Populärt: Drottning Silvia Kronprinsessan Victoria Prins Daniel Prinsessan Madeleine Marius Borg Höiby Norska kungahuset

Hovexperten reder ut: Så kommer kungens chockerande beslut att påverka prinsessan Sofias bebis

02 sep, 2024, 18:00
author Vendela Lönnqvist
Vendela Lönnqvist
I februari föder prinsessan Sofia en ny kunglig familjemedlem, men redan nu finns det regler som kommer appliceras när bebisen kommit till världen.
Annons
Prinsessan Sofia gravid – väntar sitt fjärde barn!Brand logo
Prinsessan Sofia gravid – väntar sitt fjärde barn!

Idag kom glädjande nyheter från det svenska hovet!

Prinsessan Sofia är gravid

Prinsessan Sofia och prins Carl Philip meddelade nämligen att de väntar barn!

"DD.KK.HH. Prins Carl Philip och Prinsessan Sofia har den stora glädjen att meddela att Prinsessan väntar parets fjärde barn", skrev hovet i ett pressmeddelande under eftermiddagen.

Så mår prinsessan Sofia – hovet bekräftar

Sofia befinner sig just nu i tredje månaden. Hovet kunde nämligen meddela att bebisen är beräknad till februari 2025. Inom närmsta framtid kommer Sofia att fortsätta arbeta som vanligt och till Svensk Damtidning har hovets informationschef Margareta Thorgren bekräftat att Sofia mår bra.

– Prinsessan Sofia mår bra, redan imorgon ska prinsparet på ett besök i Värmland och det är flera uppdrag som väntar nu så därför tyckte prinsessan att det var skönt att gå ut med den här nyheten. Nedkomst blir i februari 2025. Hon har mått bra och hon mådde bra under resan till Norge, och bröllop mellan Märtha och Durek, i helgen.

Så reagerade Carl Philip och Sofias söner

Bebisen blir alltså prinsparets fjärde barn. Det innebär att det inte blir första turen i förlossningsrummet för Sofia, som ju sedan tidigare har de tre sönerna prins Alexander, prins Gabriel och prins Julian – som också ska bli storebröder!

Annons

– Pojkarna har fått informationen och de är jätteglada och tycker det hela är väldigt spännande, fortsatte Margareta Thorgren.

Så påverkas successionsordningen

En timme efter hovets pressmeddelande var Svensk Damtidnings chefredaktör Johan T Lindwall gäst i TV4:s "Efter fem".

Där fick han frågan om hur successionsordningen påverkas nu när Sofia och Carl Philip väntar sitt fjärde barn. Det är ju nämligen oundvikligt att den förändras nu när ytterligare en kunglig bebis anländer till världen.

Den nya bebisen, prins eller prinsessa, kommer bli den åttonde i svenska successionsordningen. Det innebär att prinsessan Madeleine åker ner ett steg och blir den nionde.

Så är prinsessan Estelles privata livBrand logo
Så är prinsessan Estelles privata liv

"Tillhör inte kungahuset

Men bara för att Carl Philips barn är en del av successionsordningen, innebär det inte att de kan tituleras som "ers kungliga höghet" eller över huvud taget innefattas i kungahuset.

Annons

– Den kommer väldigt långt ner. Men vi får inte glömma att nu föds det en ny liten prins eller prinsessa in i svenska kungafamiljen vilket innebär att hela kungahuset utökas ytterligare. Men det som är intressant i det här fallet är att den här prinsen eller prinsessan som föds in kommer inte bli ers kungliga höghet, förklarar Johan T Lindwall.

Det hela beror nämligen på kungens ändringar för några år sedan.

– Den kommer tillhöra kungliga familjen, men inte kungahuset. Så den kommer inte ha något apanage, den kommer inte ha några plikter att arbeta för kungahuset. Det var ju det här kungen ändrade för ett par år sedan, att det bara numera är kronprinsessan Victorias familj som ingår i kungahuset och representerar kungahuset.

Annons