Populärt: Drottning Silvia Kronprinsessan Victoria Prins Daniel Prinsessan Madeleine Marius Borg Höiby Norska kungahuset

Hovets besked om kronprinsessan Victoria – i kungens frånvaro

05 aug, 2024, 17:00 UPPDATERAD 05 aug, 2024, 17:00
author Albin Bramstedt
Albin Bramstedt
Kronprinsessan Victoria och kung Carl Gustaf.
Kronprinsessan är just nu i Sverige. Mikael Fritzon/TT
Det tydliga beslutet kommunicerades ut den senaste veckan.
Annons
Se när Estelle rycker in under Oscars busBrand logo
Se när Estelle rycker in under Oscars bus

Kronprinsessan Victoria har haft en härlig sommar där besöket i Borgholm på Öland kanske varit den absoluta höjdpunkten.

Med hela familjen samlad, för första gången på länge, har hon upplevt konserter, middagar och härlig egentid. Även hennes make, prins Daniel, verkar ha haft det fantastiskt.

Golftävlingen mot volleybollstjärnan Isabelle Haak var en av många fina upplevelser.

Kungafamiljen.
Den svenska kungafamiljen har under sommaren varit i Borgholm. Mikael Fritzon/TT

Nu är semestern över för flera av kungligheterna. Kung Carl Gustaf och drottning Silvia har rest ner till Paris för att heja på de svenska atleter som tävlar i olympiska spelen.

Annons

Men även om kungen inte befinner sig i Sverige så är han fortsatt statschef. Trots hans frånvaro har Sverige inget behov av en riksföreståndare, enligt hovet.

Blir inte riksföreståndare

Svensk Damtidning har pratat med hovets informationschef Margareta Thorgren om vad som händer när kungen inte är i Sverige. Tar kronprinsessan tillfälligt över?

– Nej så är det inte. När kungen reser inom Europa befinner han sig tillräckligt nära Sverige, då utser man normalt inte en riksföreståndare. Men om statschefen är utanför Europa eller längre bort så tillsätts en riksföreståndare, säger Margareta Thorgren.

Kungafamiljen.
Trots att kungen är i Paris blir inte kronprinsessan Victoria riksföreståndare. Jonas Ekströmer/TT

Det innebär alltså att kronprinsessan inte blir riksföreståndare, trots kungens frånvaro. Men vad skulle då krävas för att kungen skulle resa hem?

Annons

– Det finns alltid olika saker som kan inträffa. Det blir en bedömningsfråga. Händer det något i Sverige som man anser viktigt ändrar kungen i planerna, fortsätter informationschefen.

Margareta berättar om en gång i närtid då detta var fallet.

– Terrordådet på Drottninggatan 2017 är ett typexempel på detta. Kungaparet var i Brasilien, därmed var kronprinsessan Victoria riksföreståndare. Men den händelsen var så stor att kungen fattade beslutet att komma hem omedelbart.

Kan flyga hem på samma dag

Kungen blir borta i Frankrike i några dagar. Skulle något hända tar ett flyg från Paris till Arlanda drygt två timmar, vilket innebär att kungen kan komma hem samma dag.

Men självklart håller vi tummarna för att vår kung och drottning får vara kvar i Paris så länge som de själva vill.

Dessutom tycker säkert våra svenska atleter att det är mycket roligare att ha dem på samma arena.

Annons