Populärt: Drottning Silvia Kronprinsessan Victoria Prins Daniel Prinsessan Madeleine Marius Borg Höiby Norska kungahuset

Johan T Lindwall rasar mot norska kungahuset – kritiserar Mette-Marit: "Hål i huvudet"

18 aug, 2024, 19:00
author Vendela Lönnqvist
Vendela Lönnqvist
TV4, TT
Johan T Lindwall tar i med hårdhandskarna i diskussionen om Marius och Mette-Marit.
Annons
Marius Borg Höiby bryter tystnaden • Kritiken: Mary kan ha brutit mot egna reglerna • Kates comeback! Överraskar alla – 3 kungliga snackisar från vecka 33!Brand logo
Marius Borg Höiby bryter tystnaden • Kritiken: Mary kan ha brutit mot egna reglerna • Kates comeback! Överraskar alla – 3 kungliga snackisar från vecka 33!

Svensk damtidnings chefredaktör Johan T Lindwall kallar fallet kring Marius Borg Höiby, som misstänks för att ha misshandlat en kvinna i 20-årsåldern under berusning av kokain och alkohol, för en "fullständig katastrof".

Johan T Lindwall om norska skandalen i kungahuset: "Härdsmälta"

Det säger han i en intervju med "Efter fem" och poängterar att det säkerligen är långt ifrån över.

– Det här är katastrof för norska kungahuset och monarkin i Norge. Det är olaga hot och så hade han ju kokain i kroppen. Det är en massa saker vi vet om redan nu, det kommer säkert komma fler saker i själva polisens undersökning och sedan när förundersökningen blir offentlig. Det här är en fullständig härdsmälta för monarkin i Norge och för den norska kungafamiljen som en familj.

Annons

Marius uttalande – lider av missbruk

För några dagar sedan valde Marius att uttala sig för första gången sedan han greps av polisen nära sitt hem i Skaugum. Där erkänner han sig ha misshandlat kvinnan och ber samtidigt om förlåtelse.

I samma brev skriver han att han länge har kämpat med missbruk och psykisk ohälsa.

Det hela får Johan T Lindwall att höja på ögonbrynen.

– Min fråga är bara, hur har detta kunnat fortgå? Hur mycket har kungafamiljen vetat genom åren? Hur mycket har Mette-Marit vetat? Har man räddat upp honom tidigare? Har man liksom dolt saker? Och kommer det fram, då ligger de ju illa till på riktigt.

Anser det vara en fullständig katastrof

Han uppmanar även Mette-Marit, som varit i kontakt med den drabbade kvinnan, att uttala sig. I samma veva måste hon ta avstånd från sin sons agerande, menar Lindwall.

Annons

– Det här är fullständigt katastrof. Det här är alltså sonen till Norges kronprinsessa. Sonen till Norges framtida drottning, som försätter sig i den här situationen och beter sig på detta sviniga sätt. Det är fruktansvärt det han har gjort. Det här skulle ju inte bara få hända. Och så tar man ryggen på och säger, nej men han är inte en offentlig person. Jo, är man son till Mette-Marit som är kronprinsessa av Norge, då är man i högsta grad en offentlig person.

"Hål i huvudet"

Han kritiserar slutligen det norska kungahuset för hanteringen av Marius – inte minst Mette-Marits beslut att ringa upp offret.

– Jag tycker att de har hanterat det otroligt dåligt. Bara det här att Mette-Marit har det dåliga omdömet att söka upp ett av brottsoffrena och ha ett "off-the-record"-samtal. Förlåt, men det är ju hål i huvudet. Man gör inte det, det är en pågående brottsundersökning. Men det är ju Mette-Marit som mamma, det är inte hon som kronprinsessa, utan hon har panik som mamma över sin son och vill då prata med en kvinna som blivit utsatt och säkert be om förlåt och så vidare. Men man kan inte söka upp ett brottsoffer under en pågående förundersökning eller under en pågående brottsundersökning, säger han och fortsätter:

– Det här är den största skandalen, hittills säger vi, inte någonsin, vi vet inte, i Norge. Det här en egen liga och det är ju väldigt tråkigt att det är så, för det här är verkligen en magnitud som vi inte har sett tidigare i ett kungahus.

Annons