbesök, och därmed får vi även veta vad kungen och Silvia gav till sina danska motsvarigheter i maj.

Och de sparade inte på krutet. I listan kan man se att det svenska kungaparet gav ett galafoto, två blå vaser, två halsdukar, en uppsättning örhängen och en väska.

Gåvor som Mary och Frederik nu alltså kan ha som minnen från det fina besöket, och som påminnelse om vilka fina vänner de har i kungen och Silvia.

Foto: TT

Annons