Populärt: Drottning Silvia Kronprinsessan Victoria Prins Daniel Prinsessan Madeleine Marius Borg Höiby Norska kungahuset

Hovet bekräftar: Ska abdikera – han tar över

09 okt, 2024, 11:00
Beskedet skakade om – här är allt vi vet.
Annons

Det var i april i år som storhertig Henri av Luxemburg droppade bomben i en dagstidning: han ska abdikera. Det hela bekräftades officiellt i juni.

Henri var förtegen om när, och varför, och lämnade den kungliga världen undrandes. Nu har planen officiellt satts i rullning, och hans son är ett steg närmare att fylla hans skor.

Här är Europas nästa kungar & drottningarBrand logo
Här är Europas nästa kungar & drottningar

Storhertig Henri av Luxemburg abdikerar

Det tillhör inte vanligheterna att sittande regenter abdikerar, och Henris besked slog ned som en bomb. I intervjun med La Libre lät han meddela att ett datum fanns klart, men det håller han för sig själv.

Annons

Det är sonen och arvtagare prins Guillaume som kommer ta över, och som gör sig redo för den stora omställningen. Hans far har suttit på tronen i 23 år, och Guillaume har hela tiden vetat vilket ansvar som väntar.

Och nu närmar det sig. Henri vill blicka framåt:

– Jag är en lycklig man. Men jag har inte kunnat välja min väg i livet själv, sa Henri till La Libre.

Någon exakt anledning bakom tronskiftet har han dock inte givit.

Tronskiftet påbörjas i Luxemburg

Under tisdagen inleddes den långa processen mot ett tronskifte, och det första steget mot att Guillaume blir statschef har officiellt ägt rum. Nu har han mer makt än tidigare, och är ansvarig för det dagliga arbetet som storhertigen annars har på sina axlar.

Annons
Luxemburgs storhertigpar Henri och Maria Teresa och prins Guillaume och Stephanie
Luxemburgs storhertigpar Henri och Maria Teresa med nästa generation – Guillaume och Stephanie, under dagens "överlämning". Robin Utrecht / dana press

Där innefattas det mesta officiella arbete som bokas in, såsom möten med regering och andra uppdrag. Men det är alltså fortsatt Henri som har makten rent officiellt – detta är som en mjukstart för Guillaume, så han långsamt förbereds och vänjs in i sin nya roll. När Henri abdikerar, vilket ännu är oklart när, får Guillaume sin nya titel och det fulla ansvaret och makten.

Luxemburgs storhertigpar Henri och Maria Teresa och prins Guillaume och Stephanie
Fyra breda leenden, och ett förväntansfullt hertigpar till höger. Robin Utrecht / dana press

Foto: TT

Annons