Populärt: Drottning Silvia Kronprinsessan Victoria Prins Daniel Prinsessan Madeleine Marius Borg Höiby Norska kungahuset

Johan T Lindwall efter kungliga skandalen: Skulle rullat honom i tjära och fjädrar!

30 sep, 2024, 18:22
author Vendela Lönnqvist
Vendela Lönnqvist
TT
Skandalerna kring Mohamed Al-Fayed blir allt fler. Nu säger Svensk Damtidnings chefredaktör Johan T Lindwall sitt.
Annons
Madeleines & Silvias glammiga fest i New York • Uppgifter i norsk press: ”Knark hemma hos Mette-Marit” • Därför flyttar Frederik & Mary igen – 3 kungliga snackisar från vecka 39!Brand logo
Madeleines & Silvias glammiga fest i New York • Uppgifter i norsk press: ”Knark hemma hos Mette-Marit” • Därför flyttar Frederik & Mary igen – 3 kungliga snackisar från vecka 39!

Det har gått drygt ett år sedan Mohamed Al Fayed, miljardären och tidigare ägaren av lyxvaruhuset Harrods, avled vid 94 års ålder.

Han var även pappa till Dodi Fayed, prinsessan Dianas kärleksintresse under hennes sista år i livet.

Skandalerna växer

Nu kommer fruktansvärda vittnesmål fram om hans ageranden. Flertalet kvinnor har nämligen trätt fram och berättat om sexuella övergrepp, våldtäkter och grooming. En av dessa är Lindsay Mason, som i en intervju med BBC berättat om hennes upplevelser med den framlidne Mohamed.

– Jag började jobba åt Harrods och groomingen började i slutet av första veckan. Inom dagar började han röra vid mitt hår, röra mitt ansikte och groomingen fortsatte.

Så fick Mohamed Al Fayed kontakt med kungahuset

Frågorna kring huruvida det brittiska hovet visste vad som pågick under åren har nu också hamnat uppe på agendan i medierna. Enligt källor ska de ha varit medvetna genom varningar, bland annat till prinsessan Diana.

Annons

Mohamed Al Fayed ska också ha haft en nära koppling till kungahuset innan Diana och hans son blev vänner.

– Man kan säga att han köpte sig in i brittiska hovet. Han var en väldigt stor bidragsgivare vid välgörenhetsevenemang och så vidare till hovet. Och olika organisationer som kungafamiljen stod bakom, säger Svensk Damtidnings chefredaktör Johan T Lindwall till Efter fem.

Drottning Elizabeth varnades

Han beskriver skandalen kring miljardären som katastrofal, också eftersom drottning Elizabeth lät kronprins William och prins Harry, som då var barn, följa med honom på utlandsresor.

– De upplyste henne om att det här var en person som var olämplig att umgås med. Men hon lät ändå William och Harry, för det var hon som gav sitt tillstånd varje gång William och Harry skulle lämna Storbritannien, i och med att William är tronföljare. Att de fick lämna landet med honom och hans son på olika resor. Bland annat den här sista resan till Medelhavet.

3 anledningar: Därför trivs inte Chris O'Neill i SverigeBrand logo
3 anledningar: Därför trivs inte Chris O'Neill i Sverige

Johan T Lindwall: "Fram med allting"

Johan T Lindwall är också övertygad om att detta inte är någonting som hovet kommer att kommentera, men anser att de brittiska tabloiderna gör rätt i att inte släppa saken.

Annons

– De kommer ju inte ge sig. De kommer ju fortsätta pumpa på. Och i det här fallet tycker jag det är jättebra. Upp med allting till ytan. Fram med allting. Hur kunde Harrolds tillåta det här? De som jobbade där. Det finns ju säkert kvar en massa människor där. Ritz i Paris exempelvis som han också ägde. Vem vet vad som hände där och vilka var inblandade där, säger han och fortsätter:

– Så det är bara bra att det här kommer upp till ytan. Synd bara att han inte är i livet och får sona det här. Och att få veta att han nu blir rullad i fjädrar och så vidare. Så det är jättebra.

Annons