Populärt: Drottning Silvia Kronprinsessan Victoria Prins Daniel Prinsessan Madeleine Marius Borg Höiby Norska kungahuset

Ilskan växer mot norska kungahuset – medborgarna har fått nog: "Inte långt kvar till republik"

14 sep, 2024, 17:10
author Vendela Lönnqvist
Vendela Lönnqvist
TT
Frustrationen blir allt större gentemot det norska kungahuset...
Annons
Misstänkta våldsskandalen i norska kungahuset – detta har häntBrand logo
Misstänkta våldsskandalen i norska kungahuset – detta har hänt

Den norska kungafamiljen har minst sagt målat in sig i ett hörn.

Den senaste månaden har allt fler detaljer kring fallet Marius Borg Höiby, som står misstänkt för bland annat våld i nära relation och skadegörelse, kommit upp till ytan.

Stormade stuga – beslagtog vapen

Och på fredagen greps han av polis – för andra gången. Detta efter att ha brutit mot det kontaktförbud som den drabbade kvinnan fått godkänt. Marius ska ha trotsat polisordern genom att ringa henne från dolt nummer.

Och nu kommer fler detaljer fram. Under lördagseftermiddagen rapporterade norska Se och Hör att polisen har stormat en fjällstuga tillhörande Marius. På plats ska de ha beslagtagit vapen.

Johan T Lindwall: "Totalt omdömeslöst"

Det blev sista droppen för Svensk Damtidnings chefredaktör Johan T Lindwall, som kallar Marius beteende för "ansvarslöst, omdömeslöst och utan konsekvenstänk".

Annons

Han är trött på att kungafamiljen inte kommenterar det hela. Om inte Kronprinsessan Mette-Marit väljer att ta bladet från munnen, behöver kung Harald ta i med hårdhandskarna, menar Lindwall.

– Kung Harald måste helt enkelt tvinga henne till att kliva ut och kommentera det som sker och har skett just nu. Att han blir gripen en andra gång av polisen, insatsstyrkan som hittar vapen i en fjällstuga, är ju totalt förödande för norska kungahuset och monarkin.

Prinsparet kritiseras av följarna: "Tragiskt"

Det är tydligt att det finns en frustration även ute hos den norska befolkningen. På norska kungahusets senaste video på Instagram, publicerad så sent som under fredagen, väller kritiska kommentarer in.

"Allt ser så bra ut här – samtidigt som sonen grips igen, men vägrar förklara sig. Respektlöst. Våld, droger och misshandel av kvinnor – men de vill inte förklara sig. Mamma verkar inte bry sig?", skriver en.

Annons

"Inte långt kvar till republik"

En annan person kommer med mer konstruktiv kritik.

"Jag förstår att du inte kan kommentera något om Mariusfallet, men att uttrycka din ståndpunkt angående våld i nära relationer borde vara bra. Än värre blir det när Marius inte heller vill förklara sig för polisen", skriver personen och fortsätter:

"För utomstående kan det tyckas som om Marius står över lagen. Att folk reagerar på detta är väldigt förståeligt, då är det inte långt kvar till en republik."

Haakon & Mette-Marit om skandalen kring Marius: ”Inte naturligt...”Brand logo
Haakon & Mette-Marit om skandalen kring Marius: ”Inte naturligt...”

"Fint kronprinspar. Det är bara synd att kronprinsessans son inte har mer respekt för dem och kan hålla sig inom lagen. Väldigt tragiskt då Norge har ett fantastiskt kungapar som hela landet älskar och är så förtjust i..."

Någon menar att fokuset bör läggas på att hjälpa Marius bli bättre.

"Stackars stackars Marius... stötta, vägleda och hjälpa honom dock – innan det går helt fel för den unge mannen."

Annons